in

Топ-10 позитивних економічних наслідків від угоди про Асоціацію з ЄС

   Що дасть економічна частина угоди про зближення з Євросоюзом пересічним українцям, вітчизняному бізнесу і нашій державі

Для людей
Ціни на більшість товарів (авто, побутова техніка, ліки, продукти харчування) знизяться, водночас, асортимент повинен суттєво розширитись.
Здешевлення відбудеться внаслідок скасування ввізних мит та зростання конкуренції.
Підвищаться якість та безпека товарів, зокрема, дитячих.
Більш високі вимоги запровадять шляхом зміни до законодавства та регуляторних норм. Суттєво покращиться захист прав споживачів, повинні бути вирішені проблеми непрозорого ціноутворення, наявності небезпечних товарів, введення покупця в оману та незадовільного контролю якості продукції.
Підвищення рівня соціального захисту.
Текст угоди містить положення про безпеку і стандарти праці, соцзабезпечення, екологічні вимоги тощо.
Нові робочі місця та нові підприємства.
Їх створення очікується внаслідок поліпшення інвестиційного клімату та регуляторного середовища для бізнесу, що відповідає нормам та правилам ЄС.

Для бізнесу
Серйозніша законодавча захищеність інтелектуальної власності. Завдяки цьому винахідники та люди творчих професій зможуть отримати вищий дохід.
Безмитний доступ (його вже відкрито) для більшості українських товарів до одного з найбільших у світі ринку, що створює нові можливості для розширення експорту.
Спрощення доступу на ринки третіх країн внаслідок гармонізації нашого законодавства і норм ЄС, що фактично означає перехід на визнані у світі стандарти.
Відкриття європейського ринку послуг.
Українські компанії могли б непогано заробити на безмитному експорті IT-послуг або надаючи транспортні послуги в країнах Євросоюзу.

Для держави
ЄС надасть підтримку Україні в імплементації стандартів більш ніж на 30 напрямках.
Йдеться про сфери енергетики, екології, державно – приватного партнерства, транспортну галузь, освіту, науку, молодіжну політику, захист прав споживачів, сферу промисловості, розвитку малого і середнього бізнесу, а також культуру, спорт тощо.
Викорінення корупції зі сфер державних закупівель.
Протягом кількох років Україна має адаптувати своє законодавство про держзакупівлі до норм ЄС. За винятком закупівель для армії, українські постачальники та надавачі послуг матимуть повний доступ до ринків державних закупівель Євросоюзу. Постачальники та надавачі послуг з ЄС матимуть такий самий доступ до українського ринку закупівель. Цю главу називають прикладом безпрецедентної інтеграції до спільного ринку ЄС держави, яка не є членом Європейського економічного простору.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Запроваджено єдиний розмір допомоги при народженні дитини

Десятиденне духовне паломництво мігрантів та їх родин «Самбір – Зарваниця» (АНОНС)