Дозвіл на проживання в Італії: повна та оновлена інструкція - Gazeta Ukrainska

Італійське імміграційне законодавство

Дозвіл на проживання є документом, який дозволяє іноземцю залишатися в Італії на тривалий період. Запит на його отримання необхідно подати протягом 8 робочих днів з дати перетину її кордону.

 Ð ÐµÐ·ÑƒÐ»ÑŒÑ‚ат пошуку зображень за запитом "permesso di soggiorno"

Чи потрібен вам дозвіл на проживання?

Дозвіл на проживання не потрібен тим, хто приїхали в Італію для короткострокового перебування (наприклад, з причин туризму, бізнесу, і т.д. ...), на період менший ніж за 90 днів, наприклад користуючись можливістю безвізового режиму.

Якщо ви приїхали в Італію з візою, виданою італійським консульством (наприклад для навчання), і маєте намір залишатися в країні тривалий час, вам слід подати заяву на отримання дозволу на проживання. Віза є лише дозволом на перетин кордону, а не дозволом на проживання в країні.

Громадяни Європейського Союзу подати заявку на отримання дозволу на проживання не зобов’язані. Якщо вони мають намір перебувати в країні терміном що перевищує три місяці, через три місяці після в'їзду, вони повинні зареєструватися в анаграфічному відділенні муніципалітету за місцем проживання.

Члени сім'ї громадян із країн, які не входять до ЄС, повинні подати заявку у квестуру резиденції, на отримання карти на проживання.

Що таке дозвіл на проживання?

Дозвіл на проживання є документом, що дозволяє залишатися в Італії на законних підставах тривалий час. За винятком деяких випадків, він видається квестурою усім громадянам країн, які не є членами Європейського Союзу, що прибули в країну на законних підставах.

У документі вказано причину і тривалість перебування в країні, та чи дозволяє він здійснювати робочу діяльність. У цьому випадку ньому зазначається "perm. unico lavoro".

Права які надає дозвіл на проживання:

• здійснювати діяльність, вказану в документи (наприклад навчання, робота),

• отримати доступ до ряду державних послуг, які належать земцям. Наприклад, дозволяє зареєструватися в анаграфічному центрі, отримати посвідчення особи та податковий код, користуватися послугами служби охорони здоров'я, відкрити банківський рахунок, тощо.

Заяву на тримання дозволу на проживання необхідно подати протягом 8 робочих днів з дати прибуття в Італію.

Результат пошуку зображень за запитом "permesso di soggiorno"

Очікуючи видачу або продовження дозволу на проживання

Після отримання заяви, Квестура призначить дату зняття відбитків пальців, після цього вам дадуть квитанцію із офіційним штампом і датою, коли ви можете забрати готовий документ. Зазвичай уся процедура триває кілька місяців і термін залежить від навантаження Квестури.

Квитанція про очікування отримання/поновлення дозволу на проживання, до часу поки ви не отримаєте документ, частково його заміняє. На його підставі іноземний громадянин перебуває в Італії легально.

У тих випадках коли це дозволено (наприклад, якщо ви очікуєте пермессо для роботи чи сімейних обставин) ви може працевлаштуватись.

Реквізити для отримання дозволу на проживання

Для отримання дозволу на проживання в Італії потрібно мати в'їзну візу. Зазвичай, у дозволі не відмовляють тим, хто приїхав в країну на законних підставах із довгостроковою візою. Адже будь-які причини, що можуть перешкодити його видачі (наприклад загроза правопорядку чи безпеці, судимість за серйозні злочини тощо), були перевірені під час видачі візи.

Дозвіл на проживання також можна отримати у ході легалізації (у випадку, якщо вона буде оголошена урядом), у разі вагітності, захисту від експлуатації, одруження із громадянином ЄС, тощо. Роз’яснення цих випадків шукайте на нашому сайті).

