in

Янукович очолив рейтинг найвпливовіших українців

   Журнал Фокус вшосте представив рейтинг 200 найвпливовіших українців. Лідером рейтингу третій рік поспіль став Президент України

Видання зазначає, що в цілому після виборів розстановка сил серед найвпливовіших українців кардинально не змінилася, але в країні зміцнилася вертикаль «сімейної» влади.

Зокрема, на третій позиції рейтингу в 2012 році опинився старший син президента Олександр Янукoвич, який в минулому році займав тільки шосту сходинку. Як пише видання, він тримає під контролем не тільки стрімко зростаючий бізнес, але й головні відомства країни: Міністерство фінансів, Національний банк, МВС і Податкову, які очолюють його соратники.

Єдиний новачок першої десятки – глава НБУ Сергій Арбузов (№8). Головний банкір країни витіснив з ТОП-10 співвласника групи Приват Ігоря Коломойського (№11). Проривом року Фокус називає одного із засновників Партії регіонів Володимира Рибака (№26), який отримав місце спікера в новій Верховній Раді. Його попередник Володимир Литвин, залишившись без посади, опустився на 78 позицій.

Як повідомляється, всього в рейтингу 2012 року 23 нові імена. З них п’ятеро учасників – представники опозиції, які потрапили до списку завдяки успішним результатам виборів. З 200 найвпливовіших українців десята частина – представники опозиційних сил. Їхні лідери зміцнили свої позиції: Арсеній Яценюк (№15) піднявся на сім рядків, Віталій Кличко (№20) та Олег Тягнибок (№36) – на одинадцять. Юлія Тимошенко другий рік поспіль зберігає п’яте місце в рейтингу.

«Рейтинг найвпливовіших людей відображає ієрархічну модель суспільства. В нинішньому списку з 200 учасників майже 130 – представники влади: депутати, чиновники, судді та силовики. Це підтверджує вже відому тезу про те, що держава живе не за прийнятими законами, а за правилами, встановленим цими людьми. Ні громадські діячі, яких в списку ледве набралося три десятки, ні бізнесмени, не рахуючи, звичайно, олігархів, вплинути на саму систему прийняття державних рішень практично не можуть», – заявила головний редактор журналу Фокус Яна Мойсеєнкова.

Перша десятка рейтингу 200 найвпливовіших українців
1. Віктор Янукович, Президент України
2. Рінат Ахметов, співвласник компанії СКМ
3. Олександр Янукович, президент корпорації МАКО Холдинг
4. Микола Азаров, прем’єр-міністр України
5. Юлія Тимошенко, лідер партії Батьківщина
6. Сергій Льовочкін, глава Адміністрації Президента
7. Андрій Клюєв, секретар РНБО
8. Сергій Арбузов, голова Національного банку
9. Дмитро Фірташ, власник холдингу Group DF
10. Юрій Іванющенко, народний депутат від Партії регіонів

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Почалися зимові знижки

Ольга Пояркова: «Люблю дарувати людям радість» (ФОТО)