in

Неологізми незалежної України

Слова зі значенням. Вирази, які народилися в незалежній Україні

 

H1N1 – вірус свинячого грипу, що охопив Україну в 2008 році. Викликав гостре ураження держбюджету в сфері закупівлі ліків і невмотивоване бажання мільйонів оживити гардероб медичною маскою.

All inclusive – (пер. – все включено) – поняття турецького походження. Закріпилося в лексиконі українців завдяки безмежній тязі до дармівщини і поганого пива. Вища форма – Ultra all inclusive.

Азаровщина – термін, що відобразив в історії та народних говірках боротьбу керівника Податкової адміністрації Миколи Азарова з малим бізнесом. Характерні ознаки: дострокове вибивання податків і маски-шоу.

Анна Ахметова – напівміфічна поетеса, народжена мовою Віктора Януковича під час публічного виступу. Фатальне застереження з головою видало складні відносини президента з літературою і найтепліші – з Ринатом Ахметовим.

Бандитам – тюрми – смілива і не реалізована передвиборна обіцянка Віктора Ющенка зразка 2004 року. Повною мірою було втілено в життя через 6 років самими “бандитами” стосовно попередньої влади.

Брати Клички – один з двох найбільш відомих брендів України. Від другого бренду, Чорнобиля, боксерів вигідно відрізняє фотогенічність, мобільність, менша деструктивність і здатність підігрівати до себе інтерес голлівудськими нареченими.

Буде тільки дорожчати – мантра, повторювана українськими забудовниками та ріелторами. Поширюється не тільки на нерухомість, а й на землю, бензин, продукти харчування тощо.

Вона – перше слово передвиборчих слоганів Юлії Тимошенко. “Вона” працювала, поки “вони” грабували і розоряли країну. Кілька років тому в здирстві і марнотратстві “вони” звинуватили “Вону”.

У рамках підготовки до Євро-2012 – процес освоєння бюджетних коштів напередодні чемпіонату Європи з футболу. Може означати все що завгодно – від укладання доріг до навчання міліціонерів англійській мові. За офіційною версією, метою підготовки до Євро-2012 є саме проведення чемпіонату, а не дерибан бюджету.

Все буде Донбас – головний страх центральної і західної України, ілюструє бажання вихідців з Донецька в 2004 році розставити на ключові пости свої кадри. Повністю був реалізований 6 років тому, у 2010 році.

Даунецькі – малоосвічені, агресивні, одягнені в чорні шапочки вихідці зі східного регіону країни. Явилися світу під час помаранчевої революції і закріпили образ під час акцій на підтримку Партії регіонів.

Гроші від продажу “Криворіжсталі” – $4,8 млрд., які перепали бюджету в процесі внутрікланової війни між Юлією Тимошенко та Ринатом Ахметовим з Віктором Пінчуком. З’їдений символ справедливості, чесного приватизаційного конкурсу та “боротьби з режимом Кучми”.

Діоксин – рідкісна отрута, якою, за словами Віктора Ющенка, він був отруєний у 2004 році. Хімічна властивість речовини: здатність розсмоктуватися або довільно з’являтися в досліджуваних пробірках в залежності від політичної кон’юнктури.

Заробітчани – кілька мільйонів українців, які нелегально реалізували американську мрію на суміжній європейській території. Еталон для інвесторів – не споживаючи мізерні вітчизняні блага, щорічно надсилають в Україну до $5 млрд.

Йолка (пох. від Ялинка) – дерево з сімейства соснових, що жорстоко підставило Віктора Януковича, вилетівши з його пам’яті в українській вимові.

Кааліцiя. 1. Угода між партіями. 2. Спосіб проголошення Юлією Тимошенко слова “коаліцiя” в період вивчення української мови. 3. Одне з прізвиськ Тимошенко.

Конверти – обов’язкові атрибути перерозподілу грошових знаків в незалежній Україні. Ритуал передачі грошей у конвертах сприяє вирішенню ділових проблем, захищає купюри від пристріту і податкового інспектора.

Кохаймося – провокаційний слоган рекламної кампанії 2006 року, який закликав українців до активного розмноження для забезпечення країни чесними чиновниками та міліціонерами. Судячи зі зростання корупції, виконання завдання було зірвано.

