in

12, 14 чи 16 років: відмінність закордонних паспортів

Для дітей різного віку є відмінності в оформленні паспорта.

Їх можна розділити на чотири типи.

Це дуже важливе запитання, багато хто потрапляє в халепу з оформленням, не враховуючи цього.

До 12 років діти не здають відбитків, але “якість” паспорта від того не змінюється, він дає право на безвіз.  В цей період паспорт видається на 4 роки. Хоча немовлятам доведеться змінювати паспорт частіше: дитина має бути схожа на ту, що є на фото у паспорті, тому трирічного хлопчика чи дівчинку можуть розвернути на кордоні, якщо паспорт був виданий у віці 2 чи 3 місяців і дитина за цей час стала взагалі не схожа на своє фото.

Ще раз підкреслимо: від того, що в цьому паспорті немає відбитків, паспорт не перестає бути біометричним.

Ознакою “біометрики” є чип, а він є навіть у паспорті немовляти.

Другий “тип” закордонного паспорта отримують діти від 12 до 14 років. Тут ми вже маємо на чипі відбитки пальців, але в іншому паспорт, його “якість” та процедура оформлення лишаються точно такими ж.

А от з 14 років все змінюється: від цього віку закордонний паспорт видадуть лише тим дітям, хто вже має Id-картку (замінник внутрішнього паспорта), без неї документи на оформлення закордонного паспорту просто не візьмуть. Зважайте на це; оформлення Id забирає близько 20 днів. Отже, терміново отримати закордонний паспорт в цей період неможливо.

Отже, якщо дитині може знадобитися поїхати за кордон відразу після настання 14-річчя – потурбуйтеся про це наперед, оформіть паспорт до цієї дати.

Ще одна зміна: у 14 років діти починають не лише здавати відбитки, але й ставлять підпис у своєму паспорті. Для дитини це може бути важливим – варто потренуватися, перш ніж нести документи до ДМС 😉

Від 16-річчя ситуація знову докорінно змінюється. В цьому віці оформлювати паспорт стає легше, а його “якість” – вища. По-перше, дитина має право йти за паспортом сама, без батьків. По-друге, від 16 років видається паспорт, термін дії якого – 10 років. До цього, нагадаємо, діти отримують лише 4-річні паспорти.

 

______________________________________________

 

Слідкуйте за найцікавішими новинами Української газети у Facebook.

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Чи поширюється безвізовий режим на дітей та підлітків?

Соціальна допомога в Італії. Як отримати в 2017 році?