in

Італійський митець розповів у коміксах про війну на Донбасі

   Графічна новела “Українські зошити” відомого в Європі автора коміксів Ігора Тувері поповнилась главою про війну на Донбасі. Італієць намагається розбудити західне суспільство.

Ігор Тувері, який відомий також під артистичним псевдонімом Ігорт, називає свої роботи “мальованими репортажами”, тому що зазвичай вони оповідають історії реальних людей з народу. Такими було й перше видання “Українських зошитів”, що вийшли 2010 року, та “Російських зошитів”, присвячених Анні Політковській (2011). “Я прагну надати голос тим, у кого права голосу немає”, – розповів Ігорт у розмові з DW.

56-річний художник, що живе в Італії та Франції, добре знає й Україну, де він свого часу провів два роки. Художник мав на меті створити книгу графічних малюнків, присвячених зв’язкам Чехова з Україною. Але, приїхавши, побачив реальність, яка його приголомшила. Книга про Чехова так і не була створена, замість неї народилися “Українські зошити”, які оповідали здебільшого біль, розгубленість та смуток пострадянського життя в Україні.

“Невидима” війна

І от тепер війна на Донбасі. Як розповів Ігор Тувері, відомий американський автор коміксів Арт Шпігельман спитав його, чому він не створить актуальну главу до “Українських зошитів”. Адже те, що нині коїться, є власне наслідком подій, про які йдеться в “Українських зошитах”, зауважив Шпігельман. “Він мав рацію, отже я одразу взявся до роботи, відклавши інші проекти”, – продовжив Ігор Тувері.

“Це справді продовження, – зазначає він. – Я був в Україні, коли Путін напав на Грузію. І пам’ятаю, як українці запитували одне одного: наступні – ми? Але я сподівався, що цього не станеться…”

Водночас війна, яка точиться на сході України, для багатьох західних європейців, на думку Ігора Тувері, залишається невидимою. “Тут про неї не знають, – з гіркотою каже художник, – ЄС поводиться лицемірно, оскільки прив’язаний до Росії енергоносіями та великою індустрією. А пересічні громадяни ЄС кажуть: а чому ми маємо займатися не нашою справою? Тобто вони взагалі не розуміють масштабу загрози”.

Україна себе не презентує

У тому, що в Європі не знають про Україну і не розуміють її, Ігор Тувері бачить і провину самої України. “Тут побутує купа стереотипів про Україну. Її історію ніхто не знає, про Голодомор не чули, про чудових представників української літератури – і поготів. Найосвіченіші знають Шевченка і все. Це тому, що Україна не займалася своїм іміджем у світі, не доносила інформацію, не розповідала про себе. Через це дехто тут готовий повірити в оскаженілих українців, які нищать все російське. А інші, як от мої друзі лівих переконань, і досі упевнені, що це Путін відчайдушно бореться з американським імперіалізмом”.

У новій главі “Українських зошитів” деякі персонажі “перекочували” з попередніх творів. Приміром, як бабуся з Донбасу, що плаче через своїх синів та онуків, які мають воювати. А є й нові персонажі – такі, як російський солдат Євгеній, що відмовився воювати проти українців і наступного дня був “випадково” збитий вантажівкою.

Кілька малюнків з нових “Українських зошитів” вже побачили світ. Як, напиклад, той, що потрапив на обкладинку журналу “Лефт”, на якій російський ведмідь ричить на довколишні землі. Повністю глава буде презентована публіці наприкінці вересня. А в листопаді планується перевидання “Українських зошитів”, доповнене, як наголосив автор, “найсумнішою главою”.

Ірина Кащей, Рим

Джерело: http://www.dw.de

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Оксана Окунєва виграла міжнародні змагання в Роверето

Італія арештувала нерухомість російського мільярдера Ротенберга