in

Віктор Горобчук: «В об’єднанні – сила громадянського суспільства»

   Засновник громадського об’єднання «Четверта хвиля», очільник трудового руху «Солідарність», а віднедавна і Президент Асоціації поштових перевізників Віктор Горобчук в інтерв’ю «Українській газеті» про перші кроки, плани і сподівання новоствореної організації

– Пане Вікторе, розкажіть нам, як виникла ідея створення Асоціації перевізників?
– Я багато років жив в Італії і власними очима спостерігав за феноменом «бусників». Ідея такого бізнесу ще тоді мені видалась досить привабливою, вона ставала у нагоді, коли потрібно було передати додому якийсь подарунок. Проте з пантелику збивало те, що перевізники працюють за старими нелегальними схемами, яким навряд чи є місце в майбутньому. Я довго виношував ідею створення асоціації, яка б дала можливість вирішити їх проблему.

– Яким чином новостворена організація повинна допомагати перевізникам?
– Саме визначення «асоціація» – це вже своєрідна допомога. Адже як і в кожному об’єднанні, її учасники діляться досвідом, дають поради та підтримують один одного. Крім того, всіх учасників об’єднує спільна мета – «легалізація» перевізників, яка будуватиметься на постійній співпраці з поштовими організаціями.

– Як перевізник отримає змогу працювати легально?
– В цій справі не потрібно нічого вигадувати, варто лише користуватись набутими знаннями та досвідом професіоналів. Учасникам асоціації радимо звертатись до поштових операторів, які мають ліцензії та дозволи. Однією з небагатьох таких є «Глобекс Пост». За ними – створення умов для законної діяльності учасників. За нами – налагодження механізмів співпраці. Така допомога є запорукою прозорих відносин з поліцією та незалежність від авторитетів, які диктують свої правила гри.

– Наскільки актуальним є питання допомоги перевізникам саме зараз?
– Питання легальності перевізників стоїть ребром вже давно. Проте віднедавна Італія почала предметно придивлятись до феномену цих підприємців: жоден рейс не проходить без затримки та детального догляду транспортного засобу. Саме тому ми діємо швидко та оперативно. Відкриття асоціації 7 лютого 2013 року пройшло скромно та без церемоній, вирішили не гаяти часу та відразу взялися до справи.

– Які перші кроки новоствореної організації?
– Ми підписали контракт з «Глобекс Пост», яка є офіційним партнером Асоціації в Україні та закордоном. Далі – реальна робота з відстоювання прав перевізників на державному та міжнародному рівні і розширення організації.

– То до лав учасників ще можна приєднатись?
– Так, проте часу гаяти не варто. Всі бажаючі можуть отримати попередню інформацію за телефоном +380964669564. До нас можуть звертатись і ті перевізники, які просто потребують консультації щодо правового аспекту своєї діяльності, це абсолютно безкоштовно.

– Пане Вікторе, яку мету ви переслідуєте?
– Завжди намагався робити те, що допомагало моїм співвітчизникам, а коли бачив, що цю допомогу на собі відчує і наступне покоління, без вагань брався до справи. Саме тому створення Асоціації поштових перевізників здається для мене першочерговим. Зараз всі ми прагнемо стати європейською країною, хочемо жити в цивілізованому громадянському суспільстві. Проте своїми вчинками ми інколи цю «Європу» відштовхуємо власноруч. Та ж ситуація з згадуваними вище «нелегалами». Допоки вони не зрозуміють, що своєю діяльністю лише поширюють корупцію, не мають права нарікати на державу, в якій живуть! Хочу, щоб наші люди почали лобіювати свої інтереси відповідно до Закону України, навчились об’єднуватись та досягати мети. Це стане їхнім вкладом в побудову громадянського суспільства. Тоді і я відчую, що робота, яку я роблю – немарна, а європейська Україна – це не міф.

Розмовляла Олеся ЗОЗУЛЯ

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Марокканка Рубі протестувала перед судом у Мілані

Націоналісти побраталися