in

Зберегти українську родину – завдання дитячої недільної школи у Римі

– Першим поштовхом до  створення Об’єднання –  розповідає голова об’єднання «Родинна світлиця» пані Мирослава Горбунко, – стала розмова з  матір’ю однієї із теперішніх  учениць нашої школи. Вона поділилася своїми переживаннями про те, що дітям, які навчаються у  італійських школах, не вистачає знань про українські  традиції, бракує свят, заходів, у яких могли б бути задіяні і батьки, і діти.

Ще одним важливим мотивом у створенні «Родинної світлиці» став  Форум українців в Італії, проведений за ініціативою о. Василя Поточняка. Його гаслом  були слова: «Збережімо українську родину». Саме там утвердилася ідея об’єднати українські сім’ї, які проживають у Римі. Варто пригадати українські родини, які стали опорою Об’єднання, про них із вдячністю відгукується пані Мирослава:

– Активність цих перших восьми родин, – Фурдін, Берлінг, Руді, Семанишин, Липтюк, Проворні, Залужець, Лінецькі – стала тою життєдайною силою, завдяки якій розвинулася і зміцніло «Родиннy Світлицю».


– Яким є Об’єднання сьогодні, пані Мирославо, як відбувається ваша спільна діяльність?

– Зустрічаємося ми тільки раз на тиждень, у неділю. Спочатку молимося на Службі Божій. Потім діти ідуть на заняття, які розпочинаються уроком катехизму. А тим часом ми з батьками обговорюємо плани наших наступних заходів. Чоловіки іноді грають у настільний теніс, – це коли холодно. А коли тепло, на території парохії Св. Софії (а там є досить місця) всі разом організовуємо змагання з волейболу або баскетболу, навіть сітку волейбольну придбали.

А основне завдання, яке ми поставили перед собою –  не залишити поза увагою жодного свята, закладеного в українській традиції. Їх відзначення  не обов’язково мусить бути помпезним, масовим, адже організація будь-якого заходу вимагає великої підготовки. Основне, щоб діти і разом з ними батьки знали, коли і як, наприклад, святкуємо Св. Андрія, коли народилися видатні українці. Пані Мирослава звернула нашу увагу, що для дітей виступ на сцені має дуже велике значення. Вони вчаться говорити перед аудиторією, слухати свій голос, стають сміливішими і відкритішими. Вона додала, що у кожному заході намагається залучити всіх дітей. А свою особливу роль кожен отримує на свято з нагоди свого Дня народження. Святкувати разом  – це традиція Об’єднання.

Світлана ДУХОВИЧ

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Перетнути нелегально кордон коштує 600 доларів

Безправ’я з правами