in

У Римі відбувся коммеморативний захід присвячений Чорнобильській трагедії

   Учасники заходу, що про проходив у Посольстві України в Італії, бажали виявити солідарнісь із країнами, пострадалими від вибуху на Чорнобильській атомній станції.

Техногенна катастрофа 26 квітня 1986-го року змінила екосистему усієї земної кулі, показавши світу небезпеку використання атомної енергії, спонукала до пошуку альтернативних методів вироблення енергії.
Посол України в Італії Георгій Чернявський подякував Урядам Італії, Японії, Росії та інших країн за підтримку зусиль України у процесі подолання наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. На передодні 27 річниці Чорнобильської катастрофи Україна почала будівництво нового саркофагу, що убезпечив би застарілий та перетворив майданчик Чорнобильської АЕС на екологічно безпечну систему. Посол подякував представникам Росії та Польщі за донорські внески їх країн до фонду «Укриття» та до Рахунку ядерної безпеки, а також Урядові Італійської Республіки та місцевим благодійним організаціям за їх неоціненний внесок у наданні гуманітарної допомоги та за оздоровлення українських дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Новою чорною сторінкою техногенних катастроф планетарного масштабу став витік радіоактивної охолоджуючої рідини в наслідок землетрусу в Японії. Виступаючи на зустрічі, Посол Японії в Італії підкреслив важливість підписання українсько – японського договору який передбачатиме обмін експертами та даними, розробку заходів боротьби з радіоактивним забрудненням ґрунтів і наслідками для здоров’я, спричиненими цим явищем.

На даному етапі розвитку людство не може обійтися ез атомної енергії, та треба усвідомлювати небезпеку її використання і технічно передбачити запобіжні заходи безпеки під час будівництва та експлуатації.
Чи не найбільше від Чорнобильської трагедії постраждала Білорусь. На її територію опустились 70 % радіоактивних осадків, 23% території країни стали зоною екологічного лиха. У зараженій зоні в той час жило 2 мільйони осіб, тепер – 1 мільйон.

Італія, впроваджуючи гуманітарні програми, є основним партнером по оздоровленні білоруських та українських дітей. У 2011 році в італійських сім’ях гостювали 3000 маленьких українців та 13 тисяч білорусів.

На зустрічі було представлено творчі роботи Руслана Іваницького. Український скульптор передає свої враження від катастрофи у барильєфі символічного змісту.

У заході, взяли участь Посли Росії, Білорусії та Японії, Радник-посланник Посольства Польщі в Італії та  представники Мінпраці та соціальної політики Італії, Міністерства навколишнього середовища Італії, Уповноважений мера Риму, представники Римської міської ради, Заступник директора  італійського Національного інституту ядерної фізики, Президент Європейської екологічної організації «Фаре амбіенте» та представники італійських благодійних організацій, представники преси.

Маріанна Сороневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Як козаки в футбол грали. (МУЛЬТФІЛЬМ)

У Львові пропонують створити консульські представництва Італії та Португалії