in , ,

Допомога, яку можуть отримати біженці з України в Італії

Біженці з України в Італії мають ряд прав і обов’язків. Ось чим можуть скористатися українці , які рятуються від війни в Італії.

Після приїзду в Італію

Після приїзду в Італію біженці з України протягом 48 годин повинні зробититест на коронавірус.
Ця послуга надається безплатно в одному з пунктів прийому біженців, або у міських аптеках (вартість 15Є).

Якщо результат тесту негативний, приїжджі повинні перебувати на карантині протягом 5 днів, обов’язково носити маски FFP2, за винятком категорій, звільнених італійським законодавством.
Якщо результат тесту позитивний, приїжджі повинні ізолюватися у спеціально відведеному місці та зв’язатися за номером 800.118.800: медичний працівник перевірить стан пацієнта та дасть відповідні інструкції.

Усім особам віком від 5 років, які не вакциновані або не мають документів, що підтверджують вакцинацію, буде запропоновано вакцинацію проти SARS-CoV-2 згідно з діючими в Італії рекомендацiями.

Читайте також: Алгоритм дій в Італії для біженців з України

Українським біженцям, що рятуються від війни, Італія надає наступну допомогу:

  • статус тимчасовий захист без проведення розслідування. Захист діє протягом одного року з можливістю продовження на наступні 6+6 місяців. Тобто біженці матимуть право проживати в Італії 1,5 року.
  • право на проживання в країні,
  • медичне обслуговування,
  • право на безплатний проїзд у міському транспорті,
  • житло,
  • роботу,
  • освіту для дітей і молоді.

Увага. На даний час Італія не передбачає виплату грошової допомоги біженцям. Отримати одяг, їжу, предмети першої необхідності можна отримати в гуманітарних організаціях.

Читайте також: У прикордонній службі розповіли, чи можна потрапити закордон без паспорта

Медичне забезпечення

Для отримання безплатного медичного обслуговування ви повинні виробити коду STP/ENI (посвідчення іноземця, що тимчасово перебуває в країні). Це посвідчення дає доступ до невідкладної, амбулаторної та медичної допомоги при захворюваннях та травмах. Також із ним, в державних та акредитованих приватних медичних установах, ви зможете отримати рецепти на ліки.
Виробити посвідчення STP/ENI ви можете в пунктах прийому біженців з України у вашому місті, або в поліклініці ASL.

Біженці з України в Італії: Житло

Для отримання житла, слід звернутися в благодійні організації та адміністрацію регіону вашого перебування.

Очікуючи розміщення в структурах, наданих муніципалітетами, ви можете подати заяву про тимчасове розміщення до служби Цивільного захисту (Protezione civile) вашого регіону.

Якщо ви живете в одній зі структур, наданих регіоном чи муніципалітетом, вас забезпечать предметами першої необхідності (одяг, підгузки, засоби особистої гігієни для дорослих та дітей тощо).

Якщо ви живете в приватному житлі, необхідно звернутися в муніципалітет, або службу допомоги біженцям.

Читайте також: Інформація для біженців, які приїжджають в центральні регіони Італії

Право на безкоштовний проїзд у міському транспорті

Адміністрація регіону забезпечує біженців абонементом на міський транспорт.
Для безкоштовного проїзду на всіх видах громадського транспорту (автобус, метро, приміські поїзди) необхідно пред’явити індивідуальну регіональну карту STP/ENI або інші проїзні документи, видані операторами центрів прийому біженців.

Читайте також: Інформація для біженців, які приїжджають на південь Італії

Навчання в Італії біженців з України

У кожному регіоні діють безкоштовні курси по вивченню італійської мови для іноземців. Також такі курси проводяться благодійними гуманітарними організаціями та при церковних парафіях.

Захист дітей і молоді

Усі діти шкільного віку які прибувають в Італію ЗОБОВ’ЯЗАНІ ходити в школу. Запис у школу слід провести через операторів центрів прихистку біженців, або звернутися у найближчу школу і слідувати інструкціям адміністрації.

За потреби, вони отримують необхідні щеплення.

Читайте також: Куди звертатися українським біженцям в північній Італії

Робота для біженців в Італії

За попередніми даними, біженці в Італії матимуть право на офіційне працевлаштування після двох місяців проживання в країні. Пошуком місця праці повинні займатися самі біженці.

Увага, зараз очікується вихід спеціальної постанови, яка регулюватиме усі аспекти життя біженців з України. Слідкуйте за публікаціями.

Маріанна Сороневич

Вас цікавлять новини для українців в Італії? Лайкніть сторунку у  Facebook, або в Instagram та слідкуйте за майбутніми публікаціями.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 101 Середній: 4.3]

Посттравматичний стресовий розлад: як проявляється і як з ним впорається

Канада забиратиме українських біженців спецрейсами із Польщі