in

По кому подзвін?

   Пост-майданні думки українців за кордоном.

«Не посилай питати, по кому дзвонять, дзвонять по тобі»
Джона Донна

Майдан задзвенів набатним дзвоном у свідомості кожного українця, незважаючи від місця його перебування. Слідкуючи за ескалацією революційних подій в Україні, мене постійно накривала думка: «Що змусило мій народ-гречкосій до такого вибуху насильства»? Народ злився в однин кулак, щоб відповісти ударом на багаторічне жалюгідне існування, роки потерпання від корупції, олігархії, соціальної несправедливості.

Майдан народив новітніх героїв, які віддали життя за демократичне майбутнє наших дітей. Не нас. Нам вони відкрили непростий шлях, дали можливість побудови громадянського суспільства. Тепер все залежить від того, чи відбувся майдан у свідомості кожного, чи готові ми провести ментальну революцію та розуміння свєї належності до державно-громадянської спільноти, чи викарбувалося всередені кожного свідоме бажання захищати конституційно закріплені права та обов’язки у всіх сферах життя.

Чи встановимо ми для себе моральні принципи, які не дозволять ні дати, ні взяти хабара, перешкодять обміняти виборчий бюлетень на кілограм гречки, усіма способами уникати сплати податків.

У ці місяці, як ніколи, українці за кордоном відчували себе одним живим організмом із українцями материзни. До цього часу ми жили в паралельних світах: українці України не рідко поглядали із недовірою, ті хто полишив рідну землю хотіли щоб їх зрозуміли і прийняли. Три місяці майданівці волали про допомогу, закликали достукатися до урядів країн проживання діаспори про допомогу Україні, потребували нашої гуманітарної підтримки та лікування тяжко поранених за кордоном. І ми – відповідали! За припущеннями, шляхом збору коштів і речей, ліків в Україну лише з Італії було надіслано близько 100 000Є. Неодноразово діаспора зверталася у політичні та гуманітарні організації, і зараз українці за кордоном сприяють лікуванню потерпілих у сутичках.

Цей тісний зв’язок не повинен розірватися. Тепер перед усіма нами простягся новий, спільний шлях.
Зараз в Україні почалася підготовка до дострокових президентських виборів. Взяти у них участь це не право, а обов’язок кожного із нас. Хочу звернутися до тих, хто не проявив активності у минулому: на минулих виборах Янукович переміг із жменькою голосів. Можливо для його поразки не вистачило саме вашого голосу!

Зараз ми усі маємо єдину мету: збарегти мир та соборність України, свідомо вибрати майбутнього Президента та проголосувати за нього.

Маріанна СОРОНЕВИЧ

головний редактор “Української газети”

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Звернення Міністра закордонних справ України Андрія Дещиці до української громади

Звернення Посла України в Італії до політиків, депутатів італійського парламенту та членів Європейського Парламенту