in

Як італійські працедавці рятуються від домашніх клопотів

   «У середу випрасувати 20 сорочок, на четвер замовити репетитора з математики для сина, а на вечір п’ятниці потрібна нянька для обох дітей». Достатньо сформулювати запит і відіслати його до потрібної служби у власному офісі, аби точно знати, що ви вчасно отримаєте випрасувані сорочки, а репетитор та нянька гарантовано прийдуть.

Такою є нова бізнес-ідея сімох молодих випускників та студентів міланського університету Каттоліка, і вона вже працює – кілька фірм вже інвестували у проект MyLeaf. Назву можна перекласти як «моє листя» – символ змінюваності поколінь. Як пояснює один з розробників ідеї, 25-річний Марко Берретта, в основі моделі MyLeaf лежать три цінності: це життя, час та гроші.

«Ідея народилася з того, що ми готували анкету для працівників підприємств про їхні особисті потреби поєднання роботи та сім’ї, – розповів в інтерв’ю Deutsche Welle Марко Берретта. – Запитання були такі: Ви відчуваєте потребу в дитсадку при підприємстві? Чи потрібна комусь доглядальниця? І тут ми познайомились із підприємством Contship, яке якраз впроваджувало систему соціальних послуг для співробітників й зіткнулося з труднощами», – розповідає Берретта. За його словами складності було дві: як обробити усі запити та знайти справді кваліфікованих постачальників послуг. Чи може бути нянькою дівчина 16 років? А жінка із незакінченою освітою медсестри? «Отже, ми зрозуміли, що потрібна надійна процедура атестації поставники послуг та інформаційна платформа», – каже він.

Від масажу до наповнення холодильника

Далі ідею розвинуло підприємство Axia, яке завдяки посередництву професора Делла Роза перевіряє новонароджені ідеї на предмет виживання й затребуваності на ринку. Axia дала «зелене світло» проектові MyLeaf.

Була розроблена система атестації поставників різних послуг. «Ми побували у кожному дитсадку, таборі чи центрі з пошуку доглядальниць. Наші спеціалісти особисто розмовляли з тими, хто пропонує свої послуги», – підкреслює Марко Берретта.

Друга частина завдання полягала у розробці програмного забезпечення для обробки великої кількості різнопланових запитів. За допомогою MyLeaf можна зробити запити на послуги хімчистки чи садівника, хатньої робітниці чи репетитора, купити продукти в онлайн-супермаркеті чи отримати допомогу у заповненні податкової декларації. Або, приміром, записати дитину на курс масажу чи організувати перевезення хворої бабусі до лікарні.

«Ми розробили таке програмне забезпечення, – веде далі Марко Берретта. – Тепер кожен співробітник має персональну сторінку, на якій видно всі типи послуг, доступні у цій зоні. До речі, атестованих поставників однієї послуги може бути декілька. Наприклад, коли йдеться про літні табори для дітей, важливо мати вибір». Після отримання послуги користувач може виставити оцінку.

Підприємство ж бачить, які послуги користуються найбільшим попитом. На сьогодні на тих фірмах, які долучились до проекту MyLeaf, лідерами серед запитів є послуги няньки, доглядальниці та літніх таборів для дітей.

Кошти та зиск

Для підприємства, яке бажає долучитися до проекту схема така: 6 тисяч євро у перший рік та 3 тисячі євро кожного наступного. Крім того, 50 євро коштує створення персональної сторінки для кожного працівника до 400 осіб. Понад 400 – безкоштовно. Розробники ідеї MyLeaf підкреслюють, що постачальники послуг їм нічого не платять. Вони заробляють тільки на продажі свого продукту – пошуку й атестації постачальників послуг та інформаційній платформі MyLeaf.

Самі  співробітники або платять за всі послуги узгоджену за контрактом ціну (часто – «гуртову») або працедавець бере на себе певну частку оплати найважливіших послуг. Іноді фірма запроваджує систему бонусів: скажімо, на початку року дає кожному співробітнику 100 «віртуальних» євро, які можна витратити на послуги.

«От, наприклад, ми витрачаємо щорічно 400 тисяч євро на технічне обслуговування підйомного крана. А хіба інвестиції у наших працівників не є такими ж важливими?», – запитує Мауро Солінас – менеджер компанії Contship з портової логістики, яка запровадила у себе проект MyLeaf.

Результатами керівництво компанії задоволено. Наприклад, співробітник, який має маленьку дочку, відволікався, нервував та брав лікарняні через несумлінну няньку. Коли підприємство не залишає співробітника сам-на-сам з подібними проблемами, то зазвичай люди це дуже цінують, зазначають молоді розробники ідеї. Зиск має і підприємство: допомагаючи у розв’язанні домашніх проблем, воно отримує спокійного співробітника, який може краще концентруватися на робочих завданнях.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Львів та Мілан зробили крок до встановлення партнерства

Жахлива смерть українки в Афраголі