in

Що потрібно знати про зміни в отриманні Шенгенських віз

   З червня 2015 року в Україні та інших країнах Східного партнерства країни Шенгенської зони запровадять Візову інформаційну систему (ВІС).

Система ВІС

Це відбувається в контексті всесвітнього процесу запровадження ВІС. Візова інформаційна система (ВІС) – це система обміну даних між державами-членами Шенгенського простору щодо короткострокових віз. Головними завданнями ВІС є полегшення процедури подання візової заявки та перевірки на зовнішніх кордонах, а також підвищення безпеки.

Система вже працює в 16-и з 23-х регіонів світу. Її запровадження розпочалося в жовтні 2011 року. До кінця листопада 2015 року до системи ВІС буде приєднано всі консульства країн-учасниць Шенгенського простору в усьому світі.

Зміни для громадян України

Головна зміна для громадян України з 23 червня 2015 року полягатиме в тому, що всі заявники повинні будуть з’явитися особисто в консульство, щоб надати свої біометричні дані — відбитки пальців та цифрову фотографію. Ця процедура стосується, зокрема, заявок на короткострокові Шенгенські візи (із максимальним дозволом на перебування у 90 днів з кожних 180 днів).

Для всіх подальших заяв на отримання візи, що будуть подаватися протягом 5 років після цієї процедури, відбитки пальців заявника копіюватимуться з інформації, яка міститься в системі ВІС з попередньої заявки. Іншими словами, відбитки пальців надаються на період у 5 років і ці відбитки чинні для будь-якої подальшої заявки на Шенгенську візу протягом 5-річного періоду (наприклад, заявки на довготермінову багаторазову візу).

Винятки від зобов’язання надавати відбитки пальців стосуються таких категорій:

– Діти, молодші 12 років;

– Особи, у яких фізично неможливо взяти відбитки пальців (інваліди);

– Голови держави та члени національних урядів (а також члени їхніх офіційних делегацій та їхні чоловіки/дружини), якщо вони подорожують з офіційними цілями.

Всі інші процедури (зокрема, візовий збір, аплікаційні форми), залишаються незмінними.

Потреба запроваджувати нову систему може вести до потенційного ускладнення процесу подання заявки на візу через перевантаження на початку цього процесу. Заявники мають про це пам’ятати.

Запобігти шахрайству

Мета цього всесвітнього процесу запровадження системи ВІС полягає в тому, аби краще захистити заявників від крадіжки їхньої ідентичності та перешкоджати шахрайству з документами і торгівлі візами. Наприклад, взяття відбитків пальців широко використовується всередині ЄС для того, аби підняти рівень безпеки різних документів (посвідчення особи, паспорти). Використання біометричних даних для підтвердження ідентичності людини, яка має візу, вестиме до точнішої, швидшої та безпечнішої перевірки прикордонниками.

Власники біометричних паспортів

Власники біометричних паспортів, які подаватимуть заявку вперше, також повинні будуть прийти особисто до консульства, аби подати заявку на отримання короткострокової Шенгенської візи. Тобто, наявність українського біометричного паспорту не означає, що цю процедуру проходити не потрібно, бо біометрична база даних України не стосується біометричної бази країн Шенгенської зони. Системою ВІС управляє не українська влада, а органи влади Шенгенських держав, які не мають жодного доступу до даних, які зберігаються на чіпах українських біометричних паспортів.

Платня за візу з біометричними даними залишається без змін.

Коли чекати безвізового режиму?

Введення системи ВІС не означає, що безвізовий режим для українців відкладатиметься. Це два процеси, які не пов’язані між собою. Запровадження біометрики є світовим процесом, а лібералізація візового режиму є процесом, що відбувається між ЄС та Україною. Цей процес спирається на досягнення, тобто щойно Україна виконає усі свої зобов’язання, буде запроваджено безвізовий режим для громадян України, які мають біометричні паспорти.

Роль візових центрів

Роль візових центрів залишиться незмінною. До прикладу, вони допомагатимуть консульствам країн-членів Шенгенського простору, що з ними працюють, на підготовчій стадії процесу подачі візової заяви. Ці центри також будуть оснащені електронними пристроями для збору біометричних даних, які далі будуть безпосередньо відправлятися до консульства відповідної країни Шенгенської зони і зберігатися у базі даних ВІС.

Туристичні агенства

Певні проблеми виникнуть для туристичних агентств. Якщо у потенційного мандрівника відсутня Шенгенська віза і він вирішив поїхати на відпочинок через туристичне агентство, то перший раз він повинен бути прийти у візовий центр або консульство самостій но, а не просто здати пакет документів у туристичне агентство.

Наступні подання документів на отримання Шенгенської візи в межах 5-й років можуть бути здійснені через туристичні агенції.

————————————-

Вам потрібна віза для в’їзду в Італію чи дозвіл на проживання в Італії? Не знаєте звідки почати і що для цього потрібно? Скористайтеся нашим безплатним сервісом он-лайн Migreat: еміграція в Італію або поставте запитання нашим фахівцям з еміграційних справ.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Україна відкриє додаткові автомаршрути в Італію

Яценюк запросив заробітчан повертатися в Україну – будувати країну разом