in

Легалізація-1012 Для тих, хто очікує результатів…

alt   Тисячі іммігрантів, які сподіваються амністувати своє проживання в Італії, і досі чекають. Запити, надіслані роботодавцями між 15 вересням та 15 жовтня, продовжують свій шлях по кабінетах італійської адміністрації.
Своє рішення у справі повинно винести Міністерство внутрішніх справ, центральний відділ імміграції, квестури та територіальні управління праці. Якщо пакет документів не потребуватиме доповнень, а реквізити працівника та роботодавця відповідатимуть закону, обидві сторони запросять у квестуру для підписання контракту на проживання.

Хід розгляду справи публікують он-лайн

Сайт Міністерства внутрішніх справ дає можливість слідкувати за ходом розгляду вашої справи. Для цього потрібно зайти на domanda.nullaostalavoro.interno.it, ввести електронну адресу та пароль, який ви використовували для відсилки запиту.

Відкриється вікно із переліком запитів, надісланих роботодавцем, та вказаним державним органом, який в цей час їх розглядає.

Клацнувши по “Descrizione di dettaglio delle attività”, ви побачите увесь перелік закладів, які розглянули запит, та винесені ними рішення.

Якщо робочі стосунки розірвуться дочасно

Якщо робочі стосунки завершаться до прийому у квестурі через непереборні обставини, наприклад, смерть роботодавця чи закриття підприємства, на прийом у квестуру повинен прийти родич померлого або представник організації, яка зайняла місце попередньої. Якщо заміна роботодавця неможлива, іноземцю видаватимуть дозвіл на проживання для пошуку роботи.

Якщо робочі стосунки були розірвані із інших мотивів, працівник та роботодавець все одно можуть підписати контракт на проживання на період зайнятості, заплативши контрибути за час роботи (у будь-якому випадку, не менше, ніж за шість місяців).

Лише після підписання контракту та заяви про розірвання робочих стосунків роботодавець звільняється від відповідальності за використання праці нелегального іммігранта. Це ж стається в тому випадку, якщо працівник не з’явиться на прийом у квестуру.

Міністерство внутрішніх справ нагадує, що до завершення процесу легалізації працівник не може змінювати роботодавця.

Якщо роботодавці заявлять про те, що заява на легалізацію була подана третіми особами без їх відома, вони повинні подати заяву до поліції про підміну особи. У цьому випадку справу буде закрито.

Причини відмови у легалізації

Підтвердження тривалого проживання в країні є неподоланною перешкодою для багатьох іммігрантів. Аналізуючи статистику відділів імміграції по національній території, відхилено майже третю частину поданих справ. Більшість запитів по легалізації відкидають через те, що іноземцям не вдається підтвердити свою присутність на території Італії з 2011 року.

Підтвердження перебування на території Італії

Нагадуємо, що, згідно постанови, виданої урядом, для легалізації іноземні робітники повинні продемонструвати свою присутність в Італії принаймні з 31 грудня 2011 року, пред’явивши документи, видані «державними громадськими органами» або організаціями, створеними для задоволення потреб, які становлять суспільний інтерес. Маються на увазі юридичні особи, діяльність яких фінансується та контролюється державою чи державною установою.

Отже, вважатимуться дійсними будь-які квитанції та довідки про відвідання державних лікарів, медичне посвідчення STP, квитанції оплати консульських послуг, непродовжений дозвіл на проживання, штрафи у громадському транспорті, угоди з телефонними операторами тощо.

Сплата податків та контрибутів

Для того, щоб завершити процес легалізації 2012 року, потрібно сплатити контрибути та соціальні внески, щонайменше за шість попередніх місяців.

Підприємства повинні пред’явити копію квитанцій про сплату контрибутів Uniemens, якщо ж працівник зайнятий у секторі сільського господарства – копії бланків DMAG, а також підтвердження сплати податків автосертифікатом, опублікованим міністерством внутрішніх справ.

Сім’ям достатньо представити квитанції MAV. Національний інститут соціального захисту (INPS) надіслав їх усім тим, хто подав заяву на легалізацію покоївок, вихователей та доглядальниць.

Оплата заробітної плати може бути задекларована спільним автосертифікатом роботодавця і працівника (бланк для найманої роботи та бланк для домашніх працівників). Розмір задекларованої зарплати не може бути нижчим за зазначений у національному колективному контракті (CCNL), та соціального мінімуму.
Документи слід пред’явити під час прийому у квестурі для підписання робочого контракту.

Завершення легалізації

Якщо документація працедавців і працівників відповідатиме вимогам і вони підпишуть у квестурі контракт на проживання, процес легалізації вважатимуться завершеним.
У випадку відмови у отриманні дозволу на проживання, сплачений одноразовий внесок за розгляд справи (1000 євро) не повертається.

Маріанна СОРОНЕВИЧ

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Каштановий скандал: італійці приїдуть до Києва перевіряти дерева на Хрещатику

Закон України Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування