in

Утворення виборчих дільниць за кордоном

   Порядок утворення виборчих дільниць та складу дільничної виборчої комісії, на закордонному виборчрму окрузі

21 березня 2014 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про вибори Президента України» та деяких інших законодавчих актів України щодо техніко-юридичного вдосконалення виборчого процесу» від 13.03.2014 №879-VII (розміщено на веб-сторінці Верховної Ради України за адресою: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/879-18).

Зокрема, цим Законом змінено порядок утворення виборчих дільниць.
Відповідно до положень частини першої статті 19 цього Закону вибори Президента України проводяться по єдиному загальнодержавному одномандатному виборчому округу, який включає в себе всю територію України та закордонний виборчий округ.

Закордонний виборчий округ складають усі закордонні виборчі дільниці, що утворені відповідно до Закону України «Про вибори народних депутатів України» і діють на постійній основі (частина п’ята статті 19 цього Закону).
Центральна виборча комісія здійснює повноваження окружної виборчої комісії в закордонному виборчому окрузі.

У цьому зв’язку повідомляємо таке.
Порядок утворення закордонних виборчих дільниць встановлено положеннями статті 22 Закону України «Про вибори народних депутатів України» від 17.11.2011 № 4061-VI (із змінами) (далі – Закон).
Згідно з цією статтею, закордонна виборча дільниця призначена для організації та проведення голосування виборців, які проживають або на день проведення голосування на виборах депутатів перебувають на відповідній території іноземної держави (частина перша статті 22 Закону).

Частиною другою статті 22 Закону передбачено, що закордонні виборчі дільниці утворюються Центральною виборчою комісією при закордонних дипломатичних установах України, у військових частинах (формуваннях), дислокованих за межами України.

При цьому, за Законом, закордонна виборча дільниця має порядковий номер, адресу приміщення для голосування та адресу приміщення дільничної виборчої комісії закордонної виборчої дільниці (частина четверта статті 22 Закону).

Відповідно до частини третьої статті 19 Закону, виборчі дільниці утворюються з чисельністю від двадцяти до двох тисяч п’ятисот виборців.
Виборчі дільниці поділяються на:
1) малі  з чисельністю виборців до 500 осіб;
2) середні  з чисельністю виборців від 500 до 1500 осіб;
3) великі  з чисельністю виборців понад 1500 осіб.

Якщо на відповідній території, у відповідному закладі чи установі налічується менше двадцяти виборців, за рішенням Центральної виборчої комісії на відповідній території, у відповідному закладі чи установі виборча дільниця може бути утворена з меншою від граничного значення чисельності виборців, встановленого абзацом першим частини третьої цієї статті. Закордонні виборчі дільниці можуть утворюватися з чисельністю більшою, ніж дві тисячі п’ятсот виборців (частина четверта статті 19 Закону).

Як відомо, Центральною виборчою комісією було утворено закордонні виборчі дільниці такими постановами: від 12.04.2012 №67 «Про утворення закордонних виборчих дільниць на постійній основі», від 19.04.2012 №71 «Про утворення закордонної виборчої дільниці на постійній основі», від 19.07.2012 №121 «Про внесення змін до постанови Центральної виборчої комісії від 12 квітня 2012 року №67 «Про утворення закордонних виборчих дільниць на постійній основі», від 12.09.2012 №873 «Про внесення змін до постанови Центральної виборчої комісії від 12 квітня 2012

При підготовці пропозицій для формування закордонних виборчих дільниць в обов’язковому порядку необхідно враховувати можливість утворення дільничної виборчої комісії відповідно до вимог статті 24 Закону України «Про вибори Президента України» (із змінами) (розміщено на веб-сторінці Верховної Ради України за адресою: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/474-14).

Згідно з частиною десятою цієї статті до складу дільничної виборчої комісії не можуть входити кандидати на пост Президента України, їх уповноважені представники, довірені особи, посадові та службові особи органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, а також громадяни, які утримуються в установах виконання покарань і слідчих ізоляторах або мають судимість за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, злочину проти виборчих прав громадян чи корупційного злочину, якщо ця судимість не погашена або не знята у встановленому законом порядку. У разі якщо одночасно з виборами Президента України проводяться інші вибори, до складу дільничної виборчої комісії не можуть входити кандидати, які балотуються на цих виборах, їх довірені особи, уповноважені особи партій – суб’єктів відповідних виборчих процесів, офіційні спостерігачі.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Ведення консульського обліку закордонними дипломатичними установами України

Почалося формування дільничних виборчих комісій закордонних виборчих дільниць