in

Чи з’явиться в Україні Будинок Юстиції?

   До закінчення реалізації останнього етапу Плану з лібералізації візового режиму для громадян України залишилося три місяці. З 1 січня 2015 біометричні паспорти європейського зразка повинні будуть видаватися повсюдно

Правда, про безвізовий режим з Євросоюзом можна буде говорити не раніше травня 2015. «Реалістичною датою отримання Україною безвізового режиму з ЄС є саміт Східного партнерства в Ризі в травні 2015 року», – зазначила вона.

Ось про що чиновниця МЗС забула сказати, так це про реалістичність видачі біометричних паспортів в умовах тотального недофінансування Державної міграційної служби (ДМС), на яку законом покладено функції паспортизації населення, пише видання.

За даними ДМС встановлено 497 одиниць спеціального обладнання, що виготовляє закордонні паспорти та здійснено його підключення до єдиної Державної інформаційної системи реєстрації обліку фізичних осіб та документування. Але цього не достатньо. Також вже рік на основі державного підприємства «Документ» працюють «Паспортні сервіси» в тринадцяти обласних центрах. Вони допомагають ДМС в питанні електронної обробки персональних даних, що дозволило частково вирішити проблему черг, швидкості та комфортності оформлення закордонного паспорта для громадян.

«Паспортні сервіси» багато в чому схожі за своїм родом діяльності з успішним функціонуванням Будинків Юстиції в Грузії. Саме цей позитивний досвід роботи з документами ліг в основу роботи ДП «Документ». Не зайвим буде нагадати, що Будинки Юстиції є «ноу-хау» грузинських колег, надають більше 300 адміністративних послуг та їхню діяльність вивчають навіть у Європі з метою впровадження подібного. На створення таких Будинків Юстиції Грузія витратила сотні мільйонів доларів і вони – самоокупні. У 2012 році ООН визнало Будинки Юстиції в Грузії переможцем в номінації «Покращення надання найголовніших державних сервісів» за ступенем швидкості, доступності держави для людини, просторості надаваних послуг.
Так, оформити закордонний паспорт, при цьому тут же сфотографуватися, пройти дактилоскопію, зробити запит по базах даних про відсутність судимості, тяжких злочинів, заборгованості перед фінустановами, грузини можуть протягом 5-15 хвилин в одній будівлі, з комфортом і в зручний для них час. При цьому вартість такої процедури становить 200 ларі (1400 грн.), а якщо хочете заощадити, то можете забрати документи через 10 днів за 100 ларі. Створення таких Будинків Юстиції необхідне Україні. Ми, як і Грузія, ратифікували Угоду про асоціацію з Євросоюзом і за три роки має стандартизувати своє законодавство та адміністративні послуги з європейським.

Але через війну на сході ДМС поки не варто очікувати збільшення фінансування. А от запит на терміни виконання Плану щодо лібералізації ніхто не відміняв, як і коригування його з урахуванням зовнішніх і внутрішніх факторів.

Так, для повноцінного виготовлення та видачі біометричних паспортів ще необхідно закупити дактилоскопії, створити за допомогою Міністерства внутрішніх справ, Нацбанку, Прикордонної служби Єдиний електронний реєстр даних про фізичних осіб, їх судимості, причетності до криміналу, фінансових та економічних махінацій, участі у бойових діях на боці сепаратистів і ще десятка параметрів. Це титанічна праця, але реєстр необхідно забезпечити і вищим ступенем електронного захисту від зазіхань кібер-злочинців. Необхідні й детектори, які дозволять просто і швидко зчитувати інформацію з документів в аеропортах, на пунктах прикордонного та митного контролю. Для стандартизації за вимогами Міжнародної організації цивільної авіації (ІКАО) доведеться закупити професійне і дороге фотообладнання. Буде потрібно розширити мережу відділень ДМС до рівня районів та міст із населенням менше 100 тисяч. Необхідно збільшити штат і навчити співробітників. За підрахунками експертів Україні необхідно для впровадження реформи кілька мільярдів гривень. Але найголовнішим чинником на шляху успішної реалізації паспортної реформи є ліквідація правового колапсу в цій сфері. Тільки лише після цього представники Європейської комісії проведуть жорсткий контроль візового і паспортного механізмів. І лише після схвалення з боку наших європейських колег безвізовий режим з Євросоюзом стане реальністю для українців.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Італійський прем’єр про зустріч у Мілані: Ми зробили важливий крок в дискусії щодо України

Українська діаспора співає гімн разом із Порошенком