in

Різдво в Італії – традиційне родинне свято

Buon Natale! Саме так різдвяне привітання звучить по-італійськи. Як відомо, населення аппенінського півострова – народ гарячий.

Саме тому чимало людей вважають, що святкування Різдва у них відбувається зі справжнім південним темпераментом. Але ні! Ревні католики, італійці понад усе шанують свою родину, тому Різдво в Італії проходить тихо і мирно, за великими святковими столами.

За ними збирається уся родина. Традиційна страва – риба. Подекуди на святковому столі її – до 20-ти видів. Серед цього всього рибного різноманіття виділяється смажений або ж запечений вугор. Найважливіший елемент застілля – апетитний та ароматний міланський пиріг “Панеттоне”. Кожна італійська господиня пече його по своєму, але в результаті практично завжди пиріг виходить неперевершеним. Ще б пак – рецепту “Панеттоне” – понад 500 років.

До Різдва італійці починають готуватися ще з початку грудня. 13 числа, в день Святої Лючії, по всій Італії відкриваються традиційні різдвяні базари, а на центральних площах міст встановлюють Презеппе – традиційні різдвяні Вертепи. Найбільший та найгарніший з них – звісно ж, на площі святого Петра у Ватикані. Коли вечоріє, вертеп підсвічується спеціальним світлом, і тоді складається враження, що світиться фігурка новонародженого малятка Ісуса.

До речі, в Італії християнські різдвяні традиції тісно переплелися з язичницькими. Адже 25 грудня починаються Сатурналії – день зимового сонцестояння. Його відзначали ще в римській імперії. В цей день італійці запалюють в камінах масивне поліно, яке повинно горіти аж до нового року.

І звісно що, найбільше тішаться з Різдва маленькі італійці. В них є свій Санта – Баббо Наталє. Вони пишуть йому листи, де зазначають, що саме хочуть отримати на Різдво. Як правило, це книжки, солодощі та улюблені ляльки. Ну і звісно, яке ж католицьке Різдво без традиційної промови Папи Римського. І для більшості римлян вона звучить не по телевізору, а вживу – адже до площі святого Петра – рукою подати.

http://24tv.ua/

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Учасники Євро-2012 не хочуть жити в Україні: 13 з 16 обрали Польщу

Святий дім Діви Марії у Лорето