in

Незалежність, освячена кров’ю

   Українці у Римі відзначили День незалежності з молитвою та вірою в перемогу України

Цьогоріч в українців з’явилася мрія — щоб День Незалежності став ще й Днем Перемоги. Щоб 24 серпня в українські міста і села повернулися втомлені, але щасливі українські герої. Щоб дівочі очі світилися любов’ю, а дитячі — радістю. Щоб від заходу до сходу повноголоссям лунав український гімн, а в кожному селі майорів синьо-жовтий стяг. Утім наразі це — лише мрія. Бо нині в нас — війна. Війна за нашу Суверенність.
В неділю, 24 серпня з ініціативи Релігійного Товариства «Свята Софія» та Надзвичайного і Повноважного Посла України при Святому Престолі пані Тетяни Іжевської, українці зібралися в Римі щоб помолитися за єдність, мир та злагоду в Україні. Архієрейська Літургія у соборі Св. Софії очолив Преосвященний Владика Діонісій Ляхович, Апостольський Візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії. Зазом із ним зверталися до Бога, о. Дмитро Квич, Ректор собору Св. Софії, о. Олег Лазуркевич зі Львова, директор Центру душпастиртва. осіб з вадами слуху “Надія” УГКЦ, о. Ігор Головко з Мелбурнської Єпархії (Австралія), о. Василь Ілик, о. Віталій Олещук, ЧНІ, о. Юрій Банга, ЧНІ.  Дияконував диякон Віталій Метельський, ЧНІ – повідомляє прес-служба УГКЦ в Італії.

На 23-му році незалежності Україна вкотре мусить відвойовувати своє право на свободу. Є якась зла іронія в тім, що наш волелюбний і мирний народ періодично опиняється в ситуації, коли право на самобутність треба виборювати зі зброєю в руках. 2014-й став найскладнішим роком в історії нової України. Нація, яка прагнула очищення владної верхівки й зміни нав’язаних злодіями та бандитами правил гри, опинилася перед прямою загрозою втрати своєї соборності та незалежності.

Владика Діонізій закликав присутніх, незважаючи на військову агресію в Україні, зберігати у християнському серці місце на прощення та молитву: «Бажання добра приносить більше користі ніж бажання зла. І Бог того, що молиться за ворогів раніше вислухає, аніж тих, що моляться за свої інтереси.

Прощати і молитись за ворогів не означає залишати боротьбу за Справедливість, Незалежність, і Соборність, навіть коштом життя. Це право людини і Божий дар. Ніхто не має права його відбирати. Сам Христос вів безперервну боротьбу проти диявола і проти лукавства, проти фарисейства і брехні».

о. Марко Ярослав Семеген, Національний Координатор Душпастирства та Президент Релігійного Товариства «Свята Софія», висловив подяку присутнім за спільну молитву та запросив до покладання квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку.

Під час благочинного обіду на потреби українського війська присутніх привітали українські посли в Італійській Республіці та у Ватикані. На подвір’ї Собору громада ділилася думками про сьогодення і майбуття України, співала патріотичних пісень та, у супроводі Святослава Князенка і Євгена-Воєслава,  вчилася стріляти із середньовічного лука у мішень із символічним зображенням ворога номер один для України.
Ми нині платимо ціну десятиріч інертності та байдужості. Нашу країну грабували, знищували її душу, нав’язували їй чужі цінності та ідеали, а ми мовчки жили, насолоджуючись ілюзією стабільності. Моя хата скраю… Ми роками жили за цим принципом і лише зараз згадали, що в цієї приказки є продовження: «…першим ворога зустрічаю».

Ворог прийшов, і наша віртуальна стабільність розлетілася на друзки, відкривши страшну істину — ми ледь не проспали країну, ледь не втратили самих себе.  На 23-му році ми врешті починаємо розуміти, якою цінністю є наша незалежність. За це запізніле розуміння платимо страшну ціну. Але водночас саме в ці місяці — місяці втрат, крові й безмежного горя — відбувається наше становлення нації. Ми народжуємося з фронтового попелу і з кожним днем стаємо сильнішими. Наша сила — не у новітній зброї чи мільйонній армії. Ми сильні своїм духом, згуртованістю і тією волелюбністю, якої кремлівському фюреру ніколи не зрозуміти. А отже — ніколи не здолати.

Саме тому в нас обов’яз­к­ово буде свій День Перемоги.
А День Незалежності в нас вже є!

Підг.
Маріанна СОРОНЕВИЧ
Фото Маріанни Кузан  з сайту
http://www.chiesaucraina.it/

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Зародження європейського тероризму

Аль Бано заявив, що Україна має подякувати Путіну, бо він її рятує, а не вбиває!