in

КСУ позбавив українців за кордоном права голосувати за мажоритарників

Конституційний Суд України заборонив виборцям, які перебувають за межами країни, голосувати за кандидатів-мажоритарників.

Відповідне рішення за поданням 59 народних депутатів оприлюднив у четвер голова КСУ Анатолій Головін, передає кореспондент УКРІНФОРМу.

«Конституційний Суд України вирішив визнати такими, що не відповідають Конституції, положення з рівномірним віднесенням до одномандатних округів, які існують на території міста Києва, частини другої статті 22 Закону України «Про вибори народних депутатів» від 17 листопада 2011 року», – зазначив Головін.

На думку КСУ, рівномірне віднесення закордонних виборчих дільниць до одномандатних виборчих округів міста Києва зумовлює значне збільшення кількості виборців, які не пов’язані з територіальною громадою міста Києва. А отже, застосування положень за якими виборці, які проживають або перебувають за кордоном голосують за кандидатів у одномандатних виборчих округах, що утворюються в столиці, не забезпечує відображення волевиявлення тих виборців, які проживають на території міста Києва.

Як повідомлялося раніше, 59 народних депутатів звернулися до КСУ з клопотанням визнати такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними), окремі положення статті 22 Закону, які передбачають, що закордонні виборчі дільниці утворюються Центральною виборчою комісією при закордонних дипломатичних установах України, у військових частинах (формуваннях), дислокованих за межами України, з рівномірним віднесенням до всіх одномандатних виборчих округів, які утворюються на території столиці України – міста Києва.

На думку народних депутатів, ці положення порушують конституційні принципи рівного, вільного виборчого права, права громадян обирати і бути обраними, не забезпечують рівності можливостей кандидатів, які балотуються в одномандатних виборчих округах, та рівності юридичної ваги голосів виборців, а отже, не відповідають вимогам ст.1, ч. 2 ст.5, ч.1 ст.38, ст.69, ст.71 та ч.1 ст.76 Конституції України.

http://www.ukrinform.ua/

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Оформити закордонний паспорт можна в консульських відділах України в Італії

Центральна виборча комісія України утворила закордонні виборчі дільниці