in

Андрій Дещиця: “Якщо Росія хоче стабільності, вона мусить сприяти нашим виборам”

Маріанна Сороневич та Андрій Дещиця
   Ексклюзивне інтерв’ю з виконувачем обов’язків міністра зовнішніх справ Андрієм Дещицею кореспондент «Газети» змогла взяти під час візиту української делегації, яку очолював прем’єр-міністр А. Яценюк до Рима та Ватикану 26 квітня. Виходець із Львівщини, пан Андрій досі зберіг притаманний нашим землякам патріотизм і тонку іронію. Власне, розповідаючи читачам «Газети» про своє бачення діяльності нової влади, геополітичні стосунки між Україною, Росією, США та ЄС, санкції щодо Росії тощо, пан міністр продемонстрував ці риси.

— Дії нової влади під час подій у Криму були настільки обережними, що межували із бездіяльністю. Як би Ви прокоментували цю ситуацію?
— Те, що сталося в Криму, було великим шоком для всіх нас. Не вірилося, що Росія могла почати військову агресію тільки через те, що їй не подобається уряд України. Відповідно, нам потрібно було згуртуватися, зібратися зі силами та наявними можливостями. Мушу визнати, що армія і правоохоронні органи, які залишили нам у спадок, були надто слабкі, щоб протидіяти росіянам. Настільки інфільтровані російськими агентами, що вони абсолютно не мали наміру протистояти. Через це, щоб зібратися із новими силами, було потрібно трохи часу. Як бачимо, зараз реакція на російські спроби забрати Східну Україну є сильнішою і конкретнішою.

— Ви вважаєте, що попередній уряд готувався до можливості такого розгортання подій?
— Не знаю, чи готувався до них влада Януковича, але точно до цього готувалася Росія. Їй було важливо контролювати Україну, наш уряд, контролювати нас через свої канали та агентів, інфільтрованих майже в усі органи влади. Зокрема, в Міністерстві оборони протягом кількох останніх каденцій на посаді були громадяни Російської Федерації. Можете собі уявити, яка інформація могла бути таємною для України й несекретною для Росії, якщо міністр — громадянин Росії. Звичайно,  інформацію передавали. Росія сплановано готувала ґрунт для того, що у випадку зміни уряду, способом дестабілізації і агресії, змусити Україну піддатися. Але ми готові себе захищати!

— Ви вважаєте адекватними реакцію США та Європейського Союзу щодо України та Росії?
— Думаю, що США і Європейський Союз вже зробили дуже багато для того, щоб зупинити Росію від подальших кроків і проказали велику єдність з українським народом. Вони визнають територіальну цілісність України, включаючи Крим, а також абсолютно одностайно засуджують дії Росії, які спричинили до порушення нею міжнародного права та двосторонніх українсько-російських договорів.

Зараз ЄС потребує ще трохи часу, щоб виробити чітку єдину позицію та перейти до наступного рівня тиску. Росія, своєю чергою, пробує розбити Європейський Союз. Це — тест для ЄС, для нас, для світу: чи будемо об’єднаємося ми проти планів агресора. Зараз настав час для переходу до наступного рівня санкцій, якщо ми всі говоримо про політичне, а не військове рішення цього конфлікту.

— Як Ви оцінюєте діяльність наших посольств у світі?
— Дипломатія відіграє важливу роль. Посольства повинні бути провідниками українських ідей з постійними інтенсивними контактами з керівництвом тих країн, де вони перебувають. Дуже багато залежить від активності послів, від того, наскілько вони можуть донести інформацію і позицію керівництва країни, стимулювати солідарність з Україною. Теперішня активність дипломатії себе оправдовує. Та вважаю, нам потрібно зробити реформу дипломатичної служби. Ми візьмемося за це після вирішення питання із можливою агресією Росії.

— Яке Ваше бачення (і передбачення) дочасних президентських виборів?
— Україна готова до проведення прозорих та демократичних виборів. Ми за те, щоб ці вибори відбулися 25 травня. Зробимо все, щоб вони відбулися в цей час. Кого виберуть — це рішення українського народу. Хочемо, щоб процес підготовки й самі вибори були засвідчені міжнародними спостерігачами, як підтвердження того, що вони відбулися об’єктивно й незаангажовано. Вже зголосилося багато спостерігачів і з міжнародних організацій, і з окремих країн. Ми хочемо, щоб Росія також сприяла проведенню цих виборів, якщо вона хоче стабільності й демократії.

Розмовляла
Маріанна СОРОНЕВИЧ

Довідка:
Андрій Дещиця народився у1965 с. Перв’ятичі, Львівській області, український дипломат, Надзвичайний і повноважний Посол, виконуючий обов’язки Міністра закордонних справ України з 27 лютого 2014.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Почути Донбас

За кого голосуємо?