in

Флуссі 2011. Починають надходити перші запрошення на роботу

Роботодавці отримують запрошення у квестуру для підписання робочих контрактів. Це – перший крок для приїзду в Італію іноземних працівників

По двох місяцях після дня, у який можна було надсилати запити про приїзд на роботу іноземних працівників із країн з-поза ЄС за декретом флуссі, відділи імміграції починають розсилку запрошень у квестуру для підписання роботодавцями робочих контрактів.

У кожній провінції, після подачі заяви про прийом на роботу, провінційний відділ праці (Dpl) перевіряв чи роботодавець володіє реквізитами, передбаченими законом, далі квестура контролювала можливу наявність перешкод, які могли б унеможливити приїзд робітника в країну (зокрема попередні судимості чи депортації). Отримавши позитивні рішення від обох інстанцій, відділ імміграції видає дозвіл на приїзд іноземця (nulla osta).

«Протягом двох тижнів ми отримуємо позитивні рішення квестури та Dpl по тисячах справ, та почали розсилку запрошень на підписання робочих контрактів та для видачі дозволів про приїзд на роботу в Італію. Якщо усе просуватимуться у цьому ж ритмі, ми завершимо розгляд справ до кінця поточного року. – коментує Франческа Яконтіні, відповідальна за відділ імміграції у Мілані.

Мілан та провінція – це регіон, у якому було подано найбільше запитів про прийом на роботу – приблизно 45 тисяч. Проте передбачення Яконтіні є позитивними: «Запити по останній легалізації, зокрема наявність фіктивних роботодавців, значно сповільнили роботу роботу нашої інстанцї. Як показує практика попередніх років, справи по декрету флуссі подаються із більшим дотриманням закону, що дозволяє працювати краще. Нажаль мушу зазначити, що для більшості національностей, які мають визначені квоти, робочі місця вичерпалися за лічені секунди, можливі для початку відсилки запитів.

У римському відділі імміграції також почався прийом перших роботодавців. «Ми просили квестуру та Dpl одночасно розглядати ті-ж запити. Ми збільшили розклад прийому громадян. Тепер видаємо по 50 nulla osta щодня, незабаром передбачаємо збільшення цієї кількості до 200» – говорить керівник відділу, Фердінандо Сантарієлло.

Крім розгляду клопотань за декретом флуссі відділи імміграції займаються справами об’єднання сімей та легалізацією домашніх працівників. Їх роботу затрудняють заявки із не укомплектованими пакетами документів: «Неповними є чи не половина уже опрацьованих запитів. – Додає Санторієлло. – У цих випадках роботодавці повинні пред’явити додаткові документи, а це значно затягує терміни завершення розгляду справи».
У Неаполі підписання контрактів ще не стартувало. «Початок призначення прийому роботодавців передбачається у найближчі дні. – Запевняє Габріелла Д’Орсо, голова тутешнього відділу імміграції. «Ми намагаємося опрацьовувати запити по декрету флуссі не сповільнюючи розгляду інших справ. Передусім об’єднання сімей у нашій провінції займають левову частку роботи, Із часом імміграція стає сталою, тож мрією багатьох є жити в Італії разом із їх рідними».

Слід зауважити, що підписання робочого контракту роботодавцем – не є завершальним кроком для приїзду іноземного працівника із країн, що не входять до ЄС.

«Після позитивної відповіді відділу імміграції процедура переходить у країну походження іноземного працівника. Консульський відділ повинен видати йому  в’їздну робочу візу. Проблема у тому, що у деяких країнах щоб призначити прийом та отримати завітну наклейку у закордонному паспорті потрібно до трьох місяців. Часом це стається через додатковий контроль особистих даних іноземців, що у деяких випадках завершуються відхиленням клопотання. – Пояснює адвокат Маша Сальваторе.

Отже, довгий шлях запитів декрету флуссі розпочався успішно, все ж час,  коли він дійде до Фінальної риски – невідомий.

Ельвіо ПАСКА,
переклад Маріанни Сороневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Повідомити про прийом на роботу домашніх працівнитків слід на веб-сторінці INPS

Допоможіть знайти Сергія Левченка