in

У Салерно відбувся фестиваль «Червона рута»

 

13 червня у місті Салерно пройшов перший фестиваль української естрадної пісні «Червона рута» в Італії», присвячений світлій пам’яті поета, композитора і співака, Героя України Володимира Івасюка

Ідея проведення фестивалю народилася коли Володимиру Івасюку було присвоєно звання Героя України.
Робота по підготовці до фестивалю була довгою і напруженою. 10 червня в церкві Святого Доменіка о. Володимир Підлуський відправив службу за упокій душі композитора. А 13 вересня глядачам гостинно відкрились двері концертного залу.

 

На сцену вийшли ведучі – Віталіна Ліскевич і Дмитро Ходорадзе та запросили до слова отця Володимира Підлуського, який підкреслив вклад Івасюка в розвиток української культури, Свої найкращі побажання висловив священик церкви Капуцинів о. Модесто.

На сцені – господарі свята, ансамбль «Калина» (художній керівник Ольга Тарасюк). В його виконанні прозвучали «На швидких поїздах» та лірична пісня «Шумить пшениця, як Дунай» у супроводі піаністки Галини Барної. Віталій Малиновський виконав добре відомі пісні «Я піду в далекі гори» та «Жовтий лист», за які був нагороджений щирими оплесками глядачів. Жанна Шишко, яка навчалася у Львівській консерваторії одночасно з Володимиром Івасюком і була особисто знайома з композитором, виконала пісні «Чебреці» та «Скрипка грає», останню автори Юрій Рибчинський та Ігор Поклад присвятили своєму другу Володі. Щирими оплесками нагородили глядачі Ірину Колпак, Ольгу Тарасюк, гостя із Риму Володимира Крамара.

Окрасою свята став виступ гуру «Зорепад» (художній керівник Володимир Трибущук), що привіз із Неаполя дві запальні пісні – «Балада про дві скрипки» та «Водограй», разом із виконавцями співав весь зал. Оксана Дашкевич прочитала присвяту «Пісня про Володимира Івасюка» Василя Мартинова.

Не тільки фестиваль «Червона рута» в Італії» святкував своє народження. Це свято розділив ансамбль «Калинонька» (художній керівник Ольга Тарасюк). Молоді дівчата дуже хвилювалися, виступ був їхнім дебютом. Та хвилювання виявилися марними. Пісні «Там за горою, за кам’яною» та «Зелена пісенька» у виконанні «Калиноньки» прозвучали жваво і весело, а глядачі, вітаючи народження нового ансамблю, довго не відпускали дівчат зі сцени.

На святі виступили Нікола Салаті, редактор італійського тексту книги «Прометей української естради», присвяченої Івасюкові і видавець Джованні Аканфора, та розповіли про роботу над виданням.

Свої привітальні телеграми прислали учасникам фестивалю Тарас Курчик та Олеся Сінчук. Обоє – лауреати фестивалю «Червона рута» в Україні. Вони прийняли запрошення на участь у заключному гала-концерті, який проходитиме у жовтні.

Автор проекту та організатор фестивалю Ольга Тарасюк подякувала присутнім за підтримку та вияв гарячих емоцій під час виступів учасників, співорганізатору заходу – Людмила Колодіна (асоціація «Слов’яни») та Володимиру Трибущуку (асоціація «Союз українок в Італії»). Особлива подяка оператору Сергієві Топорівському.

Фестиваль попрощався із гостями, щоб наступного року знову гостинно прийняти всіх бажаючих.

Прес-служба асоціації «Калина»

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Українці у Ріміні горнуться до церкви

У Посольстві України в Римі пройшли урочистості з нагоди Дня Державного Прапора України