in

Італія: Берлусконі піде, та від цього не легше

Замість покращити ситуацію обіцянка італійського прем‘єра Сильвіо Берлусконі піти у відставку лише посилила кризу. Ставки за італійськими суверенними облігаціями зросли до катастрофічного рівня. Берлусконі має піти, як тільки парламент ухвалить економічні реформи.

“Парламенту слід негайно ухвалити пакет необхідних економічних заходів, – каже один з лідерів лівоцентристської опозиції Вальтер Вельтроні. – Це залежить від уряду, але ми, опозиція, не будемо чинити опору. Як тільки Берлусконі піде, влада має перейти до “технічного уряду”, що зможе гарантувати хоча б мінімальну стабільність та безпеку, що наразі опинилися під загрозою.”

Аби заспокоїти паніку на ринках, президент Італії Джорджіо Наполітано заявив, що депутати проголосують за реформи найближчими днями. Біржовиків також хвилює, як швидко призначать нового прем‘єра і чи не затягнеться невизначеність.

Одним з ймовірних претендентів на крісло голови “технічного уряду” називають колишнього єврокомісара Маріо Монті. За задумом, на чолі кабінету технократів, що керуватиме країною до виборів 2013 року, має бути політично нейтральна фігура.

Пересічні італійці, що звикли до частих змін урядів, не покладають особливих сподівань на нових лідерів. Їх більше хвилює криза.

“Особливо лячно за нові покоління. Треба зробити щось просто зараз, інакше у них не буде майбутнього. Я більше боюся за них, ніж за себе,” – сказала екскурсовод Ґрейсі Пітіно.

“Я думаю, що криза вже торкнулася навіть найменших аспектів економічного життя, це породжує невпевненість у майбутньому,” – вважає держслужбовець Андреа Кортезе.

Поки не схоже, що Італія швидко сформує “технічний уряд”, який має втілити реформи, – вважають експерти. Якщо компроміс не знайдуть, дочасні вибори можуть ще більше погіршити становище.


Euronews

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Тимчасовим прем’єр-міністром Італії стане Маріо Монті

Італійська поліція захистила українців від… українців