in

Чого влітку потрібно остерігатись, щоб бути здоровим?

Як пережити спеку? 5 типових помилок в жарку погоду-

Холодна їжа і напої

Навіть невелика кількість холодної води може призвести до серйозної ангіні або іншим інфекціям носоглотки, — говорить Олександр Балакін, лор-лікар. — Холодна вода викликає спазм судин в області мигдалин, в результаті порушується їх живлення і слабшає противобактериальной захист. А в порожнині рота майже завжди є умовно-патогенні бактерії, які при нормальному імунітеті безпечні, але, коли захист слабшає, можуть викликати інфекцію. Тому воду та інші напої з холодильника в жарку погоду пити небезпечно і дітям, і дорослим. Краще, щоб вони була кімнатної температури або трохи охолодженими.

З цієї ж причини не треба влітку накидатися на морозиво і ковтати його великими шматками. Воно діє точно так само, як і холодна вода. Це не означає, що потрібно відмовлятися від морозива взагалі. Просто їсти його потрібно спокійно, розчиняючи поступово в роті, а не ковтаючи шматками. Так само треба зігрівати в роті холодну воду перед тим, як проковтнути.

Кондиціонер
У спеку кондиціонер здається благом. Важко повірити, що ще кілька років тому ми якось обходилися без нього. Але насправді це дуже підступний пристрій. Справа в тому, що повітря, що пройшло через нього, охолоджує набагато сильніше, ніж вентилятор або звичайний протяг. Це буває особливо небезпечно, якщо ви спітніли. Під повітряними струменями кондиціонованого повітря гарячий піт легко випаровується, забираючи з поверхні шкіри тепло. А якщо врахувати, що температура в приміщенні нижче, ніж на вулиці, звідки ви прийшли, отримуємо ефект переохолодження шкіри. У підсумку легко можуть розвинутися застуда, запалення вуха (отит), герпес на губах і так звані м’язово-нервові болі. Останні часто називають радикулітами, невралгіями. Механізм розвитку всіх подібних болів схожий: через місцеве переохолодження м’яз чи група м’язів спазмується і при цьому пережимаються нерви. Це і викликає біль.

Допомогти можуть знеболюючі таблетки, мазі, гелі, спреї, пластирі. Але найправильніше налаштувати кондиціонер на помірну роботу: температура не нижче 17 ° С (оптимальна різниця між температурою кондиціонера і повітря — 4-5 ° С) і режим вентилятора використовувати по мінімуму.
 

Овочі і фрукти

Влітку потрібно користуватися різноманітністю і доступністю дарів природи. Але багато хто так бояться нітратів, що відмовляють собі в багатьох фруктах, овочах і зелені. Це груба помилка. Сьогодні вже ясно, що нітрати в тих кількостях, в яких вони містяться в продуктах, нешкідливі. І норми щодо їх обмеження безнадійно застаріли.

Хімікам добре відомо, що нітрати перетворюються на нітрити (назви речовин відрізняються лише однією літерою!), а з останніх у кислому середовищі утворюються нітрозаміни — справжнісінькі канцерогени.

«Вчені свого часу підтвердили, що ці реакції можуть відбуватися і в живому організмі, — говорить Давид Заридзе, член-кореспондент РАН. — Виходить, що овочі та фрукти дійсно можуть бути як би канцерогенними? Виявляється, ні. У реальності в людини ці реакції не відбуваються. Фрукти і овочі — нечисті хімікати, в них є антиоксиданти, які блокують такі реакції. Сьогодні ця проблема з точки зору науки закрита, а овочі та фрукти вважаються дуже корисними, в них є вітаміни, антиоксиданти, волокна. Є дані, що вони перешкоджають розвитку багатьох видів раку.

Купання у водоймах

Приказку цю чули всі, але, коли ти присутній на пляжі, переконуєшся, що важливість її розуміють не всі. Якщо ви вирішили скупатися в новій, незнайомій вам до цього водоймі, будьте дуже обережними. І неважливо, що перед вами: шикарне і найчистіше море, звичайна річка або ставок. Перший раз входити у воду треба вкрай акуратно. Адже ви не знаєте рельєфу дна. Нерівності і камені, які ви легко обійдете на суші, під водою завжди більш підступні. Ними дуже легко травмувати ноги, навіть якщо ви їх бачите крізь прозору воду. По-перше, через ефект заломлення вода обманює наш зір і предмети на дні знаходяться не зовсім там, де вам здається. Тому ви можете легко врізатися ногою в камінь, який здається вам дуже далеким. Дуже небезпечно перший раз купатися в незнайомому місці вночі навіть на дуже хороших пляжах. Адже і на них бувають небезпечні місця, які позначають попередженнями. Але в темряві ви їх навряд чи побачите.

Сонячні опіки

Перша спроба засмагнути влітку майже завжди закінчується сонячними опіками. І неважливо, трапилося це десь біля моря, куди ви вибралися відпочити, або вдома, де сонце не настільки яскраве, але бувають дні, коли воно теж пече нещадно. Потім ми стаємо розумнішими і захищаємося від палючих променів. Але на наступний рік часто все повторюється — розімлівши від сонця, втрачаємо пильність. І це дуже погано. Сонячний опік небезпечний — це пошкодження генетичного апарату клітин шкіри, яке потенційно може привести до переродження звичайних клітин у злоякісні. Тому чим більше людина отримала сонячних опіків, тим вище у неї ризик розвитку меланоми. Вчені навіть підрахували: у людини, яка отримала в дитинстві опіки на сонці не менше 6 разів, ризик розвитку цієї страшної пухлини в дорослому житті зростає вдвічі.

Джерело: http://www.rivnist.in.ua/

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 1 Середній: 5]

В Україні можуть знизити ліміт розрахунку готівкою

В Анконі затримано двох українців із мільйоном євро готівкою