in

Світовий банк погіршує прогнози для України

   Економічна ситуація буде кращою, ніж у 2012 році, але гіршою, ніж сподівання, які були в експертів, на 2013 рік. У Світовому банку прогнозують падіння української валюти до позначки 8,7 гривень за долар упродовж 2013 року.

У доповіді “Глобальні економічні перспективи” йдеться про те, що світовий ВВП, за підсумками 2013 року, зросте на 2,4%, при тому, що у 2012 році зростання становило 2,3%.

Світовий банк уже двічі погіршував свій прогноз щодо 2013 року. У червні 2012 року експерти Світового банку прогнозували, що у 2013 році зростання світової економіки має становити 3%, а у грудні – вже 2,5%.”Через чотири роки після початку світової фінансової кризи можна сказати, що найгірше вже позаду. Проте світова економіка залишається дуже слабкою, адже країни із високими доходами потерпають від нестабільного та повільного відновлення”, – йдеться у доповіді Світового банку.

У Світовому банку вважають, що на США очікує рецесія (прогнозоване скорочення на 0,4%) у разі скорочення видатків бюджету.

Криза у зоні євро (прогнозоване падіння на 0,1%) також триватиме. У разі ж, якщо боргові проблеми європейських країн загостряться, падіння ВВП у єврозоні може сягнути 1,3%. За таких умов, як вважають експерти Світового банку, країнам, що розвиваються, краще утриматися від заходів, які стимулюють зростання економіки.

“За такої слабкої зовнішньої кон’юнктури країнам, що розвиваються, варто покладатися на внутрішні джерела і зосередитися на інвестиціях в інфраструктуру, охорону здоров’я та освіту”, – йдеться у доповіді Світового банку.

Загалом, для економік, що розвиваються, Світовий банк прогнозує зростання на рівні 5,5%, що більше, ніж у 2012 році, коли економіки, що розвиваються, зросли на 5,1%.

Прогнози Світового банку щодо України також погіршилися – до 2,2% (від попередніх 3,5%) у 2013 році. Зростання українського ВВП у 2012 році у Світовому банку оцінюють у 0,5%, тоді як раніше банк прогнозував зростання на рівні 2%.

Світовий банк також погіршив свій прогноз для України і на 2014 рік.

Серед головних причин погіршення справ в українській економіці у Світовому банку називають падіння цін на метал на 20% на світових ринках, що призводить до сповільнення росту українського ВВП на 0,3 відсоткових пункти і свідчить про надмірну залежність від зовнішньої кон’юнктури.

У Світовому банку також звертають увагу на те, що у 2013 році Україна потребуватиме значного зовнішнього фінансування. При цьому у банку відзначають, що Київ продовжує переговори із Міжнародним валютним фондом про отримання кредиту, але домовленості наразі не досягнуто.

Ці негативні фактори – падіння виробництва та експорту та брак зовнішнього фінансування – можуть призвести до падіння курсу гривні до 8,7 гривень за долар упродовж 2013 року.

На 2014 рік у Світовому банку прогнозують невелике зміцнення гривні – до 8,6 гривень за долар.

http://tvi.ua/

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Реклама в Українській газеті

Ахметов обігнав усіх росіян у рейтингу мільярдерів