in

Майже кожен п’ятий житель Тернопільщини – заробітчанин

   Орієнтовно, 20% жителів Тернопільщини на даний час перебувають на заробітках за кордоном.

Про це на засіданні прес-клубу, присвяченому проблемам зарабітчанства, повідомив заступник голови облдержадміністрації Василь Гецько, передає УНІАН.

За його даними, в цілому область покинуло близько 200 тисяч чоловік, тобто майже кожен п’ятий житель регіону.

Гецко також зазначив, що якщо до 2000 року офіційно в сільському господарстві області працювало близько 120 тисяч осіб, то на сьогодні їх кількість зменшилась в 10 разів – до 12 тисяч, через що виникає нестача трудових ресурсів.

Ще однією з проблем, додав він, є те, що люди, які повертаються із заробітків, уже не хочуть жити в українських реаліях.

“Проблематика сидить набагато глибше, ніж людина повертається, і їй потрібно дати заробітну плату. Можливо, людина вже не хоче працювати за фахом. Змінюються цінності, і це первинно. Потрібно звертати увагу на соціальну та психологічну реабілітацію людей, які повертаються з зовсім іншого суспільства в зовсім інші реалії “, – сказав Гецко.

Він також зазначив, що заробітчани залишаються головними інвесторами в будівельній галузі області.

“У минулому році в житлове будівництво Тернопільській області вкладено 1,1 млрд грн, з них громадянами вкладено 709 млн грн. Я можу стверджувати, що левова частка цих коштів – це власне кошти заробітчан, які тримають на плаву нашу будівельну індустрію. А отже, і всі пов’язані з нею галузі: виробництво меблів, будівельних матеріалів, тощо”, – зазначив Гецко.

Раніше повідомлялося, що Державна служба статистики в Україні перенесла перепис населення на 2013 рік. Крім звичайних питань про сімейний стан, дату народження, громадянство, національність, мовних ознаках, статистів буде цікавити трудова міграція і джерела засобів існування.

http://newsru.ua/

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Стали відомі перші результати легалізації

Великодній вірш Анни Буковської