in

Українці з Віченца та Тревізо скаржаться на організацію виборів Президента України у Мілані

   “День Виборів в Мілані для нас перетворили в суцільне випробування” – згадують виборці. Публікуємо скаргу із збереженням стилю автора.

Ми, громада українців в м.Віченца та Тревізо, очікували дня виборів з надією та сподіванням. До дня виборів Президента 25,05,2014 ми готувалися як до свята, готувалися до дня, який нам Українцям дає можливість змінити Україну на краще. Багато хто з нас приїхав голосувати вперше. Ми всі усвідомлювали, що то не буде легкий та спокійний день. Але ми ніяк не очікували того знущання з боку організаторів та Консульства України в Мілані над українцями в Італії.

День Виборів в Мілані для нас перетворили в суцільне випробування. Проголосували лише 6728 виборців ( як затверджує Генеральне Консульство України в м. Мілан) з 12000 зареєстрованих, значна частина людей повернулася до дому ні з чим, витравтивши попередньо значну суму грошей на дорогу в Мілан, та простояв у черзі цілісенький день під палячим сонцем.

Ось настав довгожданий день. Їхали 2, хто 3 ,а хтось і більше годин на виборчу дільницю. Дехто з нас приїхав до Мілану автівкою, та в Мілані опинилися о 8,00 годині ранку. Тому стали свідками того, як то все починалося.

Автобусом прибули біля 10 години ранку і вже застали велику та широку чергу на сотні метрів вздовж Генерального Консульства України, в приміщенні якого розміщувалася виборча дільниця. Черга майоріла українськими прапорами та вишиванками, панував патріотичний дух, чулися співи, гасла. Черга просувалася неймовірно повільно, якщо можна взагалі сказати що просувалася, проте люди були спокійні, задоволені. Очікуючи можливості реалізувати своє виборче право, близько 9,00 години ранку людей було приблизно 6000, довжина черги коли ми прибули о 10,00 годині була нескінченна.

Ми опинилися на вулиці біля посольства

•дорога не була перекрита, по дорозі приїжджало багато машин та величезна кількість машин було припарковано по всій довжині дороги з двох боків, що дуже перешкоджало будь якому руху в пішохідній зоні, на якій зформувалася черга.

• Для охорони правопорядку перед консульством знаходилось 10 правоохоронців . 10 на очікуваний натовп людей 12000 виборців які зарееструвалися завчасно до 15травня. Люди все частіше почали звертати увагу на відсутність умов для довготривалого перебування у черзі, таких як :

•біотуалети, як виявилось їх було лише 3, та вони знаходились у приміщенні консульства. Вхід в консульство було заблоковано натовпом людей. Тож навіть до тих 3х біотуалетів було не можливо дістатися з вулиці

•Не було ніякої інформації, як організовуватися людям. Багато хто не мав навіть уявлення де дізнатись номер за яким він буде голосувати. Не те що до якого столу має підходити. Величезна кількість виборців навіть не знали що було попереднє реєстрування, стояли в черзі пів дня, та тільки через декілька годин дізнались що не зможуть проголосувати. А довідатись будь яку інформацію було просто нереально. Ніхто з організаторів, навіть якшо вдавалося до них протиснутись, не були компетентні та проінформовані щоб відповідати на запитання. Де інде можна було знайти роздрукований аркуш паперу з номерами столів.

•Не було організовано пріоритетного проходу для хворих, інвалідів та виборців з дітьми, хоча час від часу їх пропускали після особистого звернення до волонтерів протискаючись через заблоковану під входом чергу людей.

• Не було взагалі продумано та організовано проходу в приміщення консульства. Черга формувалась сама по собі, по мірі прибування людей на пішоходному вузенькому тратуарі , де з одного боку була стіна будівлі , з іншого припаковані, щчильно, автівки, та за ними не перекрита проїзжа частина. Біля самого входу було все огорожено таким чином, що як ти попадав в чергу вийти з відти було не можливо. А викликали виборців тільки за номером стола, тож якщо біля входу не виявлялось людей з певним номером стола, вся черга стояла та не рухалась з місця. В одночас весь день працювало 2 чи 3 стола, решта пустувала. Бо люди, або не чули та не знали що називають той чи іний номер , чи просто не були взмозі перелізти через заблокованих попереду людей. Давка на вході була з самого початку голосування.

•Працівники консульства, виборчої комісії та волонтери, які зверталися до людей, не мали достатньо потужного мікрофона, а лише поламаний гучномовець, в зв’язку з чим їх оголошень не було чути взагалі, тим паче що черга була довжезною.

•Не було зроблено чіткої розмітки доріжок на головування по кількості столів, як було заплановано спочатку . Не було навіть можливості та місця зробити розмітку через неперекриту дорогу.

