in

14-й рік століття – часовий зашморг?

   Несподівані історичні паралелі.

1.
Чотирнадцятий рік століття. Нічого особливого. В кожному столітті є чотирнадцятий рік. Зараз чотирнадцятий рік двадцять першого століття. Тобто двадцять перший чотирнадцятий рік в нашому літочисленні.
В чотирнадцятому році дев’ятнадцятого століття народився Тарас Григорович Шевченко. Шевченко був звинувачений в написанні віршів «малоросійською мовою», які «могли посіятися і внаслідок вкоренити думку про гадане блаженство часів Гетьманщини, про щастя повернути ці часи і про можливість Україні існувати у вигляді окремої держави». На час заслання в окремий Оренбурзький корпус Шевченку заборонили писати й малювати.
В чотирнадцятому році двадцятого століття розпочався глобальний воєнний конфлікт, який тривав між 1914 та 1918 роками. Цей конфлікт вплинув на історію цілого двадцятого століття. Перша Світова війна. В Першій Світовій війні воюючими сторонами були країни Четверного союзу (Німеччина, Австро-Угорщина, Османська Імперія і Болгарія) з одного боку, та країни Антанти (Великобританія, Росія і Франція) з іншого боку.

2.
Сьогодні з історії можна довідатись, що воюючі сторони мали далекосяжні плани щодо території заселеної українцями.
«- Частина політичних сил Кайзерівської Німеччини і Австрійський уряд сподівались завоювати українські землі, відірвати ці землі від Москви і створити самостійну незалежну українську державу. Створення української держави мало послабити Росію, послабити вплив Москви на Південно-Східну Європу, та закрити вихід Росії до Європи.
– Також розглядався варіант використання українських земель як плацдарму для просування на схід і потенційної колонії.
– Російська імперія планувала зміцнити свої позиції на Балканах і в передній Азії. Для цього потрібно було захопити Галичину, Закарпаття, Буковину.
Галичина неодмінно повинна була бути захоплена. Російська влада вважала що Галичина загрожує великодержавності Росії і цілості російської імперії. Російські націоналісти вважали, що український національний рух є для Росії більш небезпечний, ніж усі інші національні рухи, взяті разом. Галичина була останнім осередком українського національного руху поза кордонами Росії. Джерело української ідеї оживляло національний спротив українців в Росії. Російська влада вважала, що знищивши джерело української ідеї назавжди позбавить український народ прагнення до незалежності.
– Однією з причин війни для російської імперії було бажання здійснити своє історичне завдання – «об’єдінєніє под скіпєтром русского царя всєх вєтвєй русского народа».

3.
В чотирнадцятому році двадцять першого століття РФ натхненна історичним завданням минулих століть порушила міжнародні угоди і анексувала частину території України. Півострів Крим. РФ своїми діями заявила, що всі угоди підписані нею не потрібно сприймати серйозно. Термін дії угод визначається датою виконання «історичного завдання». Прийшов час виконувати «історичне завдання». Все. Угода не дійсна.
Що будуть писати про плани РФ історики в двадцять другому столітті? Не відомо. А ось генасамблея ООН 27 березня 2014 року прийняла резолюцію про невизнання проведеного 16 березня 2014 ро�у «референдуму» в Криму про відділення від України та подальшої анексії півострова РФ. За резолюцію проголосували сто членів генасамблеї, утримались – п’ятдесять вісім, одинадцять членів проголосували проти. Не підтримали резолюцію – Російська Федерація, Білорусь, Зімбабве, Венесуела, Сирія, Болівія, Вірменія, Північна Корея, Куба, Нікарагуа, Судан.
Десять країн підтримали РФ в ООН. Чудова десяточка така кострубата, що важко здогадатись чому вони це зробили. В чотирнадцятому році двадцять першого століття Росія організувала собі групу підтримки з країн які важко назвати демократичними, лідерами світової економіки, прогресивними. Чудова десяточка зовсім не схожа на союзників, партнерів Росії в чотирнадцятому році двадцятого століття. Сировинний додаток світової економіки обклався такими ж додатками не відомо до чого.