Кравчучка – двоколісний візок, символ розрухи і бідності часів президентства Леоніда Кравчука. Дозволяла без зусиль обійти півсвіту в пошуках самої дешевої картоплі і нанести каліцтва співвітчизникам, які стоять поруч на ескалаторі.

Кровосісі – лінгвістичний монстр, народжений прем’єр-міністром Миколою Азаровим шляхом перекручування на український манер слова “кровососи”. За версією руху Femen – блукаючий по коридорах Кабміну кривавий привид чоловічого шовінізму.

Лаша тумбай – невідоме філологам вигадане слово вигаданої співачки Вєрки Сердючки. Пісня Dancing Lasha Tumbaі, виконана на “Євробаченні-2007”, одночасно стала символом несмаку, срібним призером конкурсу та вовчим квитком для самої Вєрки Сердючки в Росії, які розчули в пісні образливі Russia goodbye.

Лук’янівське СІЗО – місце зберігання та складування застарілих моделей членів Кабінету міністрів та опозицію. Ефективний інструмент реалізації помаранчевого гасла “Бандитам – тюрми”. Найвідоміші мешканці: Юлія Тимошенко і Юрій Луценко.

Любі друзі – іронічне прізвисько групи помаранчевих соратників Віктора Ющенка. Символізує відданість другу і здатність у будь-який момент підставити йому підніжку, а також звинуватити у зраді національних інтересів.

Маємо те, що маємо – ідіома Леоніда Кравчука, символ метафізичної безвиході української дійсності. Означає, що будь-яка неприємність, що сталася в країні, закономірна в силу природних причин.

Маски-шоу – захоплення приміщення або громадянина одягненими в чорні маски силовиками. На відміну від героїв однойменної гумористичної програми, люди в чорному не жартували і телевізійним камерам воліли тюремні.

Межигір’я – за формою – закритий для відвідування український Версаль, з фонтанами, водоймами і дуже дорогими елементами інтер’єру. За змістом – символ непрозорості перетворення державної власності у приватну, подвійних стандартів і закритості влади.

Мені болить Україна – симптом, вперше описаний Володимиром Литвином. Загострюється напередодні виборів. Якщо хвороба запущена, вона може принести Зірку Героя України і крісло спікера Верховної Ради.

Мої улюблені бабусі – головна електоральна опора столичного градоначальника Леоніда Черновецького. Для решти киян – першоджерело зла, яке продало душі і голоси за гречку, а також прирекло їх на багаторічні страждання, приниження і тортури піснями космічного мера.

Наколоті апельсинки – зброя американського імперіалізму і їх помаранчевих поплічників, за версією Людмили Янукович. Запальна промова на мітингу в листопаді 2004 року, на жаль, стала її першою і поки останньою вилазкою на широку публіку.

Наколядували – спосіб наповнення держбюджету, а також особистого збагачення даішників, працівників пожежних, санітарних і податкових інспекцій. Слово стало популярним з легкої руки екс-глави Львівського апеляційного суду Ігоря Зварича, у робочому кабінеті якого виявили мішки з грошима.

Трошки текст по-дебільному написаний – афоризм тодішнього мера Харкова Михайла Добкіна, народжений ним під час запису телезвернення. Асистував Добкіну Геннадій Кернес, якому належить інший шедевр: “У тебе нудне обличчя, тобі ніхто грошей не дасть”. З осені 2007 р. ролик на YouTube подивилися понад 2 млн. 300 тис. осіб.

Оранжоїди (синоніми: свідомітів, майдауни, бандерлоги) – нехороші люди, які масово населяють країну захід від Вінниці. Орієнтуються на місцевості по глобусу України, їдять наколоті апельсинки, всіх дітей називають Степаном і Романами (на честь Бандери і Шухевича).

Печерський суд – оплот української Феміди. Став відомим завдяки екстравагантним рішенням начебто скасування своєї ж постанови про законність продажу “Криворіжсталі”. Цього року на Хрещатику, 42-а встигла відзначитися значна частина Кабміну Тимошенко.

Підрахуй – прізвисько, отримане головою ЦВК за самовіддану працю під час підрахунку голосів на президентських виборах 2004 року. З часом стало прозивним – так називають всіх підозрюваних у фальсифікації протоколів до отримання необхідного результату. Приклад вживання: “Рахуй, не рахуй – все підправить “підрахуй”!

