in

Товари, що звільняються від оподаткування на період проведення АТО та/або запровадження воєнного стану

   На період проведення АТО спрощено пропуск через митний кордон України, декларування та митне оформлення гуманітарних вантажів, що направляються низкою міжнародних організацій

Відповідно до Закону України «Про гуманітарну допомогу» функції спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань гуманітарної допомоги покладено на Міністерство соціальної політики. Рішення про визнання вантажів, коштів, тощо приймається зазначеним міністерством з урахуванням позицій ЦОВВ та Нацбанку України на засіданні відповідної робочої групи протягом 8 робочих днів з дня надходження документів до Мінсоцполітики.

Документи про визнання допомоги, що направляється для соціального забезпечення громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції (АТО), а також для підрозділів Збройних Сил, Державної прикордонної служби, інших створених відповідно до законодавства збройних формувань розглядаються першочергово і, як правило, за 1 добу передаються до митних органів.

Рекомендований перелік документів розміщений на офіційному веб-сайті Мінсоцполітики (www.mlsp.gov.ua) в розділі «Діяльність», підрозділі «Гуманітарна допомога».

Основними документами для прийняття рішенняпро визнання вантажів гуманітарною допомогою є:

– заява про визнання гуманітарною допомогою із зазначенням складу вантажу, його кількості та ваги, а також відомостей про відправника (донора) та країни, звідки відправлятиметься гуманітарна допомога;

– письмова пропозиція донора про надання гуманітарної допомоги (дарчий лист);

– інвойс (рахунок-фактура);

– детальний план розподілу вантажу в розрізі набувачів – юридичних осіб;

– інші документи (у разі необхідності): письмове підтвердження терміну придатності продуктів харчування, засобів гігієни; проведення епідеміологічної та санітарної обробки (дезінфекції), стану та якості речей, які були у вжитку, із зазначенням відсотку їх зносу тощо.

Постановою Кабінету Міністрів від 15.08.2014 р. № 347 на період проведення АТО спрощено пропуск через митний кордон України, декларування та митне оформлення гуманітарних вантажів, що направляються низкою міжнародних організацій, зокрема, Міжнародним Комітетом Червоного Хреста, Всесвітньою організацією охорони здоров’я, НАТО, ООН.

Згідно з законодавством України правила ввезення товарів і транспортних засобів для підприємств та громадян відрізняються (відповідні роз’яснювальні матеріали, підготовлені фахівцями Державної фіскальної служби,додаються).

Підприємства при ввезенні в загальному порядку повинні сплачувати ввізні податки. Пільги надаються у разі ввезення товарів, які визнані гуманітарною допомогою. Громадяни можуть ввозити всі товари, які не заборонено законом. Ввезення в Україну товарів волонтерами, які не зареєстрували юридичну особу (благодійний фонд), здійснюється за правилами, встановленими законодавством для громадян.

23.07.2014 р. набрали чинності Закони України від 01.07.2014 р. № 1560-VII та № 1561-VII,якими внесено зміни до Митного кодексу України (МКУ) та Податкового кодексу України (ПКУ) щодо ввезення на територію України спеціальних засобів індивідуального захисту та лікарських засобів.

Змінами до ПКУ визначено, зокрема, що тимчасово, на період проведення АТО та/або запровадження воєнного стану відповідно до законодавства, звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України:

– спеціальних засобів індивідуального захисту, виготовлених відповідно до військових стандартів або військових умов для потреб правоохоронних органів, ЗСУ та інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, інших суб’єктів, що здійснюють боротьбу з тероризмом відповідно до закону; ниток і тканин (матеріалів)для виготовлення бронежилетів;

– лікарських засобів та медичних виробіввідповідно до пп. «в» п. 193.1 ПКУ, що призначені для використання закладами охорони здоров’я та учасниками АТО для надання медичної допомоги фізичним особам, які у період проведення антитерористичної операції та/або запровадження воєнного стану відповідно до законодавства зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров’я, в обсягах, визначених КМУ;

– лікарських засобів та медичних виробів без державної реєстрації та дозвільних документів щодо можливості ввезення на митну територію України, що призначені для використання закладами охорони здоров’я та учасниками АТО для надання медичної допомоги фізичним особам, які у період проведення антитерористичної операції та/або запровадження воєнного стану відповідно до законодавства зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров’я, за переліком та в обсягах, встановлених КМУ (п. 32 підр. 2 розділу ХХ ПКУ).

Законом України від 01.07.2014 р. № 1560-VII щодо змін до МКУ передбачено, що на період проведення АТО та/або запровадження воєнного стану вказанівище товари звільняються від оподаткування ввізним митом (п. 4¹ розділу ХХІ МКУ).

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Волонтери на виборчій дільниці у Мілані (ФОТО)

Пам’ятка волонтеру щодо правил ввезення товарів на територiю України