Тривалість дії дозволу на проживання

Тривалість дозволу на проживання (за винятком робочих та сімейних мотивів), вказана у в'їзній візі. Тривалість, однак, не може бути:

• більше одного року, у випадку навчання або професійної підготовки. Якщо курс багаторічний, дозвіл поновлюється щороку;

• більше двох років для самозайнятості, постійної роботи, або об'єднання сім'ї.

Результат пошуку зображень за запитом "permesso di soggiorno"

Як подати заявку на отримання дозволу на проживання

Щоб отримати дозвіл на проживання, необхідно подати:

• бланк запиту;

• паспорт (або інший еквівалентний проїзний документ), із в'їзною візою, якщо це необхідно;

• фотокопія самого паспорта (або іншого еквівалентного проїзного документа);

• 4 однакові та недавні фотографії для документів;

• акцизна марка вартістю 16,00 євро;

• документація, необхідна для видачі дозволу на проживання у вашому конкретному випадку;

• оплата послуг від € 40 до € 100

Квестура може провести додатковий аналіз вашої справи та, у деяких випадках, вимагати інтеграцію документації. Вас можуть попросити уточнити:

• причину, по якій запрошуєте дозвіл на проживання;

• засоби існування на період проживання в Італії.

Результат пошуку зображень за запитом "permesso di soggiorno"

Куди звертатися для подачі запиту:

Для отримання дозволу на проживання, залежно від їх типу, слід звернутися у квестуру, чи поштове відділення.

Заява про видачу або поновлення дозволу на проживання, як правило, слід подавати до Імміграційної служби квестури за місцем проживання іноземного громадянина.

Квестура видасть, квитанцію із офіційним штампом та датою здачі фотодикталоскопічних даних, а після їх зняття – дату отримання готового документа.

Заявки на видачу та продовження дозволів на проживання також можуть бути подані через поштове відділення, у яких діє так зване «Дружнє віконечко». У цьому випадку слід заповнити спеціальний набір бланків із жовтою стрічкою. Їх можна взяти на пошті.

Подавати заяву через поштове відділення слід для отримання наступних видів пермессо:

• Остаточне усиновлення (Adozione)

• Тимчасове усиновлення (Affidamento)

• Оновлення карти на проживання (Aggiornamento della carta di soggiorno)

• Оновлення дозволу на проживання (зміна місця проживання, сімейного стану, внесення даних про дітей, зміна паспорта) (Aggiornamento permesso di soggiorno (cambio domicilio, stato civile, inserimento figli, cambio passaporto)

• Очікування працевлаштування (Attesa occupazione)

• Очікування повторного набуття громадянства (Attesa riacquisto cittadinanza)

• Поновлення політичного притулку (Asilo politico rinnovo)

• Карта на проживання для іноземців (Carta di soggiorno per stranieri)

• Зміна мотиву дозволу на проживання (Conversione permesso di soggiorno)

• Дублікат карти на проживання (Duplicato della carta di soggiorno)

• Дублікат дозволу на проживання (Duplicato Permesso di soggiorno)

• Із сімейних мотивів (Famiglia)

• Сім'я молодша 14-18-років (Famiglia minore 14-18 anni)

• Автономна робота/самозайнятість (Lavoro Autonomo)

• Підпорядкована/наймана робота (Lavoro Subordinato)

• Визначені особливі види робіт (Lavoro casi particolari previsti)

• Підрядно-сезонна робота (Lavoro subordinato-stagionale)

• Місія (Missione)

• Релігійні мотиви (Motivi Religiosi)

• Вибране місце проживання (Residenza elettiva)

• Наукові дослідження (Ricerca scientifica)

• Оновлення статусу особи без громадянства (Status apolide rinnovo)

• Навчання (Studio)

• Стажування, професійне навчання (Tirocinio formazione professionale)

• Туризм (Turismo)

У випадку подання заявки через поштове відділення, під час здачі документації, іноземець отримає рекомендований лист що містить дату, час та адресу відділу імміграції квестури для здачі відбитків пальців. Крім того, він отримаєте SMS-повідомлення із цією ж інформацією.