Плівки Мельниченка – диктофонні записи, зроблені майором СБУ в кабінеті президента Кучми. Плівки нібито свідчать про причетність екс-президента до зникнення Георгія Гонгадзе. Оскільки за 11 років перед судом не постали ні Кучма, ні Мельниченко, плівки можна вважати таким же історичним міфом, як золото Полуботка.

Співаючий ректор (синоніми: Бетмен, Юний Орел) – народний артист, професор, просвітитель, ресторатор. За короткий термін Михайло Поплавський перетворив заштатний вуз в імперію культури і мистецтв імені себе.

Пропало все! – фраза Юлії Тимошенко, яку вона вимовила, записуючи телезвернення до народу 7 червня 2009 року з нагоди ширки (широкої коаліції БЮТ, ПР, Блоку Литвина і частини НУ-НС). Вигук стосувався зниклого на телесуфлері тексту.

Противсіх. – 1. Рядок у виборчому бюлетені, популярний серед українців, які вважають аморальним вибір меншого з двох зол. 2. Василь Противсіх – кандидат в президенти на виборах-2010, який змінив прізвище. Після виборів, на яких він набрав 0,16% голосів, Противсіх знову став Гуменюком.

Спритко і Гарнюня – зображення хлопчика і дівчинки, запропоновані в якості символів бренду “Україна”. В результаті хвилі протестів від використання Спритка і Гарнюні було вирішено відмовитися. Альтернативним варіантом, на думку громадськості, могли б стати Гопуня і Повійка.

Темники – шефська допомога в пошуку тем, яку Адміністрація президента надавала ЗМІ в 2001-2004 роках. Темники містили докладні вказівки, які новини і в якому порядку треба висвітлювати, а також як правильно їх коментувати.

Тушки – слуги народні, які віддають перевагу худому журавлю в опозиції жирну синицю з рук влади. Сезон великого полювання на тушок був відкритий після рішення Конституційного суду про те, що коаліцію у Верховній Раді можуть формувати не лише фракції, а й окремі депутати.

Ти не один. Нас 52 мільйони – слоган українського телеканалу, що з’явився в 1996 р. Протягом наступних 15 років населення України зменшилося більш ніж на 6 млн., а колись популярний слоган сьогодні міг би звучати: “Ти все ще не один” .

Україна – не бордель – гасло руху Femen, учасниці якого завжди готові стати грудьми на захист прав жінок, а також порушити інтерес суспільства до проблем сексуальних домагань та проституції, цензури в інтернеті і відсутності води в кранах.

Україна – не Росія – книга одкровень Леоніда Кучми. Якби не сталося помаранчевої революції, на світ могли б з’явитися і інші роботи з цієї серії – “Дніпро – не Волга”, “Говерла – не Еверест” і “Гривня – не долар”.

Флот за газ – формула кохання двох братніх народів, навесні 2010 р. закріплена Харківською угодою. За цим договором російський Чорноморський флот буде залишатися в Севастополі доти, доки у Росії не закінчиться газ.

Досить скиглити – заклик Миколи Азарова до українців перестати скиглити, взяти лопату і годувати сім’ю, як це робить сам прем’єр, вирощуючи капусту на двох сотках. Залишилося відкритим питання, чи треба українцю також самому лікувати і захищати себе.

Хохлосрач – форма дискусії в інтернеті між майдаунами і даунецькими з мовного чи національного питання. Мета хохлосрача не пошук істини, а радість від спілкування із співвітчизниками.

Ці руки нічого не крали – заява Віктора Ющенка, що пролунала 20 грудня 2004 р. під час теледебатів перед третім туром голосування. Фраза породила безліч демотиваторів. Навіть Віталій Кличко якось помітив, показуючи кулаки: “А цi руки нiкого не били”.

Еліта-центр – найбільша будівельна афера з продажу інвесторам повітря. Залишила без нового житла понад 1700 осбі, зібравши близько 400 млн. грн. Організатор піраміди Олександр Волхонський перебуває під слідством в Лук’янівському СІЗО.

Юра Єнакієвський – одна з головних страшилок українського бізнесу. Впливовий, всюдисущий і невидимий. Це змушує багатьох припустити, що він є вигадкою своїх ворогів. Приклад вживання: “Будете погано себе вести, прийде Юра Єнакієвський”.

Укладачі: Сергій Висоцький, Катерина Коберник, Михайло Кригель

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Грищенко бачить безвізові поїздки українців до ЄС через 2-3 роки

Позика на купівлю нерухомості