4.
В Першій Світовій війні  українці приймали участь не маючи своєї держави. Українці вимушені були воювати за обидві сторони конфлікту. Українці воювали і вмирали за імперії, які мали на меті знищити український національний рух. Майже чотири мільйони солдатів українців служили в армії Російської імперії. Двісті п’ятдесять тисяч українців служили в армії Австро – Угорської імперії. Українці вимушені були вбивати один одного. В чотирнадцятому році двадцять першого століття українці мають свою державу. Влада РФ вважає, що Україна загрожує великодержавності Росії і цілості Росії. Російські націоналісти вважають, що українці для РФ більш небезпечні, ніж усі інші сусідні народи разом взяті. Влада РФ вважає, що знищивши державу Україна назавжди позбавить інші народи прагнення до створення самостійних, незалежних держав. Держав які не хочуть бути об’єднаними ярмом «слов’ян» мордвино-татарського походження.

5.
Чутками повниться земля. В чотирнадцятому році двадцять першого століття українці довідались, що не перевелись охочі мати плани щодо території заселеної українцями. Території держави Україна.
Пані А. Меркель і пан В. Путін ведуть таємні перемовини щодо врегулювання збройного конфлікту в Україні. Перемовини потрібна справа. Розмовляти набагато розумніше ніж воювати. Навіщо з цього робити таємницю?
Розробляється план переходу до мирного життя на сході України. План містить декілька пропозицій, ультиматумів, вимог. Важко підібрати потрібне слово, бо невідомо яка сторона перемовин буде озвучувати план перед міжнародною спільнотою. Можливо обидві сторони разом будуть представляти свої таємні наміри.
Перемовини дійсно мають бути таємними. Бо якщо на цих перемовинах обговорюють такі речі, то ви мене вибачте. «Дякуємо фрау Ріббентроп» замало. Можливо пані Меркель знову «не зрозуміли». Чи зрозуміли «не вірно». Щоб настав мир на сході України пані канцлер і пан президент мають намір запропонувати міжнародній спільноті визнати приєднання Криму до Росії. Тобто. Росію, що є однією з держав-підписантів Будапештського меморандуму в 1994 році і зобов’язалась гарантувати незалежність, суверенітет, недоторканість кордонів України, за нехтування міжнародної угоди і агресію проти України пані Меркель, перепрошую, «таємний план» має намір нагородити українським Кримом.
Перемовини таємні, план таємний, але у США не таємно внесено до конгресу законопроект під назвою «Заборона уряду США визнавати анексію Криму Росією». Можливо це просто випадковий збіг.

6.
Від РФ вимагатимуть припинити військову підтримку, фінансування і озброєння терористичних та сепаратистських груп. Влада РФ не буде блокувати чи перешкоджати новим торговельним відносинам України з ЄС.
Не перешкоджання новим торговельним відносинам України з ЄС. Це ніщо інше, як не перешкоджання розширенню ринку збуту для найпотужнішої економіки Європи. Якою сьогодні є економіка Німеччини. Інші країни Німеччині не конкуренти. Ледь зводять кінці з кінцями.
Україні запропонують новий довгостроковий договір з «Газпромом».
Можна зробити припущення, що новий договір з «Газпромом» буде новим тільки в питаннях гарантування безперервності, та безпеки поставок газу ЄС територією України.
Україна повинна забути про вступ до НАТО.
Меморандум про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, підписаний в Будапешті в 1994 році наказав довго жити. Двадцять четвертого червня 2014 року у Відні В. Путін заявив: «Ми завжди будемо захищати етнічних росіян в Україні і ту частину населення українського народу, яка відчуває свій нерозривний не тільки етнічний, а й культурний, мовний зв’язок з Росією, відчуває себе частиною широкого «русского міра»». Нісенітниць, які б стали причиною для так званого захисту, можна вигадати не один десяток. Що можна прочитати, почути і побачити в російських ЗМІ ми знаємо. Це не брехня. Це рафіноване хворобливе марення. Тому ні сорому, ні совісті не спостерігається. Господар дав команду: «Мєлі Ємєля – твоя нєдєля». Ще й бляшки на ошийник, перепрошую кудись там чіпляє.
Відмовитись від вступу в НАТО, маючи такого сусіда як РФ, це самогубство.
А я що? Я нічо. 23 серпня 2014 року минає 75 років як був підписаний нацистсько – більшовицький пакт. До нього входив ТАЄМНИЙ протокол. За цим ТАЄМНИМ протоколом Західна Україна була окупована більшовиками (17 вересня 1939 року). ЧАСОВА ПЕТЛЯ? ЧАСОВИЙ ЗАШМОРГ?

ІРИНА МАЦЮРАК

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Оренда. Хто платить збитки?

Італійський митець розповів у коміксах про війну на Донбасі