in

Показник фінансового рівня ISEE, необхідний для отримання пільг в Італії

ISEE (Indicatore della situazione economica equivalente – еквівалентний показник економічної ситуації) – це індикатор рівня прибутків сім’ї. На його основі визначається можливість отримання пільг і соціальних послуг для малозабезпечених.

Зокрема, це – матеріальна допомога на дітей, знижки на навчання в університеті, абонементи на громадський транспорт, харчування у шкільних їдальнях і т.п.

Сертифікат ISEE видається INPS (Національним інститутом соціального забезпечення).

Для отримання пільг необхідно, щоб рівень показника ISEE був у межах, які змінюються з року в рік і нерідко є різними для різних муніципалітетів до іншого. Однак, існують і вимоги до ISEE, встановлені на загальнонаціональному рівні, однакові в усіх регіонах та залежать лише від розміру соціального мінімуму.

Типи  ISEE: 

В залежності від типу пільг на які ви претендуєте, можуть бути видані різні типи сертифіката ISEE:

ISEE ordinario: стандартний сертифікат, необхідний для розрахунку індикатора економічної ситуації сім’ї для  виплати соціальної допомоги;

ISEE sociosanitario:  необхідний для запиту для медичної та соціальної допомоги у разі, якщо в сім’ї проживають люди з обмеженими фізичними можливостями;

ISEE minorenni: видається сім’ям у яких є ждиний батьком-годувальником (якщо другий з батьків офіційно не проживає в сім’єю) та неповнолітніми дітьми на утриманні. Документ засвідчує економічну ситуацію годувальника і добробут решти членів сім’ї;

ISEE corrente: сертифікат, який демонструє розмір прибутків сім’ї за останній рік і відслідковує реальну економічну ситуацію сім’ї;

ISEE università: сертифікат, який потрібно студентам, які претендуютьна зниження оплати за навчання в університі;

ISEE integrativo: додаткові сертифікати, які, в деяких випадках, потрібно надати а податкову поліцію Agenzia delle Entrate або Національний інститут соціального захисту INPS.

Як розраховується показник ISEE?

1. Обчислюється ISR (indicatore della situazione reddituale) – сумарний показник рівня прибутків усіх членів сім’ї, а також їх потенційно можливого  прибутку, очікуваної від зростання цін на акції, цінні папери, депозити і т.д.

2. Обчислюється ISP (indicatore della situazione patrimoniale) – під час його розрахунку враховується вартість усього нерухомого майна, яким володіє сім’я (за винятком вартості житла, де вона проживає, або за винятком неоплаченого кредиту за нього).

3. На основі попередніх двох показників обчислюють ISE (indicatore della situazione economica) – індикатор економічної ситуації, який отримують, підсумовуючи показники ISR і 20% від ISP.

4. ISE коригують за допомогою параметра Vse (valore della scala di equivalenza), що враховує кількісний і якісний склад сім’ї (кількість членів сім’ї, наявність осіб на утриманні, а також осіб із обмеженими фізичними можливостями тощо).

Де отримати довідку про доходи сім’ї ISEЕ?

Щоб отримати довідку про доходи сім’ї ISEЕ, потрібно подати заповнений бланк декларації Dsu (dichiarazione sostitutiva unica) в:

– найближчий центр податкової підтримки CAF (centro assistenza fiscale)

– у відділення INPS.

Ці організації передадуть ваші дані в центральний офіс INPS, де вирахують показники Ise і Isee. Готовий сертифікат ISEE надішлють зацікавленій особі.

 ______________________________________________

 

Слідкуйте за найцікавішими новинами Української газети у Facebook.

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 1 Середній: 5]

Нотаріальні дії Консульств України в Італії

Перший дзвоник в казертянській українській школі