in

Оксана Білозір стурбована становищем українських матерів за кордоном

   Україна має рішуче відстоювати права своїх громадян, що мешкають і працюють поза її межами, на достойні умови праці і життя. І головне – започаткувати масштабну програму, спрямовану на повернення мігрантів додому. Про це у своєму блозі на «УП» написала народний депутат України трьох скликань, екс-міністр культури і туризму України Оксана Білозір.

«Сьогодні День матері. В Україні це свято офіційно відзначається лише з 2000 року. Прикро, але щонайменше мільйон українських жінок відзначають День матері за кордоном», – пише Білозір.

За її словами, за межами України постійно працюють від 2 до 7 млн. українських громадян.  Понад 50% загальної кількості українських трудових мігрантів становлять жінки. Переважна більшість цих жінок мають родину, дітей.

«За роки незалежності в Україні вже виросло ціле покоління “умовних сиріт” – сотні і сотні тисяч дітей, які подорослішали без батьківського догляду. То чи для всіх українських сімей День матері є світлим святом?», – запитує екс-міністр.

«Україна – єдина в світі країна-донор робочої сили, яка не має державної політики стосовно своїх трудових мігрантів. Українці їдуть працювати за кордон не стільки за власним бажанням, скільки під тиском обставин. І опиняються там наодинці із чужою культурою, законами, звичаями. Дуже часто безправні, без захисту, без підтримки. Сьогодні українські трудові мігранти за кордоном – “умовні громадяни”, оскільки позбавлені уваги і турботи з боку своєї Батьківщини», – зазначає Оксана Білозір.

Вона додає, що жодна держава не повинна віддавати величезний людський потенціал іншим країнам із такою легкістю, як це робить зараз Україна.

http://vidia.org

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Підтримайте Злату Огневич на Євробаченні

Сицилія: боржник, якого виселяли з будинку, підпалив себе і членів сім‘ї