in

Агресія замаскована під міф про Новоросію

   Захопивши Крим, російські агресори за підтримки сепаратистів розпочали справжню війну на Донбасі. Загарбницькі апетити путінських вояків зростають, і вони вже гострять зуби на заволодіння всією Новоросією, а далі й Україною. Якщо їх зараз не зупинити, то під загрозою опиниться і Східна Європа.

Військовий наступ на Україну Кремль супроводжує безпрецедентною за своїми масштабами інформаційною атакою. Нині у мережі з’явилася сила-силенна його сайтів на шталт «Новоросія – це Росія», «Новоросія – наша земля», «Звільнимо Новоросію!». Вони постійно цитують Путіна: «Користуючись ще царською термінологією, я хочу сказати, що це ж не Україна, це Новоросія. Це ось Харків, Луганськ, Донецьк, Херсон, Миколаїв, Одеса, вони не входили до складу України в царські часи. Це все території передані у двадцяті роки радянським урядом, навіщо вони це зробили – Бог їх знає».

Нинішня агресія на Донбасі – це частина путінського проекту Новоросія, який уже тріщить по всіх швах. Ось що каже з цього приводу радник міністра МВС України Антон Геращнко: «У Путіна завдання спробувати за всяку ціну не допустити краху проекту Новоросія. Він бачить, що всі його надії на використання потенціалу асоціальних елементів Донбасу і російських найманців – ідеалістів провалилися. Тож він почав залучати регулярні російські війська у війні з Україною. Не помітити це може лише сліпий. Хоч західні лідери регулярно намагаються це зробити».

Свій проект Новоросія Путін намагається всіляко замаскувати, стверджуючи, що знаходження російських військових на південному сході України це «маячня»: «Немає на сході України ніяких російських підрозділів. Немає ні спецслужб, ні інструкторів». Цю брехню розвінчав навіть колишній радник Путіна відомий економіст Андрій Ілларіонов, який у коментарю виданню «Гордон» зауважив, що для збереження проекту Новоросія у Путіна залишається лише єдиний шлях – пряме військове вторгнення Російської  Федерації в Україну. При цьому, на думку Ілларіонова, бойові дії можуть початися не лише в Донецькій області, але і по всій лінії кордону, а також біля узбережжя Чорного й Азовського морів. Реальною вважає можливість вторгнення військ РФ і відомий український політолог Вадим Карасьов.

У НАТО також відзначили, що Росія може ввести війська в Україну під виглядом  миротворців. Нині вона вже сконцентрувала біля наших кордонів до 20 тис. військових. Однак НАТО не буде воювати з-за України, хоч Північноатлантичний альянс має намір  надавати Києву політичну підтримку та допоможе у реформуванні системи оборони. А цими днями щоб хоч якось  убезпечити територію країни від можливого введення  російських військ, парламент ухвалив рішення про проведення військових навчань на теренах України за участю військ НАТО.

Великі сподівання покладає Україна і на саміт НАТО, який відбудеться 4–5 вересня в Уельсі. На перший день там призначено засідання комісії НАТО-Україна за участю президента України Петра Порошенка. А ще країни-члени альянсу обговорять можливість розміщення нових баз у східній Європі та Прибалтиці. НАТО також має намір вжити заходи у зміцненні безпеки й обороноздатності України, модернізації української  армії і допомогти їй у протидії загрозі з боку РФ. Держави – члени НАТО зможуть продати  Україні необхідне озброєння, якщо українська влада звернеться з таким проханням на цьому саміті. За словами прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, Україна очікує від саміту «практичної допомоги і доленосних рішень».

Та найкращою гарантією нашої безпеки стало б офіційне входження України в НАТО. Саме такого захисту потребують нині українці. За даними соціологічних досліджень, більше половини громадян України (54%) згодні з доцільністю вступу країни в НАТО. При цьому більшість із них вважає, що заявку на вступ в Альянс слід подавати негайно. Такий рішучий крок назавжди відіб’є у агресора №1 Владіміра Путіна бажання загарбати Україну.

Сергій Горицвіт

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Розітни мою на грудях вишиванку. Вірш Марії Гайдай

Ambasciatore ucraino:” La Russia è passata alla vera e propria intrusione militare sul territorio dell’Ucraina”