in

“Фестиваль Україна” у Тоді вдався на славу

    У Тоді, що у провінції Умбрії, пройшов “Фестиваль Україна”. У рамках заходу відбулася молебень за мир, наукова конференція, та культурно-розважальна програма.

ФОТОГАЛЕРЕЯ

Старовинне місто Тоді, що з VII столітті виросло поблизу витоку річки Тибр, зібрало гостей на Фестиваль, присвячений Україні.

Він пройшов у неділю 14 червня та запропонував різноманітні заходи, з метою познайомити із нашою солов’їною країною, та привернути увагу до війни на Сході.

Захід розпочався у крипті центральної базиліки міста, Молебнем, який спільно відслужили Бенедетто Туція, єпископ Перуджі і Тоді та отець Іван Стефурак (УГКЦ), у супроводі церковного хору із міста Терні.

Далі, у Тронному залі Єпископального палацу пройшла конференція “Україна прагне миру”, за участі         Надзвичайного та Повноважного Посла України при Святому Престолі п. Тетяни Іжевської. Фестиваль став нагодою для налагодження Послом тісніших зв’язків із мерією міста та дієцезією Перуджі.

П’єрлуіджі Карневалі, Президент Асоціації “Скойаттоло онлус”, розповів присутнім про додаткові труднощі міжнародного усиновлення, які виникли під час війни в Україні. Його асоціація, разом із “Клубом Ротарі” у Тоді, профінансували реконструкцію дитячого будинку у Севастополі на суму 25 тисяч Євро. На жаль, із анексією Криму усі зв’язки із чим закладом втрачено.

Маріанна Сороневич, головний редактор “Української газети” крок за кроком перегорнула події від Майдану до військових сутичок на Донбасі та звернула увагу, що у кожному із них, невидимим чи явним агресором, виступала Росія.

Директор інституту Гуаріні Федеріко Арджентьєрі, доцент сучасної історії та політики римського університету Джона Кеббота цікаво ілюстрував геополітичні зв’язки та причини українського конфлікту.

На заході були присутня адміністративна верхівка міста, зокрема мер Карло Россіні, посли Італії у Венгрії, Болгарії та при ОБСЄ, та інші поважні гості.

Далі Фестиваль запросив на культурно-розважальну програму. У подвір’ї ораторію відбувся концерт української музики та дегустація національних страв. Гостям було представлено виставку виробів народних умільців та картин Олени Пурдик із Перуджі.

Завдяки діяльності асоціації “Скойаттоло онлус” у місті живе багато українських діточок, які знайшли маму і тата в італійських родинах. Їм, та діткам українських батьків, було подаровано книжки, привезені в Італію завдяки проекту “Три веселки”.

Дякуємо за організацію Фестивалю Rotary Club Tody, Посольству України при Святому Престолі, Дієцезії Перуджі і Тоді, мерії міста Тоді та особисто Джованні Антонеллі.

Марійка КОЗАЧОК

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Фестиваль Україна у Тоді (ФОТО)

П’ять тисяч забутих пермессо