in

Росія на порозі масового відтоку дешевої робочої сили і паралічу туристичної галузі

   Російські міста можуть залишитися без дешевої робочої сили – гастарбайтерам не вигідно працювати через обвал рубля.

Якщо ще зовсім недавно іноземний робітник у Москві міг заробити 600-800 доларів за місяць, то тепер від сили 300. Гастарбайтери відзначають, що зараз російська валюта навіть дешевше киргизького сома. В результаті їм просто нічого відправляти додому. Якщо ситуація не зміниться, приїжджим доведеться повертатися на батьківщину, повідомляє Business FM з посиланням на заяви самих іноземних робітників.

У цьому випадку росіяни не тільки відвикнуть від того, що на вулицях можна зустріти приїжджих із Середньої Азії, але ще їм доведеться самим взяти в руки мітлу.

Експерти визнають, що скорочення припливу мігрантів “очікувано”. Це вже відбулося. За даними Федеральної міграційної служби, за рік приплив мігрантів скоротився на мільйон осіб і далі буде скорочуватися.

При цьому займати вакансії, що звільнилися доведеться самим росіянам, вважають фахівці. В результаті може змінитися ставлення, наприклад, до професії двірника, яка в останні роки в Росії вважалася роботою для людей із Середньої Азії, вважає глава групи компаній “Маторин” Андрій Кузнєцов. За його словами, “можливо, зараз це стане популярним, особливо, коли роботи іншої не буде”.

Радіостанція зазначає, що є й інший спосіб знайти заміну гастарбайтерам – мести двори можуть змусити автопорушників, які не сплатили вчасно штрафи. Відповідно до закону, їм можуть бути призначені обов’язкові роботи.

Втім, зовсім гастарбайтери з РФ не зникнуть. Експерти нагадують, що рівень життя в країнах, звідки приїжджають трудові мігранти, ще нижче, ніж у Росії. Крім того, мігранти не знають іноземних мов, так що вони мало куди можуть виїхати, окрім як до Росії.

Днями газета “Комерсант” повідомляла, що у зв’язку з різким ослабленням курсу рубля трудові мігранти з країн СНД скоротили перекази на батьківщину. Більшість таких переказів робиться в доларах, і через зростання курсу американської валюти можливості мігрантів її купувати помітно знизилися.

Особливо помітне просідання за обсягом переказів спостерігалося в листопаді, коли долар подолав психологічно значущу позначку 45 рублів. Тоді скорочення всіх переказів в цілому з Росії в рублевому еквіваленті склало 12% до жовтня.

Найпомітніше скоротилися перекази в Узбекистан: спад склав 35% до жовтня і на 50% – до серпня. Одержувати перекази в національній валюті – узбецьких сумах – місцеве населення не зацікавлене, оскільки ринковий курс різко відрізняється від офіційного. У такій ситуації багато мігрантів з Узбекистану подумують про переїзд на роботу в Казахстан, бо працювати в Росії стає невигідно, зазначало видання.

Скорочення обсягів переказів торкнулося також України, але проблема цього напрямку не тільки в зростанні курсу долара, але і в неможливості переказувати кошти на південний схід через відмову українських банків працювати в регіоні.

Виходячи з 10% -го скорочення перекладів, найбільші гравці ринку могли недорахуватися 6,4 млрд рублів у порівнянні з листопадом минулого року. У результаті ринок переказів в країни СНД демонструє скорочення вперше з минулої кризи.

За даними ООН за 2013 рік, в Росії проживають 11 млн мігрантів. За цим показником країна посідає друге місце в світі, поступаючись лише США, де осіли 45,8 млн мігрантів.

В останні роки після кількох резонансних подій влади РФ прийняли ряд заходів з посилення міграційної політики. Так, 1 січня 2014 року вступив в дію закон, що передбачає покарання у вигляді тимчасової заборони (на строк від трьох до десяти років) на в’їзд в країну іноземним громадянам, раніше перевищили допустимий термін перебування або вчинили міграційні правопорушення.

З 1 січня 2015 всі іноземні громадяни зможуть в’їхати на територію Росії тільки за закордонними паспортами. Також з 1 січня 2015 року в РФ почне діяти закон про заміну квотування трудових мігрантів патентної системою. Крім того, всім бажаючим отримати право на тимчасове проживання в Росії, патент і дозвіл на роботу потрібно буде в обов’язковому порядку здати іспити з російської мови.

Відзначимо, у Федеральній міграційній службі Росії побачили тенденцію до збільшення в’їзду в Крим трудових мігрантів з Молдови, Вірменії, Азербайджану та Середньої Азії. Також у відомстві зазначили, що на півострів біжать і жителі східних областей України. Росіян стурбувало таке ускладнення міграційної обстановки.

Робота туроператорів РФ зупинилася: продажі путівок можуть не відновитися

У російських туристичних компаніях продаж путівок зупинилася на тлі коливання курсу валют. Про це повідомляє ТАСС з посиланням на прес-секретаря Російського союзу туріндустрії Ірину Тюріну.

Вона зазначила, що “туристи зараз знаходяться в шоці – стрибок валюти, який стався 16 грудня, практично паралізував мандрівників, продажі в компаніях в останні два дні просто зупинилися”.

“Продажі можуть не відновитися, хоча цього року попит на турпутівки і так мінімум на 50% нижче торішнього”, – сказала Тюріна.

За її словами, на тлі таких валютних стрибків туроператорам було непросто визначитися з внутрішнім курсом компанії: одні банки міняли його кілька разів протягом дня, інші настільки завищували офіційний курс, що турфірмам виявлялося невигідно конвертувати рублі клієнтів у валюту.

У свою чергу виконавчий директор Асоціації туроператорів Росії Майя Ломідзе заявила, що попит на турпоїздки за кордон в майбутні новорічні свята знизився в цілому на 30-35%.

Раніше тимчасово виконуючий обов’язки керівника Федерального агентства з туризму (Ростуризм) Олег Сафонов закликав росіян вибирати відпочинок в Росії.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Правила переміщення валюти через кордон України

Ренці їде до Києва і Москви говорити про Україну