in

«Паспортна криза» завершилася

Поліграфкомбінат «Україна» роздрукує 50 тисяч бланків для документів
Обізнаним людям відомо, що паспорт громадянина України для виїзду за кордон оформляється на період до десяти років. Декому здасться, що це настільки тривалий період дії, що у його власника упродовж «каденції» такої посвідки не виникне жодних проблем із забезпеченням активного життя, навчання, праці та відпочинку в усіх світових усюдах. У більшості випадків донедавна так і було. Українці, які тривалий час перебували «за морями», могли вчасно обміняти паспорт, термін дії якого скінчився на новий або отримати «чейндж» у разі його втрати чи пошкодження.

Але з початком 2010 року плани багатьох наших співвітчизників, які збиралися вирішувати якість справи поза українськими теренами, полетіли шкереберть. Догори дригом життя стало по тому, як попередній уряд у березні прийняв постанову, що вносила зміни до технічного опису та зразка бланка паспорта для виїзду за кордон.

Також постала і невирішеність щодо нового виробника бланків згаданих паспортів та виникла неможливість укладання договору на їхнє постачання у 2010 році. 30 березня такі посвідки зовсім припинили виготовляти. Але органи внутрішніх справ продовжували приймати від громадян документи на отримання закордонних паспортів. Ситуація ставала критичною. На державному підприємстві «Державний центр персоналізації документів» тоді накопичилося 130 тисяч відповідних замовлень. Поки проблема не вирішувалася — люди втрачали роботу, руйнувалися особисті плани, виникла загроза багатьом різноманітним контрактам.

«Нам надходило чимало скарг — максимум, що ми могли тоді відповісти, і це істинна правда, що питання вирішується на законодавчому рівні, — розповідає заступник начальника Управління імміграційної роботи та протидії нелегальній міграції ДДГІРФО МВС України Ігор Свірідов. — Вийти з пату вдалося завдяки нормативному інструментарію — через зупинення дії загаданої урядової постанови та укладення договору на закупівлю у поточному році бланків паспортів для виїзду за кордон між МВС та консорціумом ЄДАПС. Така ситуація у нас виникла уперше, коли постанова Кабміну унеможливлює процес друку закордонних паспортів і призводить до зупинки процесу їхньої видачі».

Чому ж тоді від неузгодженостей найбільше постраждали саме ті, кого «паспортна криза» застала в іншій державі? За законодавством, МВС видає закордонні паспорти громадянам, які постійно мешкають на території України. Громадяни, які тривалий час проживають за кордоном, зняті з реєстраційного обліку в Україні і перебувають на консульському обліку у країні тимчасового мешкання. Проходить час, і термін дії закордонних паспортів завершується. Виникає необхідність отримувати новий документ. Тоді українці звертаються до дипломатичних представництв за кордоном з питанням оформлення нових посвідок. На жаль, через недостатнє фінансування установи МЗС не могли встановити відповідне обладнання для забезпечення процесу виготовлення паспортів — допоки такі системи є лише в органах внутрішніх справ.

Щоб гідно і швидко розв’язати «паспортну задачу», уряд прийняв рішення роздрукувати на замовлення МЗС силами поліграфкомбінату «Україна» 50 тисяч бланків закордонних паспортів старого зразка (1994 року, із вклеєною фотографією) для забезпечення потреб наших громадян, які мешкають за межами України. За підрахунками, цієї кількості має вистачити на півроку. За цей час дипломатичні установи повинні встановити відповідне обладнання, що забезпечить процес виготовлення паспортів нового зразка. За останніми даними, обладнання вже закупляється і у найближчий час повинне прибути за призначенням. Найперше, де з’явиться ця техніка, будуть диппредставництва у країнах із найбільшою кількістю проживаючих в них українських громадян — зокрема, ФРН та Польща. Якщо все пройде за графіком, можна вважати, що «паспортна криза» у тому вияві, як ми її спостерігали цьогоріч, не повториться.

Також Україна готується увести нові стандарти закордонного паспорта — з біометричними даними. Вони потрібні для входження у безвізовий простір Євросоюзу і мають бути адаптованими до європейських систем електронного зчитування. Зокрема, МВС підготувало проект розпорядження Кабміну «Про затвердження Плану заходів на 2010 рік із запровадження паспорта громадянина України для виїзду за кордон із електронним носієм біометричної інформації та створення національної системи біометричної верифікації й ідентифікації громадян України, іноземців та осіб без громадянства».

Цікава інформація: за даними Державного департаменту у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб МВС, загалом, починаючи з 1995 року, в Україні було видано понад 13,5 мільйона закордонних паспортів.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Українська імміграція в Iталії: проблематика та перспективи

На західному кордоні затримали 36 порушників