in

В Римі пройшли святкування Дня Матері 2011

   Гуртуючись навколо віри, та шукаючи розради одна в одній, українські матері в Італії щовесни, ось уже 11 років підряд збираються у Римі для молитви та відзначення Дня Матері.

Мама – це вогонь, який огріває хату своєю присутністю, єднає всіх членів родини. Кожна дитина, мала чи доросла, потребує відчувати біля себе лагідне серце матері, яке віддає себе з любов’ю і ніколи не вичерпується. Що ж стається, коли мати вимушена залишити сім’ю, та вирушити на заробітки за кордон? Питання, яке не має однозначної відповіді…

В Італії, де жінки складають понад 80 відсотків української громади, проблема транснаціональних сімей є особливо гострою. Гуртуючись навколо віри, та шукаючи розради одна в одній, українські матері щовесни, ось уже 11 років підряд збираються у Римі для молитви та відзначення Дня матері.

Цьогорічні святкування розпочались в суботу 14 травня. Після вечірньої молитви, відбувся концерт самодіяльних колективів, що прибули із різних частин Італії. А далі – урочистий обхід навколо храму з іконою Унівської Богоматері.

Це свято відзначається у травні, у місяць Пречистої Діви Марії. До неї звертаються християни, просячи заступництва і допомоги, та висловлюють подяку материнській самопожертві.

Свято Матері проходить в Римі завдяки зусиллям представників УГКЦ в Італії. В цьому році організаторами були преосвященний владика Діонісій (Ляхович), о. Марко-Ярослав Семеген, Пасторальний координатор для українців в Італії о. д-р Іван Дацько, Президент Релігійного товариства «Свята Софія». До організації свята також долучилися дипломатичні представництва України при Святому Престолі та в Італійській Республіці, українська молодь. Окрему підтримку надала п. Тетяна Кузик, додатковий радник мера міста з питань Східно-Європейського континенту.

Святкування другого дня поклала початок Божественна Літургія, яку очолив преосвященний Владика Діонісій (Ляхович), Апостольський Візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії.

Традиційно у цей день дарують свої пісня народні артисти з України. Цього року матерів у Римі вітали Алла Кудлай з сином Максимом, Тарас Курчик з переможцями міжнародного фестивалю «Пісня серця», Анатолій Матвійчук та місцеві українські таланти – гурт «Єдині», Володимир Крамар, Назарій Зигмунд та Наталя Паращук.

На долю української матері в Італії випадає чимало болючих випробувань, але вона завжди знаходила силу і мужність їх зносити, з вірою у опіку Божої Матері і сподіванням щастя для своєї родини, своїх дітей.

Маріанна Сороневич

Читайте також:

Кампанія святкує День матері

Українці в Італії вшанували матерів

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

ЄС боїться скасовувати візи для українців

Медичне обслуговування нелегалів в Італії