•Відсутні намети для захисту від сонця чи дощу для старших людей та дітей. Усі дії люди сприйняли як сплановану провокацію з метою зівання виборів на дільниці. Почали вимагати зустрічі з генеральним консулом, вигукуючи “Ганьба”, “Vergogna”, “Банду геть”, “Консула на мило\на вила”. Але на весь цей безлад ніхто так і не звертав увагу. За цілий день ніхто з керівників так і не вийшов до людей. Мало того, двері консульства були зачинені на цілих ДВІ години.

Люди були виснажені спекою та тиснявою, яка утворилася в наслідок реорганізації порядку, багатьом з ним довелося надавати невідкладну медичну допомогу. До втомлених, роздратованих людей ніхто не виходив та не цікавився ситуацією.

Також дуже важливо, що багато людей, які приїхали на вибори, так і не були внесені у списки для голосування, хочу були попередньо зареєстровані на ТКО. Реєстрування відбулося до 14 травня, попередньо було зареєстровано 12000 виборців. Вже 15 травня було зрозуміло яка кількість людей прибуде на голосування до Мілану.!!!

Мало того, практично ніякої інформації про вибори не було надано на сайті консульства, вся інформація передавалась за допомогою «сарафанного радіо». Важливо відзначити, що приміщення виборчої дільниці не відповідало необхідним вимогам, прописаним чинним законодавством (розмір, освітлення, наявність кондиціонерів). Дана невідповідність та великий потік людей привели до постійного браку свіжого повітря у приміщенні та швидкого виснаження членів ДВК.

Хочемо зауважити, що не зважаючи на критичну необхіднідність відкриття додаткової виборчої дільниці, на надання можливості проголосувати всім завчасно зареєстрованим 12000 виборцям у Північний частини Італії, основною проблемою стало: Халатне відношення, неповага до нас українців, некомпетентність з боку керівників та організаторів ПОПЕРЕДНЬОЇ підготовки до виборчого процесу. Та НЕ надання людям ЕЛЕМЕНТАРНИХ , ПОБУТОВИХ умов для довготривалого перебування в черзі до виборчої дільниці які також створило умови, небезпечні для життя та здоров’я громадян України, а також загрожувало зривом голосування на даній дільниці. Через ситуацію що складася на дільниці, Вимагаємо :

• Розслідування факту відсутності належних умов для проведення виборчого процесу на закордонній виборчій дільниці у м. Мілан (виборча дільниця №900032), що загрожувало зривом голосування на даній дільниці та створило умови, небезпечні для життя та здоров’я громадян України, які приїхали воле виявитися.

• Покарання та усунення від посад причетних до попередньої організації виборчого процесу та можливого зриву виборів, та призначення на відповідні посади справжніх українських патріотів-спеціалістів.

Просим зазначити що Відповідальні за організацію проведення виборів Президента України 2014 в м.Мілан, Італія:

1) Генеральний Консул України в Мілані – Картиш Андрій Анатолійович.

2) Консул України в Мілані – Пода Сергій Володимирович.

3) Голова дільничної виборчої комісії – Пархуць Ігор Петрович

4) Заступник голови дільничної виборчої комісії – Васік Орест Степанович

5) Секретар дільничної виборчої комісії – Васік Марія Миронівна Наполягаємо:

• На внесенні відповідних змін до законодавства України. Вперш за все , відкриття додаткових виборчих дільниць в місцях компактного проживання великої кількості громадян Україні. Попри порушення виборчого процесу, ми також незадоволені роботою консульства у м. Мілан вже не перший рік практично неможливо отримати якісну інформацію по телефону або безпосередньо на місці, часто хамське ставлення працівників консульства залишає враження про відсутність у них бажання виконувати свої прямі обов’язки та допомагати громадянам України. Вимагаємо очищення консульського штабу м. Мілан, від недбалих працівників та призначення на відповідні посади справжніх українських патріотів-спеціалістів. Ми висловлюємо своє бажання і готовність брати активну участь у процесі перенавантаження представництва української влади у Північній Італії.

1.Солена ДарКо, 2.Томин Ірина,3. Апостол Галина,4. Романюк Галина, 5.Апостол Александра,6. Макончук Антоніна,7. Баша Любов, 8.Денисів Ганна, 9.Сидлярук Галина,10. Боцій Ганна, 11.Лука Марія, 12.Гуменюк Наталія, 13.Хмеляр Ольга, 14.Гуменна Ірина,15. Борещук Наталія, 16.Яцина Лілія, 17.Хмеляр Оксана, 18.Кабацький Олександр, 19.Станів Юлія, 20.Лілія Благодир , ми в процесі збору підписів, в м. Бассано, Падова, Тренто, Удіно, Белуно,Пардіноне, Генуя, Торіно, Парма

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Путін поскаржився Ренці що на сході України вбивають терористів

Вибори в Італії: урок на майбутнє