in

Як домашньому працівнику отримати допомогу по безробіттю в Італії

   Дізнайтеся за яких умов домашні працівники мають право на допомогу по безробіттю

Домашні працівники, доглядальниці, няні, а також всі інші робітники сектору домашнього господарства, мають право на економічну підтримку передбачену Національним інститутом соціального захисту Італії (). Вони можуть скористатися такими пільгами за умови виплати роботодавцями контрибутів INPS, та дотримання інших умов, передбачених законом.

Домашні працівники мають право на наступні страхові пільги:

  • допомогу на утримання сім’ї,
  • допомогу по безробіттю,
  • допомогу по материнству,
  • підтримку у разі захворювання на туберкульозу і курортне лікування,
  • допомогу по інвалідності,
  • пенсію по інвалідності,
  • пенсію по старості,
  • пенсію у разі втрати годувальника.

Умови, отримання допомоги по безробіттю

Допомогу по безробіттю може отримати працівник якого було звільнено роботодавцем, або ті, хто звільнився за власним бажанням із поважної причини (наприклад, несплата роботодавцем заробітної плати). Якщо домашній працівник звільнився із особистих причин, він не матиме права на таку допомогу.

Для отримання допомоги, за працівника повинно бути сплачено, принаймні 13 тижнів контрибутів, протягом останніх чотирьох років. Крім того, заявник повинен був працювати принаймні 30 робочих днів протягом дванадцяти місяців, що передували початку періоду безробіття.

Як отримати допомогу

Передусім, слід зареєструватися у Центрі зайнятості і підписати декларацію про негайне бажання знайти нове місце праці. Таким чином вам буде автоматично присвоєний статус безробітного.

Реєстрація також буде корисна в разі якщо термін дозволу на проживання для роботи закінчується. Якщо нова робота вчасно не знайдеться, на основі реєстрації іноземець зможе оформити дозвіл на проживання по безробіттю.

Слід перевірити кількість сплачених контрибутів. Це можна зробити у профспілках і патронатах, або самостійно на сайті http://www.inps.it, ввівши ПІН-код, виданий INPS, у розділі «Verificare i propri contributi».

Соціальна підтримка INPS оплачується тільки тоді, коли в певні періоди часу були сплачені внески, встановлені законом (див вище), навіть якщо оплата проводилася різними роботодавцями.

Якщо вищевказані умови було дотримано, безробітний має на допомогу, що з 1 травня 2015 називається NASpI (Нове соціальне страхування зайнятості). Якщо трудові стосунки завершилися до цієї дати, будуть застосовувати попередньо діючі правила (ASPI і miniAspI).

Подача запиту

Заяву в Inps можна подати різними способами:
– Через Інтернет, на сайті www.INPS.it за умови наявності пін-коду INPS;
– Через профспілки та патронати (ця послуга надається безкоштовно);
– Через контактний центр Inps.

Важливо!

Отримання допомоги по безробіттю можливо лише за умови подачі заяви протягом шістдесяти днів з моменту закінчення трудових відносин. По проходження цього терміну працівник втрачає це право.

Avv. Сальваторе Mascia,

переклад Маріанни Сороневич

_________________________________________________

Вам потрібна віза для в’їзду в Італію чи дозвіл на проживання в Італії? Не знаєте звідки почати і що для цього потрібно? Скористайтеся нашим безплатним сервісом он-лайн Migreat: імміграція в Італію або поставте запитання нашим фахівцям з імміграційних справ.

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Російський павільйон Венеціанської бієнале окупували “зелені чоловічки” з України

Запрошуємо на концерти Тараса Курчика та Андрія Заліска в Мілані, Неаполі та Римі