in

Українка в Італії виборює право на власну дитину

   Скандальний випадок стався із громадянкою України в Італії: соціальні служби забрали у неї 11-річну дочку, звинувативши матір у недогляді за дитиною. Жінка відкидає звинувачення і за сприяння адвоката й консульства України в Римі намагається повернути дочку. Інцидент стався у невеликому місті на острові Сардинія. Імена героїв історії не називаємо на їхнє прохання.

Завжди охайна і вихована учениця не давала клопоту шкільним працівникам. Коли її попросили віднести батькам на підпис шкільний формуляр, дитина чесно зізналася, що вдома була сама: мама на кілька днів поїхала по роботі до іншого міста.

Не вдаючись у подробиці, вчителі негайно викликали поліцію та соціальні служби. Після перевірки встановили: дитина дійсно жила одна, батько-італієць після розлучення мешкає окремо, а мати-українка, працюючи організатором весільних церемоній, тимчасово була за межами Сардинії. Звинувативши матір у тому, що та залишила дитину, соціальні працівники, не контактуючи з жінкою, оформили опікунство над дівчинкою італійській пані, яка мешкає поблизу.

В Італії так робити не можна

Адвокат української громадянки Даніеле Кондемі пояснив Радіо Свобода, що жінка не скоїла злочину – вона лише допустила помилку у догляді за дитиною. Соціальні служби в інтересах неповнолітньої дитини були зобов’язані втрутитися у ситуацію. Матір тимчасово позбавили батьківських прав.

«За цивільним кодексом Італії, особа може помилятися. Отож, цій пані вказали на помилки, але її не обвинувачують у якомусь злочині. Тепер на слуханнях у суді в справах неповнолітніх жінка повинна довести, що усвідомила свою помилку, – зазначає адвокат. – Вона відлучалася від дому через роботу. Дитина була під наглядом сусідів і кілька разів сама ночувала вдома, бо не хотіла залишати собаку. Цього в Італії робити не можна. Я знаю, що в Україні чим швидше дитина стає самостійною, тим краще, але в Італії не так. Оскільки ми в Італії, тому слід дотримуватися місцевих правил».

Не вдалося взяти коментар у соціальних працівників, які уникають уваги журналістів. Судові слухання заплановані на кінець жовтня. До цього часу мати-українка не може бачити власної дитини, дозволені лише п’ятихвилинні розмови по телефону.

Або дитина, або робота

Жінка тим часом з’являється на співбесіди з соціальними працівниками і доводить, що вона порядна й відповідальна мама. На розмову викликають ще й батька, який,за словами матері, останні вісім років був відсутній у житті дитини.

Спілкуючись із радіо Свобода, українка заявила, що соціальні служби, не дослідивши обставин, перевищили свої повноваження і діяли поза людськими критеріями.

«Я не відправляла мою дитину на вулицю жебракувати. Дитина завжди була доглянута. Як могла, так я викручувалася протягом усіх цих років, і ніколи соціальні служби цим не цікавилися, – наголошує українка. – Тепер мені заявили, що я не маю права ні на кого залишати дитину за винятком близьких родичів. А у мене немає родичів в Італії. Мене поставили перед вибором: або дитина, або робота. Я відмовилася від роботи на сьогодні, бо для мене дитина – понад усе».

Як пише місцева преса, та й за словами адвоката, сусіди і знайомі схвально відгукуються і про матір, і про дитину. А цей факт має вплинути на позитивне рішення властей, говорить захисник українки Даніеле Кондемі. Справу також відстежує консульський відділ посольства України в Римі. Очікують, що історія матиме щасливий фінал: мама й дочка знову будуть разом.

«Я хочу повернути мою дитину, моє попереднє життя, де я була гарною мамою і щасливою жінкою, бо довкола мене завжди були люди, готові прийти на поміч», – поділилася сподіваннями українка.

Наталка Кудрик

http://www.radiosvoboda.org/

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Дитина – це відповідальність. Огляд основних протизаплідних засобів

ЦВК: вибори до Ради відбулися. В Італії явка склала 23%