in

П’ять способів зберегти стосунки на відстані

Відстань в кілька тисяч кілометрів може вбити навіть найміцніші стосунки, що вже говорити про дружбу. Але навіть якщо ваш кращий друг раптово опинився на іншому кінці земної кулі, зовсім необов’язково викреслювати його зі свого життя.

“Чим довше ви дружите, тим більше ваш друг нагадує скриньку з цінними спогадами про вас, – каже психолог Ірен Левайн, автор книги “Як пережити розставання з кращим другом”. – Він пам’ятає, якою людиною ви були раніше, знає, чому ви стали саме тим, ким стали, розуміє вас з півслова і не вимагає пояснень “.

У своїй книзі психолог дає рекомендації друзям, які потрапили в складні ситуації. Ми ж знайшли людей, які ними скористалися. Отже, що ж робити, якщо ваш кращий друг став жити на іншому континенті?

1. Присвятіть час своїй дружбі

Відповісти на повідомлення, подзвонити в скайпі, послати лист по електронній пошті – це все дрібниці, але саме вони дозволяють вам бути в курсі подій з життя один одного.

«Необов’язково телефонувати щовечора, – пояснює Ірен Левайн. – Але можна домовитися, що, скажімо, щоп’ятниці ви будете розповідати один одному, як пройшов ваш тиждень. Важливо не пропускати онлайн-зустрічі: через якийсь час вони стануть звичкою і зміцнять вашу дружбу. Чи не пропускайте такі важливі події, як дні народження, а також підтримуйте один одного у важкі часи ».

«З Катею ми дружимо вже 20 років, познайомилися ще в школі. Потім поступили в один університет, знімали разом квартиру і навіть працювати влаштувалися в сусідні бізнес-центри, – розповідає Марія, 30 років. – Катя познайомила мене з моїм майбутнім чоловіком, а потім сама вийшла заміж. За німця …

Вони відразу переїхали до Німеччини. Перший час мені було дуже важко – я звикла, що як тільки щось станеться, можу зателефонувати їй, заглянути в гості. Ми пробували здзвонюватись, але з кожним місяцем робили це все рідше і рідше. Тоді вона і запропонувала «забронювати» вечір середи під нашу онлайн-зустріч в скайпі. Минуло вже півроку, а ми не пропустили ще жодного дня – щосереди після роботи ми зідзвонюємося і балакаємо, займаючись в цей час приготуванням вечері або іншими справами».

2. Будьте оригінальні

Соціальні мережі, звичайно, прекрасний засіб, але не варто забувати і про інші способи підтримувати відносини на відстані. Надішліть один одному листа, написаного від руки, а в конверт вкладіть спільну фотографію з дитинства – це змусить вашого друга відчути себе особливим. «І завжди обговорюйте, як саме ви хочете спілкуватися, – радить Ірен Левайн. – Хтось із вас може ненавидіти фейсбук, а хтось – про випадки шахрайства під час роботи».

«Протягом останніх п’яти років в моїй поштовій скриньці я бачила тільки рахунки і рекламні брошури. Але з тих пір як моя найкраща подруга переїхала в Америку, я отримую десятки листівок, – ділиться Ольга, 35 років. – Вона відправляє їх з кожного міста, в яке приїжджає. У свою чергу, я тепер з кожної поїздки шлю листівки не тільки їй, але і всім рідним. Все-таки в отриманні такого послання є щось магічне ».

3. Створюйте нові спогади

«Коли мова йде про підтримку дружніх відносин на відстані, старими спогадами не обійтися, – попереджає психолог. – Друзям потрібно вчитися створювати нові спільні спогади, навіть якщо вони бачаться один раз на рік ». Спробуйте зустрічатися в одному і тому ж ресторані, коли відвідуєте один одного, або вибиратися на спільний відпочинок на «нейтральній» території.

«Я працюю в Дубаї вже п’ятий рік. З Максимом ми познайомилися в інституті, тепер дружимо сім’ями, – розповідає Руслан, 37 років. – Через роботу ми зовсім не бачимося, але раз на рік вибираємося в двотижневу подорож з рідними і близькими. У минулому році ми їздили по Португалії, в цьому хочемо на машині об’їхати Норвегію. Кожен раз я забуваю, що не бачив його рік, – немов розлучилися тільки вчора».

4. Покажіть, що вам не все одно

Проявіть увагу до деталей – розпитуйте один в одного про дітей, нових знайомих, про плани на тиждень, не соромтеся цікавитись, що було у друзів на обід! З таких маленьких шматочків і складається велика картина життя.

«Раніше ми були великою компанією нерозлучних подруг, але з часом одна з нас переїхала до Франції, ще одна в Італію, а дві інших полетіли в Англію, – говорить Анастасія, 25 років. – Ми створили чат «Вконтакті» для нас десятьох, спочатку просто для того, щоб домовлятися про зустрічі. Але зараз чату вже більше року, і завдяки йому мені здається, що ми немов нікуди і не роз’їжджалися.

Я можу скинути туди фотографію з примірочної і запитати поради, хтось ділиться фотографією свого обіду, але найулюбленіша наша розвага – порівнювати вранці погоду і вид з вікна. Це здається дрібницями, але саме завдяки їм ми відчуваємо, що як і раніше разом».

5. Будьте чесні

«Умійте тверезо оцінювати ситуацію, вчіться прощати і … прощатися! – Попереджає Ірен Левайн. – Чесно зізнайтеся, якщо у ваших стосунках виникла недомовленість і натягнутість, розберіться в причинах і, якщо треба, закінчіть відносини: допоможіть один одному це зробити».

«Закінчувати дружбу – не те ж саме, що закінчувати стосунки. У якийсь момент спілкування просто сходить нанівець, а інтерес до людини згасає, – упевнений Андрій, 32 роки. – Тут дуже важливо не пускати все на самоплив, а поговорити з одним і розлучитися на позитивній ноті».

_____________________________________________________

Більше новин:

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Допоможіть знайти Вікторію Єршову

Як вибрати зрілий і смачний кавун