in

Операції з житлом в Україні, у якому проживають діти

   Чи можливо оформляти договори відчуження нерухомого майна за наявності малолітньої дитини без дозволу органу опіки і піклування

– Я з дружиною і сином Романом (йому зараз три роки) проживав разом з тещею і тестем. Згодом почалися негаразди, і батьки моєї дружини захотіли, щоб я купив окрему квартиру для молодої сім’ї. Я погодився і поїхав на заробітки до Італії. На зароблені гроші купив двокімнатну квартиру і хотів подарувати її синові. В нотаріальному порядку оформив договір дарування квартири на дружину. При цьому просив, щоб у договорі обов’язково зазначалося “в інтересах неповнолітнього сина Романа як подарунок від батька”. Але цього зроблено не було. До того ж договір дарування оформили без дозволу органу опіки і піклування. Чи можливо оформляти договори відчуження нерухомого майна за наявності малолітньої дитини без такого дозволу?

 
Насамперед потрібно звернути увагу на те, що ви купували квартиру, перебуваючи у шлюбі. З цього приводу стаття 60 Сімейного кодексу вказує, що майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). Отже, квартира є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя, тобто належить вам і дружині в рівних частках. Таким чином подарувати ви могли лише свою 1/2 частку квартири.

Якщо ви хотіли, щоб ваша частка квартири належала сину, потрібно було, за погодженням з дружиною, в договорі купівлі-продажу квартири зробити помітку “на ім’я неповнолітньої дитини”. Оскільки цієї фрази не було, то договір потрібно було не підписувати, а шукати іншого нотаріуса.

Щодо дозволу, то ст. 17 Закону України “Про охорону дитинства” передбачає, що батьки або особи, які їх замінюють, не мають права без дозволу органів опіки і піклування вчиняти деякі правочини, серед яких: укладати договори, які підлягають нотаріальному посвідченню або спеціальній реєстрації, здійснювати відчуження(тобто продаж, міна, дарування) житла. Про це свідчить і ст.71 Цивільного кодексу України. Однак це правило не поширюється у разі відчуження квартири чоловіку або дружині (береться до уваги факт перебування в шлюбі та прописка дитини разом з батьками). У будь-якому разі, дитина залишається до досягнення повноліття (18 років) проживати у квартирі разом з матір’ю. Якщо такий договір дарування вас не влаштовує, відповідно до ст.728 Цивільного кодексу, його можна спробувати розірвати протягом одного року. Для цього необхідні серйозні причини і зробити це можливо за умови збереження дарунка.

 
Начальник Світловодського
міськрайонного управління юстиції,
заступник голови міської МКМР Н.Бащук

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Українських діток запрошують на літній табір в Римі

4 мільйонам росіян заборонили виїжджати за кордон через конфлікт із Заходом