in

У Римі пройшов семінар, присвячений проблемам українських “соціальних сиріт”

Дводенний семінар, присвячений ходу реалізації спільного італійсько-українського проекту допомоги так званим “соціальним сиротам” – дітям, чиї батьки працюють за кордоном, – завершився сьогодні у Римі.

 

Проект здійснюється за участі Міжнародної Організації міграції (OIM), Міністерства закордонних справ Італії, Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту України, а також місцевої влади кількох українських та італійських регіонів, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу.

Учасники семінару, серед яких було багато представників західноукраїнських регіонів, обговорили проблему “соціального сирітства”: від проведення творчих лабораторій для дітей, батьки яких перебувають за кордоном, до особливостей підготовки соціальних психологів та можливості надання мікрокредитів задля розвитку ринку праці на Західній Україні.

Діти, батьки яких поїхали на заробітки за кордон, мають сприйматися такими, якими вони є, а не оцінюватися, підкреслила Марина Пасечник з неурядової організації “Відродження нації” (м. Теребовля). Цей аспект є дуже важливим також при підготовці соціальних психологів та педагогів, які працюватимуть з такими дітьми. Вона розповіла про цікавий і ефективний досвід проведення творчих лабораторій із залишеними дітьми.

– Проблема “соціальних сиріт” – не нова, – зазначила Юлія Яківчик з Чернівецької адміністрації, – але довгий час вона ніби замовчувалась. Не було даних про дітей, чиї батьки виїхали. Самі батьки, які часто виїжджали нелегально, намагались не афішувати цей факт. Однак завдяки цьому проекту, і зокрема, підтримці італійської сторони, є позитивні зрушення. Наприклад, майже завершено створення бази даних залишених дітей”, – сказала вона.

– Це наш обов’язок – займатися цією проблемою, – наголосив у інтерв’ю кореспондентові УКРІНФОРМу Джан Луїджі Ліо з організації міжнародного співробітництва та гуманітарної допомоги. “В Італії нині, на жаль, існує брак певного сектору соціальних послуг, зокрема, щодо догляду за старими та хворими. І ці послуги практично цілком закривають іноземні доглядальниці, зокрема, з України та Молдови. Тому ми опікуємось усіма наслідками, які має цей феномен”, – зазначив Джан Луїджі Ліо.

Ірина Кащей – УКРІНФОРМ

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Українці зможуть отримати нові закордонні паспорти вже в червні

Легалізація: Якщо роботодавець помер…