in

“Дорогий ворог” Путін провалив італійський бліцкриг

  “Історичний” візит Путіна до Італії, на який в Кремлі покладали великі надії, завершився неймовірно успішно для Києва.

За його підсумками не було жодних натяків на те, що російському лідеру вдалося переконати (або змусити) Рим знизити підтримку України. Хоча саме на це очікували в Москві.

В минулий четвер – досить неочікувано і всупереч побажанням Путіна – нижня палата парламенту Італії ратифікувала Угоду про асоціацію. Нагадаємо, Україна просила про це майже рік.

І, нарешті, навіть зустріч Путіна з Папою Римським стала для Росії безуспішною. Російському лідеру “вдалося” образити понтифіка своїм запізненням, а у підсумковій заяві з’явилися нотки роздратованості Ватикану, зазначають профільні ЗМІ.

А тепер про це – дещо детальніше.

Арт підготовка до візиту

Як вже повідомляла “Європейська правда”, візит Путіна до Італії був екстреним і надважливим – в Москві зрозуміли, що почали втрачати підтримку Італії, свого багаторічного та вірного партнера.

І те, як майбутній приїзд Путіна висвітлювався в італійських ЗМІ, додало оптимізму в Кремлі.

Ми вже писали про інтерв’ю Путіна найпопулярнішій газеті Італії, Corriere della Sera – воно, без перебільшення, стало прикладом того, як робити компліменти інтерв’юйованому політику.

Це, звісно, мало певні суб’єктивні причини – головний редактор та ключовий журналіст Corriere della Sera, які їздили на інтерв’ю до Путіна, мають зв’язки з Росією – сімейні чи історичні. Але це – типова картина для тих журналістів, які опікуються також і Україною в італійських ЗМІ.

Але реальність виявилася іншою – сумною для Росії та позитивною для України.

Вже після початку візиту позитивне ставлення в Італії змінилося на критичне. І це так само було очевидно за публікаціями провідних ЗМІ.

До вашої уваги (вище) – титульна сторінка газети La Repubblica, другої за впливовістю в Італії, від 10 червня. Її заголовок – слова “Дорогий ворог” на тлі фото Володимира Путіна – є більш ніж промовистим.

Проросійської позиції тут немає, але в матеріалі змальовано надпотужну медійну підтримку візиту президента РФ, якого під час поїздки до Італії супроводжували 70 (!!!) представників російських ЗМІ і “батальйон російських олігархів” (цитата).

Навіть Corriere della Sera знизила проросійський запал. Видання детально аналізує позицію папи Франциска, який не відмовився від зустрічі з Путіним. Між тим у Corriere впевнені, що, “незважаючи на потужний тиск з боку США”, Ватикан “має прихильну позицію до російського лідера”.

В сухому залишку

Перший провал чекав на Путіна у Ватикані, і він, без сумніву, сам долучився до його створення.

Російський президент на годину запізнився (!) на зустріч з Папою Римським (!).

Хоча об’єктивних причин для цього не було – це не було запізненням через погодні умови чи щось на зразок цього. Папа не скасував зустріч і годину смиренно чекав на російського гостя. Хоча місцевим ЗМІ, які не звикли до регулярних запізнень Путіна,  довелося розмірковувати – чи не було це показовим жестом.

Про підсумки цієї зустрічі “Європейська правда” вже повідомляла. У комюніке Ватикану виявилося декілька сигналів про те, що Папа Римський не задоволений діями російського лідера. Він натякнув на нещирість російських зусиль про встановлення миру і не став вживати стандартний для Ватикану епітет про “сердечну зустріч”.

Насамкінець папа Франциск подарував Володимиру Путіну сувенірний медальйон з янголом-миротворцем і закликав до солідарності зі світом у побудові миру.

Та розмова з понтифіком – це питання високої політики, не дотичної до болючого для РФ санкційного питання. А головною для Путіна стала зустріч  із прем’єром Ренці, яка відбулася в Мілані в середу пообіді.

Відповідь Ренці

Переговори не завершилися підписанням якихось стратегічних документів чи анонсом важливих домовленостей, але російські ЗМІ (згадаймо про медійний десант з Москви!) після неї повідомили про переможний візит свого президента.

До вашої уваги, приміром, стаття російського “Комерсанта”.

“Сегодня он (Ренці) был, безусловно, в очень хорошей форме.
После демонстрации такой формы “семерка” может и в “шестерку” превратиться”, – пише Андрій Колесніков.

Щоправда, при цьому в “Комерсанті” не наводиться жодної цитати Ренці, яка б підтверджувала, що Ренці погодився змінити позицію щодо РФ. Але є цитата Путіна, яка доводить, що господар Кремля шантажував свого італійського колегу:

“Итальянские компании, которые боролись за российские контракты, встали — из-за санкций в адрес некоторых российских финансовых учреждений… решайте эти проблемы… мы партнеров найдем… по линии ВТС (военно-технического сотрудничества. — А. К.) итальянские компании могли заработать миллиард евро. Это не случилось”.

Відповідь на російський шантаж надійшла дуже оперативно і виявилася більш ніж красномовною.

Нижня палата парламенту Італії терміново і доволі неочікувано ратифікувала Угоду про асоціацію з Україною. Тобто зробила саме те, чого Путін закликав Ренці не робити.

“З парламенту в середу ввечері повідомили, що мають намір голосувати”, – розповів один з дипломатів.

Нагадаємо, Україна протягом року просила Рим розпочати нарешті ратифікаційний процес, і жодні вмовляння не діяли. Але одного візиту Путіна виявилося достатньо, щоби схилити терези на бік України.

“Це вкотре доводить, що найкращим чинником євроінтеграції України є Володимир Путін”, – жартома сказав у розмові з “Європейською правдою” співробітник одного з європейських посольств.

Тому лишається побажати Володимиру Путіну таких самих плідних візитів до інших проблемних країн, починаючи з Австрії.

Дякуємо, Володимире Володимировичу.

Сергій Сидоренко,

Джерело: Європейська правда

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Молодь української діаспори скликають на форум

Італія почала ратифікацію Угоди про асоціацію Україна-ЄС