in

Я вийшла на пенсію. Чи можу подавати на дозвіл на проживання за обраним місцем резиденції?

   Після припинення трудової діяльності, наприклад виходу на пенсію, за наявності певних реквізитів, громадяни з країн з-поза ЄС можуть отримати дозвіл на проживання за вибраним місцем резиденції.

Громадяни країн, що не входять у ЄС та можуть фінансово утримувати себе, не здійснюючи трудової діяльності, можуть конвертувати їх дозвіл на проживання з робочих мотивів у пермессо за вибраним місцем резиденції (per residenza elettiva).

Конвертація можлива якщо дія попереднього дозволу на проживання була щонайменше один рік, також якщо пермессо було видане з робочих, сімейних чи інших причин).

Цей тип дозволу, проживання передбачений  параграфом 11 del DPR 394/99 і видається громадянам країн з-поза ЄС, що мають достатні економічні засоби.

Маються на увазі достатні, стабільні і регулярні економічні ресурси, які дозволяють припустити їх безперервність у майбутньому. Це, наприклад, пенсія, рента, ануїтет визнані італійськими органами влади (за віком, соціальні, чи виплати інвалідності і т.д.), а також прибуток з нерухомості.

На цей дозвіл на проживання також має право інший член подружжя, повнолітні та неповнолітні діти, які живуть за рахунок заявника.

«Достатність» фінансових ресурсів для утримання іноземця та його сім’ї визначаються квестурою, під час розгляду запиту. Зазвичай, наявність пенсії вважається достатньою.

Запит слід подавати на спеціальному наборі бланків через Дружнє віконечко (Sportello Amico), що діють в поштових відділеннях.

До заяви додають:
•    ксерокопію паспорта;
•    посвідку на проживання, дія якої закінчується;
•    документацію, що підтверджує наявність економічних ресурсів;
•    гербову марку вартістю 16 €;
•    податок у розмірі 127.50€;
•    поштові послуги 30 €.

Оператор пошти видасть квитанцію, що підтверджує відправку заявки (cedolino), яке по суті заміняє тимчасовий дозвіл на перебування в Італії та повідомить заявнику дату прийому у квестурі.

Якщо іноземець більше не працює і не має інших прибутків, його дозвіл на проживання не поновлять, отже пенсіонеру слід повернутися в країну походження.

Стаття італійською

Адвокат Маша Сальваторе,

переклад Маріанни Сороневич

_____________________________________

Вам потрібна віза для в’їзду в Італію чи дозвіл на проживання в Італії? Не знаєте звідки почати і що для цього потрібно? Скористайтеся нашим безплатним сервісом он-лайн Migreat: імміграція в Італію або поставте запитання нашим фахівцям з імміграційних справ.

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

День вишиванки у Болонії

Недавно прийнятих на роботу звільнили від сплати контрибутів