in

Поповнити демографічний потенціал Україні допоможуть тільки мігранти

   Демографічний потенціал України вичерпаний і може бути поповнений тільки за рахунок іммігрантів, яким необхідно створити умови для роботи в нашій країні. Для цього в Україну щороку повинно в’їжджати не менше 300 тис іноземців

Про це йдеться в міграційному профілі України – базі даних про міграційні процеси в країні, яку підготувала Державна міграційна служба за підтримки Міжнародної організації праці та ЄС, пише газета “Коммерсант-Україна”.

Аналітики стверджують, що для збереження населення країни в Україну повинно в’їжджати щорічно до 300 тис мігрантів. У той же час в Україні відсутня система залучення випускників-іноземців на ринок праці. При цьому саме вони – найбільш бажані і найменш проблемні мігранти.

Згідно з міграційним профілем, Україна входить в першу п’ятірку країн-постачальників мігрантів після Мексики, Індії, Російській Федерації та Китаю. Як розповів перший заступник голови ДМСУ Віктор Шейбут, з 2010 до 2012 рік за кордоном працювали 1,2 млн українців. Саме трудові мігранти є найбільшими інвесторами в економіку країни – приватні перекази в Україну досягли $7 млрд.

Головний науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень Олена Малиновська зауважила зміну структури міграції між 2008 і 2012 роками.

“Ми спостерігаємо певний західний дрейф – зменшення відсотка людей, які від’їжджають до Росії, на користь Євросоюзу”, – зазначила вона.

При цьому РФ за кількістю працюючих у ній громадян України все ще займає перше місце, а Польща в результаті її політики щодо залучення мігрантів з України вийшла на другу позицію, помінявшись місцями з Італією.

Значне число трудових мігрантів назавжди осідає в Південній Європі. Саме отримання освіти за кордоном часто стає першим кроком для еміграції українців, особливо в Польщі та РФ. Ці країни заохочують іноземців залишатися після навчання, створюючи для них сприятливі умови для роботи і навіть забезпечуючи спрощений механізм отримання громадянства.

Створення міграційного профілю є одним з пунктів плану дій щодо лібералізації візового режиму з ЄС і вчора, 31 жовтня, відбулася презентація розширеного міграційного профілю.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

З 1 квітня українські діти їхати за кордон можуть лише з паспортом

Три чинних документи для перетину кордону з дітьми