Для того, щоб дізнатися про стан опрацювання вашої заяви, зайдіть на сайт «www.portaleimmigrazione.it», або «http://questure.poliziadistato.it/stranieri/?mime=1&lang=IT».

 

Продовження дозволу на проживання

Заяву про продовження дозволу на проживання слід подавати не пізніше, ніж за 60 днів до закінчення терміну його дії, або не пізніше, ніж за 60 днів з дня закінчення терміну дії.

Для оновлення документа слід володіти реквізитами, що залежать від його типу: робота, сімейні мотиви, навчання тощо. Запит надається через пошту, або профільні організації (наприклад профспілки чи патронати).

У разі відсутності однієї або кількох реквізитів, вам можуть відмовити у його продовженні. З іншого боку, за відсутності реквізитів,які дозволять видачу дозволу, його можуть анулювати.

Під час винесення рішення про відкликання, анулювання або відмову у продовженні, приймаються до уваги наявність в Італії сімейних зв'язків зацікавленої сторони. Якщо причини відкликання або відмови пов'язані із громадською небезпекою, до уваги беруться наявні судимості за кримінальні правопорушення.

 Ð ÐµÐ·ÑƒÐ»ÑŒÑ‚ат пошуку зображень за запитом "permesso di soggiorno"

Скільки коштує дозвіл на проживання?

Див.: https://questure.poliziadistato.it/it/Catanzaro/articolo/12365943fb9ee2aeb814823864

Згідно декрету Міністерства фінансів і Міністерства внутрішніх справ від 5 травня 2017, який набув чинності 9 червня 2017, розмір оплати за видачу або продовження дозволу на проживання складає:

• € 40,00 для дозволів на проживання тривалістю від трьох місяців і до одного року;

• € 50,00 для дозволів на проживання, терміном дії від одного до двох років;

• € 100,00 для довготермінових дозволів на проживання в ЄС та дозволів на перебування для керівників та кваліфікованих працівників.

Квитанція про оплату за послуги слід пред’явити під час виклику до квестури для зняття відбитків пальців.

Ці тарифи дійсні для першого отримання чи продовження дозволу на проживання, а також для заяв, поданих до 9 червня 2017 року, які до цього часу перебувають на розгляді.

Звільнені від оплати збору:

• діти до 18 років;

• іноземні громадяни, які перебувають в Італії для лікування та їх опікуни,

• бажаючі отримати дублікат або конвертувати тип ще дійсного дозволу на проживання,

• претенденти на політичний чи сусидарний притулок, чи пермессо із гуманітарних міркувань,

• власники пермессо із мотивів міжнародного захисту, що подають заяву на довгостроковий дозвіл на проживання ЄС,

• карта на проживання для родичів громадян ЄС, відповідно до законодавчого декрету №. 30 2007 р.

Однак, у всіх вищеперечислених випадках слід сплатити вартість опрацювання заяви:

• 30,00 € італійській пошті;

• 16,00 € за гербову марку;

• 30,46 євро для дозволу на проживання - PSE 380, за друк електронного документа. Оплату слід здійснити на поштовий рахунок №. 67422402 на ім’я Міністерства економіки та фінансів - Управління казначейства (Ministero dell'Economia e delle Finanze - Dipartimento del Tesoro) із вказанням "за видачу електронного дозволу на проживання" (importo per il rilascio del permesso di soggiorno elettronico");

Якщо запит про видачу або продовження посвідки на проживання для сім’ї подається через італійську пошту на комплекті бланків із жовтою стрічкою, до нього слід додати квитанції про оплату € 30,46 за кожного члена родини.

 

Інструкція підготовлена для stranieriinitalia.it:

D.ssa Maria Elena Arguello (Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.)

У співпраці із Federica Gaida

Переклад Маріанни Сороневич

 

Увага! Повне чи часткове використання матеріалів нашого сайту дозволено лише за письмової згоди редакції.

 _____________________________________________

Слідкуйте за найцікавішими новинами Української газети у Facebook.