in

“Кладовище Праги” Умберто Еко вийде українською мовою

Новий роман італійського письменника Умберто Еко “Кладовище Праги” українською мовою надійде в продаж до кінця серпня, повідомив генеральний директор харківського видавництва “Фоліо” Олександр Красовицький.

“Цей роман російською мовою ще не видавався, ми випередили своїх колег. Роман складається з двох частин, які об’єднує загальний герой, – капітан-пройдисвіт, який, серед всього іншого, бере активну участь у фальсифікації протоколів сіонських мудреців”, – розповів Красовицький, передає “Iнтерфакс-Україна”.

Він також повідомив, що у видавництві виходять три книги норвезького письменника Ерленда Лу, який у вересні приїде до України з промо-туром, в рамках якого відвідає Форум книговидавців у Львові та Київ.

Торік в Італії надійшов у продаж цей роман Еко. Книжку обсягом 528 сторінок видано величезним для Італії накладом 200 тисяч примірників.

Подробиці сюжету і навіть обкладинку до останнього моменту тримали в таємниці, а автор намагався якомога менше роздавати інтерв’ю про новий роман, що виходить рівно через 30 років після його блискучого літературного дебюту – “Імені троянди” (Il nome della rosa), завдяки якому професор Болонського університету, популярний хіба що в колах науковців-семіотиків, перетворився на світову зірку.

Головним героєм роману є такий собі капітан Симоніні, авантюрист і фальшивомонетник, який працює на таємні поліції половини держав Європи, а також плете змови і готує замахи. За словами видавців і самого Еко, в книзі пов’язуються між собою багато історичних подій, такі як справа Дрейфуса, Паризька комуна, Відродження, війни, революції, змови, інтриги й замахи.

Як наголошує автор, всі герої “Празького кладовища” існували насправді, крім головного героя, який є збірним образом. “Я постарався зробити з нього найцинічнішу і найнеприємнішу фігуру у всій світовій літературі”, – сказав Еко.

Однією з головних тем роману стало зародження сучасного антисемітизму, зокрема, виготовлення “Протоколів сіонських мудреців” – підробленого збірника текстів, за допомогою якого його творці (скоріш за все, російський журналіст Матвій Головінський, що жив у Франції) розраховували “довести” існування всесвітньої жидомасонської змови.

Цвинтра, що фігурує в назві роману, – це Старе єврейське кладовище в центрі Праги, де похований, зокрема, Ієгуда Лев бен Бецалель, головний рабин Праги на межі XVI-XVII століть, творець легендарного Голема.

За словами Еко, його нова книга відсилає до романів з продовженням, які були дуже популярні з середини XIX століття (саме в такій формі виходили, зокрема, багато речей Александра Дюма) до середини XX ст, і навіть ілюстрації виконані в тому ж стилі, “щоб порадувати читача, який ностальгує за книгами часів отроцтва”.

“Дев’ятнадцяте століття виявилося багатим на події так чи інакше жахливі і загадкові – тут так і нерозв’язана загадка смерті (італійського письменника і публіциста) Іпполіто Ньєво, і підробка” Протоколів сіонських мудреців”, що надихнули Гітлера на знищення євреїв, і справа Дрейфуса, і нескінченні інтриги, які плели таємні поліції різних країн, і масонські секти, і єзуїтські змови, й інші події, які здалися б гідними роману з продовженням, коли б вони не підтверджувалися справжніми документами”, – коментує письменник.

Еко стверджує, що “Празьке кладовище” із задоволенням прочитає “навіть така людина, яка не підозрює, що все описане було насправді, не знається на літературі позаминулого століття, зате серйозно ставиться до всього, що написав якийсь Ден Браун”.

Ідеальним читачем автор “Празького кладовища” бачить того, хто “знає чи здогадується, що йдеться про реальні події, відчуває, як по ходу читання на лобі проступає піт, починає неспокійно оглядатися, уникає залишати в квартирі темні кімнати і підозрює, що щось подібне може відбуватися і сьогодні, навіть прямо зараз”.

“Празьке кладовище” – шостий роман Умберто Еко. Він вийшов рівно через 30 років після його дебютного художнього твору – “Ім’я троянди”.

 

 

http://newsru.ua

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Італія висловила стурбованість судовим процесом над Тимошенко

Чи можу я отримати інформацію про те, чи є певна людина на борту літака, або чи прибула вона?