in

Діля з «НеДілі» приміряв роль піцайоло

Днями лідер гурту «НеДіля» Едуард Приступа, він же Діля, повернувся з Італії, а саме – з південного узбережжя, де побував у містах Сорренто, Амалфі, Позитано, на острові Капрі, Ана Капрі та в Неаполі.

Мандруючи країною, поспілкувавшись з відкритими й емоційними італійцями, назбиравши вдосталь вражень, скуштувавши безліч смаколиків, Діля не міг не приміряти на себе роль кухаря.

– Люблю готувати. І вдома, і на природі, і в гостях, – зізнався кореспондентові «ВЗ» Діля. – Це моє хобі. Знаю купу рецептів, і постійно додаються нові. Кілька років тому був ведучим трьох програм на першому кулінарному телеканалі України – «Меню ТБ». Передачі за моєї участі, кажуть, були рейтинговими… У вересні запускаємо новий кулінарний телепроект, але наразі ніяких подробиць – це таємниця.

Під час поїздки Едуард познайомився з Доном Паоло, власником кількох готелів у Сорренто й просто чудовою людиною. Тоді й виникла ідея записати кілька програм з кулінарним нахилом.

– Першою стравою, яку навчився готувати у ресторані домашньої кухні, була справжня італійська піца. Усі продукти вирощують прямо на території ресторану, а усі страви господарі готують власноруч. А ще мені довелося повправлятися на кухні у ресторані «Карузо». Там любив засиджуватися знаменитий співак. На його честь і назвали ресторан.

Піца «Маргарита» з досвіду та розповідей Едуарда «Ділі» Приступи

У давнину в Італії піца була далеко не панською їжею. Готували її найбідніші верстви населення. Як начинку кидали в піцу залишки інших страв. Нині вимоги до цієї простої страви значно зросли.

«Маргарита» – класичний рецепт італійської піци, яка понад століття тому стала символом держави. «Випічка» отримала назву на честь італійської королеви Маргарити, яка першою із вельмож наважилася спробувати страву плебеїв. У 1889 році піцайоло Рафаеле Еспозіто приготував на її честь піцу у кольорах італійського прапора: червоний – помідор, моцарелла – білий і зелений – базилік.

– Спершу викладаємо «коржик» – правильно виготовлене тісто, розмішане і розкатане лише руками – і це півшляху до успіху, – зі знанням справи розповідає Діля. – Тоді змащуємо корж томатним соусом і посипаємо моцареллою (в Італії її виготовляють з молока буйволиці), додаємо краплю запашної олії – і в піч. Традиційно піцу випікають на дровах при температурі не нижче 400 градусів.

А в домашніх умовах «Маргариту» можна приготувати так: нарізати кубиками м’які помідори (перед тим овочі ошпарити кип’ятком, зняти шкірку та вийняти середину) і моцареллу. Нагріти духовку до 230 градусів. Круглу форму для випічки змастити олією, присипати мукою і викласти на неї дріжджове тісто тонким шаром, зробивши невеличкі бортики по краях. Проколоти у кількох місцях тісто виделкою, рівномірно викласти на тісто помідори, притрусити моцареллою, додати за смаком сіль і перець, полити оливковою олією. Випікати 15-20 хвилин. Готову страву прикрасити листочками базиліка.

Високй замок

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Мінпраці вважає, що за кордоном працює лише три мільйони українців

Втрачені мільйони