in

“Інструмент сатирів і богів” – в Україні звучить італійська флейта

   Зустріч через два десятиліття. Італійський флейтист родом з України приїхав на Батьківщину. Він грав на найдорожчих сценах, тримав у руках найкоштовніші інструменти світу, вивчив європейську школу музики і тепер приїхав до рідної домівки, аби зіграти співвітчизникам.

Станіслав Зубицький влаштував тур по Україні. Його флейта зазвучала у ряді міст України, зокрема у Вінниці та у стінах Харківського оперного театру, де акомпанемент іменитому флейтисту складе орекстр “Віртуози Слобожанщини”.

Флейта – інструмент сатирів і богів – так трепетно називають її музиканти. В руках Станіслава Зубицького інструмент понад два десятиліття. Увесь цей час майстер грав для європейського слухача, позаяк давно переїхав до Італії. В рідну Україну покликала ностальгія.

У своєму концертному турі українськими містами Станіслав грає з вітчизняними філармоніями. Харків став винятковим, тут з ним на сцену вийшов оркестр. “Віртуози Слобожанщини” нині відточують звучання з новим інструментом. Іменитий флейтист, у свою чергу дивується, українські таланти працюють просто-таки на ентузіазмі.

“В Україні є дуже хороші оркестри, незважаючи на кризу і на те, що заробляють тут в десятки разів менше, ніж в Європі, чи в Америці. Завдяки ініціативі таких митців, музику в Україні все-таки підтримують на нормальному рівні– вважає Станіслав Зубицький.

Cин відомого сучасного українського композитора Володимира Зубицького – після закінчення школи мистецтв у Києві навчався у Черкаському музичному училищі по класу флейти у Василя Івановича Богомола. 1999 року Станіслав із відмінними результатами закінчив консерваторію в італійському місті Пезаро, однак на цьому його професійний вишкіл не закінчився. З метою поліпшування виконавської майстерності він відвідав чималу кількість майстер-класів кращих флейтистів світу, 2 роки навчався в аспірантурі консерваторії м. Ровіго (Італія). Хоча професійне становлення Зубицького пов’язане з Італією, однак він вважає себе послідовником французької флейтової школи, головні засади якої він перейняв, удосконалюючись у класі відомого флейтиста Галуа. За запрошенням диригента Метрополітен-опера Ральсона наш гість деякий час навчався у Йельському університеті.

Серед своїх творчих здобутків С.Зубицький відзначає перемоги у десяти міжнародних конкурсах виконавської майстерності, які проводились в Італії, успішні гастролі в Україні та за рубежем у складі сімейного ансамблю Зубицьких (разом із батьком – композитором і баяністом, мамою – піаністкою та братом – віолончелістом).

 У музичній діяльності він відчуває себе більше солістом, ніж оркестрантом, хоча грав у багатьох оркестрах Італії. Рухливий і активний за натурою, досить часто виступає, відгукуючись на запрошення різних концертних організацій. Хоча професійно композиторською творчістю не займається, однак усі каденції у виконуваних ним концертах компонує сам. Станіслав Зубицький – відкритий і демократичний у спілкуванні, у стосунках особливо цінує щирість і безпосередність. Має цікаве хобі – займається керамікою, навіть отримав відповідно до свого захоплення вищу професійну освіту.
 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Італійський прем’єр про зустріч у Мілані: Ми зробили важливий крок в дискусії щодо України

Українська діаспора співає гімн разом із Порошенком