in

Правила набуття італійського громадянства

“Закон безпеки” n. 94/2009, що увійшов у дію 8 серпня 2009, запровадив важливі зміни до правил набуття італійського громадянства, зробивши їх більш комплексними. Пропонуємо вам познайомитися із нововведеннями

Набуття громадянства після одруження

Іноземний громадяни, одружений із італійцем, може подавати заяву про набуття італійського громадянства  якщо після реєстрації шлюбу він легально прожив на території країни щонайменше два роки (або три роки, у випадку, якщо молодята живуть за межами Італії). На момент надання громадянства шлюб, чи його цивільні наслідки не повинні бути анульованими, а пара не повинна бути розлученою. Закон передбачає, зменшення вказаних термінів вдвоє, якщо у подружжя народилися, або воно усиновило дітей.

Отже параграф 5 закону 91/1992 передбачає:
• збільшення терміну легального проживання на території Італії з шести місяців до двох років, після дати укладення шлюбу;

• введення обов’язку перебування у шлюбі аж до моменту отримання громадянства. Якщо під час аналізу запиту подружжя розлучиться, чи анулює шлюб, іноземець втрачає право на отримання італійського громадянства на основі шлюбу і його запит буде відхилено;

• зменшення термінів для подачі заяви на отримання громадянства, у випадку наявності спільних дітей, або їх усиновлення обома членами подружжя (1 рік легального проживання в Італії після одруження, та 1.5 року, у випадку проживання за кордоном).

Запити, які перебувають у стадії розгляду

Із нововведеннями, постало питання правил, за якими розглядатимуться раніше подані запити, що перебувають у стадії розгляду. Міністерство внутрішніх справ видало циркуляр від 6 серпня 2009 року за яким:

• положення старого законодавства будуть застосовуватись до усіх запитів, поданих до дати входження в дію нового закону (8 серпня 2009 року), а також до тих, які перебувають у розгляді понад два роки. У цих випадках, іноземці отримують незаперечне право стати італійцями;

• нові нормативи застосовуватимуться до запитів на отримання громадянства на основі шлюбу, які перебувають у розгляді менше двох років. Від прохача вимагатиметься наявність реквізитів, передбачених новими нормативами (два роки легального проживання в Італії після шлюбу, що скорочується на половину при наявності дітей, та перебування у шлюбі на момент видачі рішення), та подасть підтверджуючу документацію.

Власне, посилаючись на вищевказані випадки, виникають сумніви щодо відповідності уточнень загальним законодавчим принципам. Зокрема в законі безпеки не згадується про запити, подані до його вступу в дію. Лише наступні міністерські директиви, що мають набагато меншу юридичну вагу, визначили актуальні правила, що змусили компетентні організації відхилити частину прохань іноземців.

Неможливість автосертифікації

Новий закон увів параграф 9 біс, на основі якого із запитом на отримання громадянства, як після одруження, так і на основі довгого проживання в країні, повинні подаватися оригінали  документів, що підтверджують наявність реквізитів (стан сім’ї, сертифікат про резиденцію, декларацію про прибутки та ін.). Раніше деякі із цих документів могли бути автосертифіковані, проте зараз таку можливість скасовано, навіть для громадян країн, що входять до ЄС.

Запити на основі тривалої резиденції

Циркуляром від 6 серпня 2009 року Міністерство внутрішніх справ визначило що:
• запити про набуття громадянства, які ще не отримали відповіді, у випадку якщо зацікавлена особа ще не пройшла співбесіди, обов’язкової для визначення рівня інтеграції в суспільство, повинна подати оригінали документів, які раніше були автосертифіковані. Це слід здійснити під час наступного прийому у квестурі.

• якщо зацікавлений уже пройшов співбесіду, перед отриманням повідомлення про рішення по справі, він повинен подати оригінали документів, які він раніше автосертифікував.

Контрибут у 200 євро

Одна із новин, передбачена законом 94 від 2009 року, – оплата контрибуту на усі запити про отримання громадянства. Для його оплати було активовано поштовий банківський рахунок (n. 809020), призначений для “Ministero dell’Interno DLCI – cittadinanza”. Бланки оплати можна отримати у префектурах та поштових відділеннях, у яких працює Sportello Amico.
Документація для нових запитів

На основі вказаних постанов (для нових, та запитів які перебувають у розгляді) крім перекладів оригіналів документів на італійську мову (свідоцтво про народження, довідка про наявність судимостей у країні походження та ін.) потрібно додати наступну документацію:

Для отримання громадянства на основі одруження:
• документи що підтверджують легальне перебування в країні, та наявність резиденції (довідка про реєстрацію у анаграфічному центрі та дозвіл на проживання) щонайменше два роки після реєстрації шлюбу;
• сертифікат про наявність судимостей;
• довідка про стан сім’ї що підтверджує наявність дітей, біологічних чи усиновлених.

Для отримання громадянства після довгого проживання в країні:
• документи що підтверджують легальне перебування в країні (довідка про реєстрацію у анаграфічному центрі та дозвіл на проживання) на період, передбачений законом;
• довідка про склад сім’ї;
• сертифікат про наявність судимостей;
• декларація про прибутки протягом останніх трьох років.

www.stranieriinitalia.it
переклад Маріанни Сороневич

Увага! Повне чи часткове використання матеріалів нашого сайту дозволено лише за письмової згоди редакції.

 ______________________________________________

Слідкуйте за найцікавішими новинами Української газети у Facebook.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Як відкрити банківський рахунок в Італії

Чи можна подорожувати літаком під час вагітності?