in

Успадкування земельної ділянки в Україні іноземними громадянами

   Успадкування земельної ділянки. Мій син нещодавно отримав італійське громадянство. Хочу заповісти йому свою земельну ділянку (сільськогосподарського призначення), але чув, що син начебто не зможе її отримати, бо він тепер іноземець. Чи справді це так?

 

Іноземець, яким тепер є ваш син, зможе успадкувати ділянку, але володітиме нею лише рік. Оскільки Земельний кодекс України встановлює, що землі сільськогосподарського призначення, прийняті у спадок іноземними громадянами, а також особами без громадянства, протягом року підлягають відчуженню. Отже, ваш син повинен буде земельну ділянку добровільно продати, подарувати тощо протягом вказаного терміну. Інакше її буде відчужено в примусовому порядку.

 
Як впливає реєстрація проживання на отримання спадку. Наша квартира належала на праві спільної сумісної власності мені, дружині та сину. У 2002 році дружина померла (її частину квартири я переоформив на себе), а син проживає із сім’єю в іншій квартирі, де прописаний. Чи перейде квартира сину (він у нас один) автоматично у випадку успадкування? Чи є обов’язковою вимогою прописка (реєстрація) сина в цій квартирі?

 

Ваш син може успадкувати вашу частину квартири (2/3) і за законом, і за заповітом. Згідно зі ст. 1226 Цивільного кодексу ви маєте право заповідати свою частку в праві спільної сумісної власності до її визначення та виділення в натурі. Оскільки у вас немає інших спадкоємців першої черги, окрім сина, то у разі успадкування за законом він успадкує вашу частку після закінчення шести місяців (термін для прийняття спадщини) з часу відкриття спадщини. До закінчення цього терміну він володітиме та управлятиме спадщиною лише фактично, поки не отримає свідоцтво про право на спадщину на нерухоме майно.

За бажання можна скласти на сина заповіт, посвідчивши його в нотаріуса. Це особливо має значення, якщо є (або з’являться) інші спадкоємці. Наприклад, якщо ви вирішите знову одружитися, то вам треба укласти заповіт на сина, інакше спадок буде поділено між сином та новою дружиною.

Щодо реєстрації проживання вашого сина, то вона не є обов’язковою умовою для успадкування і за законом, і за заповітом і не впливає на успадкування.

 
Обов’язкова частка спадку. Два місяці тому помер мій батько. Я – син від його першого шлюбу. Нещодавно мені стало відомо, що він склав заповіт на другу дружину та їхніх дітей. Чи маю право я, інвалід другої групи, хоча б на якусь частку в його майні?

 

Відповідно до ст. 1241 Цивільного кодексу України право на обов’язкову частку у спадщині мають неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки, які успадковують незалежно від змісту заповіту половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом. Отже, ви отримаєте право на половину частки, яку одержали б у разі спадкування за законом, якщо ви – неповнолітня або повнолітня непрацездатна особа.

Розмір такої обов’язкової частки у спадщині за рішенням суду може бути зменшений, зважаючи на стосунки між спадкоємцями та спадкодавцем, а також на інші обставини, які мають істотне значення.

До обов’язкової частки у спадщині зараховується вартість речей звичайної домашньої обстановки та вжитку, вартість заповідального відказу, встановленого на користь особи, яка має право на обов’язкову частку, а також вартість інших речей та майнових прав, які перейшли до неї як до спадкоємця. Якщо у заповіті встановлено будь-які обмеження та обтяження для спадкоємця, який має право на обов’язкову частку у спадщині, то вони дійсні лише щодо тієї частини спадщини, яка перевищує розмір обов’язкової частки.

Для отримання своєї частки протягом шести місяців з дня смерті вашого батька, ви маєте подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини. Така заява подається особисто.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 1 Середній: 5]

Парадокси життя: Папа Римський подарував Путіну медальйон “Ангел миру”

Інформаційні та освітні послуги для іноземців у регіоні Лаціо