in

Україна покаже в Каннах фільм про полонених на Сході

   Український павільйон на Каннському кінофестивалі представить цього року близько 20 стрічок на різній стадії виробництва.

Серед них – 15 коротких метрів від молодих режисерів у проекті Short Film Corner та ринковий показ повнометражного фільму «Полон» про події на Сході. В офіційній програмі, на відміну від минулого року, українських стрічок немає. А організатори павільйону наголошують, що уряд має активніше долучатись до презентації українського кіно за кордоном, повідомляє Радіо Свобода

Україна презентуватиме нові стрічки на Каннському кінофестивалі вже увосьме. У конкурсній програмі українських фільмів не буде. Разом з тим, в українському павільйоні представлять кілька проектів на стадії виробництва, а також відбудеться ринковий показ стрічки «Полон» режисера Анатолія Матешка. У фільмі описано добу з життя полоненого. Конкретних вказівок на війну на Сході у «Полоні» нема, каже режисер, однак глядачі одразу зрозуміють, що йдеться саме про неї.

«Ми хотіли зробити деяке узагальнення теми полону і війни. Коли війна відбирає у людини право не лише жити, але і померти. Адже у полоні людина геть не належить собі», – пояснює він.

Головні ролі зіграли Володимир Горянський, Лариса Руснак, Остап Ступка та інші. Зйомкам передували тривалі репетиції – в результаті стрічку вдалося зняти за сім днів. Українську прем’єру «Полону» обіцяють у жовтні.

15 українських короткометражок покажуть Каннах у проекті Short Film Corner – це платформа для молодих кінематографістів. Частину з них напередодні презентували у Києві. Деякі з них вже брали участь у міжнародних конкурсах – як, наприклад, стрічка «Давай не сьогодні» режисерки Христини Сиволап. Її комедійна історія про подружжя, яке намагається померти в один день, отримала гран-прі на кінофестивалі і Трієсті, що в Італії. Є серед робіт і один анімаційний фільм – «Острів». Його авторові Микиті Тимощуку усього 14 років. Після Каннського кінофестивалю компанія «Кіновир» планує випустити у прокат альманах із цими фільмами.

Більшість короткометражок режисери знімали власним коштом. Деякі профінансувало Держкіно. А от фільм «Тримай удар» Анни Дем’яненко підтримали студія Довженка та творче об’єднання Future Projects, засноване актором та режисером Віктором Андрієнком. Він також зіграв одну із ролей у короткометражці – на волонтерських засадах.

«Такі ініціативи, як наша, або студії Довженка – це приклад того, як усі мають підтримувати молодих кінематографістів. Якщо ми зараз цього не зробимо, то просто їх загубимо», – каже Андрієнко.

Український павільйон в Каннах готує також презентації української кінокласики та Одеського кінофестивалю. Окрім того, відбудуться акції на підтримку Олега Сенцова.

Павільйон традиційно організували коштами Держкіно та благодійних організацій. Директор кінофестивалю «Молодість» Андрій Халпахчі наголошує, що долучатися до популяризації українського кіно за кордоном мали б також продюсери та урядовці.

«Добре було б привернути до цього і увагу Міністерства закордонних прав, і Міністерства інформації, адже це дуже важлива робота, пов’язана з ідентифікацією української культури і кіно, зокрема», – зауважує він.

Каннський фестиваль триває з 13 до 24 травня.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Запрошуємо малих українців та їх батьків на “Свято дітей Світу у Римі”

В Італії знову скандал навколо договірних матчів